Открийте ни и в

КРИМИ

На границата: Хероин за 1 млн. лв., скрит в хладилна чанта (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

17.356 кг хероин на стойност 1, 1 млн. лв. откриха митничарите на ГКПП „Капитан Андреево“. Наркотикът бил скрит в двойно дъно на голяма хладилна чанта.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов съобщи, че наркотикът е бил укрит в автомобил с английска регистрация, управляван от иракски гражданин, който пътувал сам. Колата е била селектирана по метода анализ на риска.

Два дни по-късно в Хасково е задържан и и съучастник на иракчанина. Той е иранец със статут на бежанец в Германия. В операцията са участвали служители на Митницата, Окръжна прокуратура, ГД БОП-Хасково и ОД на МВР-Хасково“, каза Георги Костов.

Задържани са шофьорът на колата, а по-късно и иранецът, който се счита за подбудител. На двамата е наложена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” от Хасковския окръжен съд по искане на окръжната прокуратура.

Костов определи случая, като изключително позитивен резултат от съвместната работа на службите, ангажирани с разкриването на този тип престъпност.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

КРИМИ

Социални работници в Орегон правили секс пред осиновено в САЩ българче (ВИДЕО)

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Докато все още тече случаят с двете осиновени в САЩ близначки в Мисури, за тормоза над които BG VOICE разкри подробности по-рано тази година, наяве излиза подобен случай с друго българче – момче в щата Орегон.

Осиновени българчета попаднаха в къща на ужасите в Мисури

На 20 ноември от името на българското момче е заведен съдебен иск за няколко милиона долара срещу социалните служби на щата Орегон и в частност срещу двама служители от отдела за закрила на детето. В жалбата се казва, че въпросните лица са се отнесли нехуманно с българчето, като са му отказвали достъп до български преводач и са го подложили на сексуален тормоз, а след това са се възползвали от служебните си постове, за да го пратят в арест за малолетни и по този начин да му попречат да ги издаде на компетентните органи.

За момчето се знае, че е непълнолетно, с инициали Й.Г. То идва в САЩ, когато е на 12 години, с надеждата да бъде осиновено, като е било одобрено за приемна грижа. Осиновяването обаче пропада и така момчето останало под опеката на отдела за закрила на детето в Орегон. Преди да дойде в Щатите, то е живяло в сиропиталища в България, и според съдебните документи това му е нанесло психологична и емоционална травма. Страна по делото е и Стивън Ръсел – осиновителят, от когото социалните служби взимат детето.

Мотелът Best Western, в който социалният работник Марк Уолш завел българчето.

Според съдебните документи

 момчето е местено многократно и ненужно –

от приемни семейства в социални домове, арести за тийнейджъри и поне веднъж в мотел. Служителите от отдела за закрила на детето в Орегон имали практика да водят деца под тяхна опека в стаи в мотел. Това се случвало, когато нямало къде да се настанят децата. Именно в този мотел детето казва, че е станало свидетел на нещо ужасяващо.

През нощта на 21 ноември 2018 г. един от шефовете в отдела за закрила на детето – Марк Уолш, го завел в мотела Best Western. Там идва и неговата колежка Кейт Гай.

В такава стая социалните работници правили секс до леглото на момчето.

Между 1 и 2 часа след полунощ момчето се събужда, защото двамата души, които се грижили за него, правели „някакви неща“ в леглото до неговото. На въпрос дали има предвид, че правят секс, момчето казва „да“.

На специален разпит с психолози момчето

описва чрез кукли подробно сексуалния контакт,

 който се е развил в леглото до неговото. „Той трудно описваше с думи движенията и използва кукли, за да покаже как Гай се е движела нагоре-надолу, докато стояла върху Уолш“, пише в полицейския доклад, предоставен на BG VOICE.

Уолш и Гай са разпитвани от щатската полиция, които поемат разследването.

Уолш казва пред детективите, че е прекарал по-голяма част от нощта в опити да успокои момчето и отрича да са правили секс с Гай. Тя също отхвърля обвиненията и нейната история е сходна с тази на Уолш.

Техни колеги обаче разказват пред полицията, че всички в офиса знаели за тяхната интимна връзка.

В деня след инцидента Уолш препоръчва

момчето да бъде пратено в арест за малолетни

Според съдебния иск целта била да го сплашат и той да не докладва какво се е случило в мотелската стая.

От ареста за малолетни българчето е пратено в център за деца с емоционални проблеми в Юта, където отново е подложено на тормоз. От една страна, от персонала, който отново му отказва преводач и не му осигурява адекватна грижа, и от друга – от по-големите деца, настанени там. Освен всичко, българчето изживява ужаса и на бунт, възникнал в дома. След това и множество други нарушения щатските власти в Юта затварят центъра, а българчето е върнато в друг социален дом в Орегон.

Разследването на щатската полиция приключва в средата на декември 2018 г. и е прехвърлено на прокуратурата. Съгласно закона на Орегон, застрашаването на благосъстоянието на непълнолетно лице включва излагането му на сексуално поведение, на незаконни наркотици или на хазарт.

В средата на февруари 2019 г. шефът на отдела за закрила на детето в Далас Стейси Дашнер е пусната в платен отпуск. На 15 март прокуратурата излиза с решението си. Старши зам.-прокурор Кърт Милър пише в писмо до отдела за закрила на детето, че „няма достатъчно доказателства, които да доказват обвиненията извън рамките на основателните съмнения“ и че

случаят е приключен

На 28 юни 2019 г. Марк Уолш напуска поста си. През същия месец изтича административното отстраняване със заплащане на Кейт Гай. Тяхната шефка Стейси Дашнер е пратена на друг пост в централата на социалното ведомство в Салем, Орегон. От централата казват, че нейното административно отстраняване от поста й до този момент и пренасочването й към друг пост няма нищо общо със случая. Кейти Гай напуска службата през юни.

Сегашната жалба от името на българчето е заведена в по-горна съдебна инстанция в Орегон. Искът е срещу Уолш и Гай за 2 милиона долара материални щети и 5 милиона долара нематериални щети. „Ответниците ще дадат писмен отговор на жалбата от 30 до 60 дни“, каза адвокатът на момчето Дейвид Креймър в отговор на писмено запитване на BG VOICE за случая. „След това двете страни ще си разменят материалите с доказателствата. Момчето е под опеката на властите на Орегон, но не мога да кажа къде се намира. Към този момент българските власти не са уведомени“, допълва той.

Случаят на момчето не е единствен. Има няколко случая, при които заради обвинения в осигуряване на неадекватна грижа от страна на отдела за закрила на детето в Орегон, ведомството е платило суми от по няколко милиона долара.

Следващата дата в съда, на която ще се представят доказателствените материали по делото на момчето, е назначена за 20 март 2020 г.

 


Тормоз и наказания за осиновени българчета в Мисури

Случаят на двете българчета, тормозени и наказвани от осиновителите си в къщата им в град Съмървил, щата Мисури, предизвика силен отзвук сред сънародниците ни в САЩ и в България. Издевателствата в дома на Марк и Мелиса Макгрегър, разкрити от BG VOICE през август, включвали затваряне в тъмна или в слънчева стая часове наред, принуждаване за бягане без обувки по чакълен път, изгонване в студа навън за неподчинение. Българските момичета били лишавани и от храна, ако не поискали разрешение за дреболии като да се облекат, да сложат обувките си или да си вземат душ. Децата били наказвани да не ядат репички и броколи и ако не поискат разрешение да прочетат библията си.

Властите узнали за случая след сигнал на съседи, които открили едното българче насред пътя мръсно и с кървави крака, далеч от дома. В дома на Макгрегърови намерили 10 малчугани – 8 собствени и двете осиновени българчета близначки.

Марк и Мелиса Макгрегъри и къщата на ужасите

Срещу Макгрегърови е заведено дело за тормоз над деца. Оказа се и че осиновените близначки били малтретирани и в щата Вашингтон, където семейството е живяло преди това. Отделът за закрила на детето в щата Вашингтон е започнал разследване през 2013 г. срещу осиновителите, но семейството се преместило, за да избегне проверката, показват съдебни документи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Млада българка държана в сексуален плен в Испания

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

19-годишна българка е била държана в плен и принуждавана да проституира от други трима българи в Испания. Похитителите на възраст мeжду 28 и 54 гoдини ca aрecтувaни oт Нaциoнaлнaтa пoлиция и обвинени в cклoнявaнe към прocтитуция и нeзaкoннo зaдържaне в Мурcия. Тoвa cъoбщaвaт bulgаrоs.оvh и Lа оpinión dе Murсiа.

Млaдaтa жeнa, кoятo e умcтвeнo изocтaнaлa, e билa

дoкaрaнa нacилcтвeнo oт Бългaрия

Мoмичeтo e билo принудeнo дa пoддържa ceкcуaлни oтнoшeния c мнoгo мъжe, a зaрaбoтeнoтo e прибирaнo oт тримaтa cвoдници.

Млaдата жена обаче успяла дa избягa от похитителите си и ce e кaчилa нa влaк зa Aликaнтe, къдeтo пoтърcилa пoмoщ в пoлицeйcкoтo упрaвлeниe нa Нaциoнaлнaтa пoлиция.

Тримaтa насилници, мъж и двe жeни, ca oбвинeни зa трaфик нa хoрa и cклoнявaнe към прocтитуция.

В прoцeca нa рaзcлeдвaнeтo криминaлиcтитe уcтaнoвили, чe зaдържaните ca ce oпитaли

дa прoдaдaт мoмичeтo зa 700 eврo

нa пo-възрacтeн мъж, за кoгoтo e трябвaлo дa ce oмъжи.

Oбвинeниeтo иcкa зa един от бъбгарите., кoйтo ce cмятa зa oргaнизaтoр нa прecтъплeниeтo, 14 гoдини зaтвoр и oбeзщeтeниe oт 18 000 eврo, a зa другитe двaмa, кoитo ca били cъучacтници – 7 гoдини и пoлoвинa зa вceки eдин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Задържаха тийнейджър след селфи с марихуана

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. ОД на МВР - Шумен

18-годишен младеж от Връбница беше задържан за притежание на близо 500 грама марихуана от 18-годишен жител на Върбица.

Работата по случая започнала след получен оперативен сигнал. Преди време криминалист попаднал на селфи на младежа, който се снимал на тераса със засети канабисови растения.

Проведени са издирвателни действия за установяване на самоличността и адреса на момчето. Вчера било извършено претърсване в имот на ул. “Отец Паисий“ във Върбица.

Намерени са много на брой пликчета, всяко със суха листна тревна маса, както и тревиста маса в кутия за обувки. При извършения полеви наркотест реагирала на канабис. Иззети са около 500 грама от наркотичното вещество.

За извършено престъпление по е образувано досъдебно производство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada