Открийте ни и в

Спорт

На двата полюса: Как Кубрат Пулев раздели българите

Загубата от Антъни Джошуа поляризира мненията за боксьора

публикувано

на

Сн.: БТА

Българският професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев беше нокаутиран от световния шампион Антъни Джошуа в деветия рунд на ринга на „Уембли Арена“ в събота. В най-дълго очаквания мач за световната титла заради пандемията от коронавирус, след много закани и размяна на обиди, българинът се прости с мечтата да стане световен шампион. Завинаги или до следващата битка, предстои да видим.

Минути след като Пулев бе нокаутиран, социалните мрежи в България станаха арена на истински словесни войни. И както рядко се случва, мненията бяха абсолютно двуполюсни, без никакви нюанси между тях – от това, че Пулев е герой, дръзнал да се изправи срещу най-добрия в света, до това, че е изложил България, падайки „като чувал с картофи“ накрая.

Дали едните са прави или другите? Трудно може да се намери арбитър, който да отсъди в този спор. Но едно е очевидно – няколко часа след като каза на българите, че иска да ги направи „щастливи и горди“ и че ще се бие за тях, Кобрата, безспорно един от най-добрите боксьори в света, се превърна в разединител на нацията.

Ето някои от полюсните коментари

 Петър Москов, бивш депутат и министър

Никога не съм бил трети в света на каквото и да е човешко занимание…

Григор Димитров е бил такъв!

Никога група, от която съм бил част, не е била четвърта в света по нищо…

Стоичков и компания са били такива!

Никога не съм се изправял срещу друг човек, за да решим спора кой от нас двамата е най-добър в целия свят.

Кубрат Пулев го е правил два пъти!

Поради тези причини изпитвам уважение (и известна мъжка завист 🙂) към такива хора. Това не се променя от факта, че Пулев не може да рецитира Рилке, а Димитров е безпомощен пред теоремата на Ферма.

Когато тези хора, извън индивидуалните си качества, носят и емблемата „българин“, изпитвам хубавото чувство, че и аз съм такъв. Защото когато целият свят гледа и чува химна или „Притури се планината“ или (хайде да си го кажем) как нашият поздравява майката на другия на майчин език, усещането е велико!

Николай Козарски, бизнесмен

„Снощи всички, които гледахме мача, бяхме за нашия. Същевременно май нямаше човек, който да не знаеше поне една история, в която националният ни герой да не е пребил някое момче по зали и дискотеки или да не е унижил някой младеж, задявайки се провокативно с мацката му по софийските заведения. Преди 12-13 години аз лично тренирах с едно талантливо момче, което беше прегоряло за бокса още на 17-годишна възраст, защото Кубрат (тогава на около 26-27 г.) му беше счупил челюстта по време на спаринг. Дълбоко съм убеден, че силата изисква благородство и известна скромност в обикновения живот. И познавам бойци спортисти, които ги притежават. Останалите са просто гамени със спортни качества, понякога дори на световно ниво, но все пак гамени. Бойните спортове са вероятно най-добрият начин да видиш големи, мъжки качества в един човек и точно затова понякога цениш високо не само дали някой е „наш“ или „чужд“, а начина, по който практикува спорта си. Снощи всички поддържахме Кобрата, но май нямаше човек, който да не изпитваше неудобство от поведението му. Не от резултата му, не от спортната загуба, а от начина, по който отново демонстрира себе си и България. Себе си да демонстрира както иска, но за България… имам известни надежди и изисквания.“

 Чавдар Крумов, журналист

Прочетох омразни слова за Кубрат Пулев и от мои приятели в мрежата, някои от които ценя и уважавам. Не бива така, братя и сестри, не бива да хулите падналия, не е честно, а още по-малко спортсменско. Пулев е голям боксьор, неведнъж го е доказвал, и загуби в един мач от шампион. Дори само за това следва да го подкрепим в този момент, а не да си изкарваме комплексите и омразата върху името на един голям спортист!

Светла Бъчварова, журналист

 „Защо все някой Пулев ни е нужен, за да се види малката България на картата? Мелания Тръмп ли сложи малката Словения на европейската карта? Не е ли високият й брутен вътрешен продукт, бърз ръст на икономиката и доброто качество на живота? Мелания е черешката на словенската торта. Пулев е лютата чушка в чорбата ни – само ние си я ядем, бършем сълзи и викаме – абе, велик е, тури ни на картата. За малко.“

 Мартин Димитров, рекламен мениджър

„Няколко пъти съм водил този разговор с приятели и винаги съм отстоявал мнението, че няма по-интелигентен спорт от бокса. Този танц с краката, наблюдаването на противника, умението да предвидиш следващите 5-6 удара в рамките на някаква си секунди или частица от секунда, та това е невероятна психология. Не е случайно, че боксът е дал на литературата много повече от който и да е друг спорт. Норман Мейлър – бащата на „новата журналистика“ (това е т.нар. creative non-fiction), е боксьор. Марк Твен, Хемингуей, Джек Лондон, Албер Камю и още сума ти писатели се боксират, много от тях и почти професионално… Поне моето усещане е, че г-н Пулев е акцентирал основно върху физическата си подготовка, но в известен смисъл е подценил или поне е неглижирал интелектуалните тренировки. Плезенето и еженето са добри психологически трикове, които за съжаление не могат да компенсират известни литературни дефицити.

Васил Койнарев, журналист

„Кобрата се яви, би се, падна лошо и толкова. Не е лошо да загубиш. Лошо е да дрънкаш глупости през цялото време, когато излизаш срещу къде по-млад, здрав, във форма, действащ шампион. И не, не беше ОК да гледаме как го бият като тупан, как го свалят четири пъти, как накрая го просват като торба. Как отнесе десетки удари почти без да удари съперника. Как загуби (вероятно) по точки повечето рундове. Това не е национална гордост. Това си беше срам. Както и цялото му поведение на ринга, преди и след него. Имаше шанс, можеше да нацели с един удар съперника, да го нокаутира и да стане световен шампион. Но не успя. Всичко друго не го можеше и това се видя дори от хората, които не разбират от бокс.“

 Гергана Райченска, модел

 „Излизаш да се боксираш с Джошуа, разбираш ли, Антъни Джошуа?! Но ти липсва спортен респект. Липсва ти култура. Бият те, а ти се смееш, смееш се нагло, безпардонно. Некултурен си. Кличко те победи, а ти стоеше на един крак – изплезен. Джошуа те биеше, а ти се хилеше. Провокираше го. Победи те, а ти повтаряше: Помни ме! For what??? Накратко, ти си достоен представител на едно цяло поколение невъзпитани българи и само на тях. А на тези, които подкрепят спортист на етническа основа, нека кажа следното: Спортът няма цвят, няма нация. Спортът е дисциплина, нещо, което Пулев няма. Той загуби, загуби, хилейки се нагло, срещу боксьор, който имаше дисциплина.“


 Пулев: Злобата ще я има цял живот

„Много интелигентни, умни хора ми пишат. да не обръщам внимание на злобата. И аз им казвам: Хора, това не е важното, това не е важното. Злобата ще я има цял живот. Нас няма да ни има, но злобата ще я има – хорската”. Така Пулев коментира противоречивите коментари за себе си два дни след боя с Джошуа.

От думите му стана ясно, че той няма да слиза от ринга, а ще продължи да се бие.


Преди мача: Джошуа нарече Кобрата „п**ка

Тежки закани и обиди хвърчаха между българина и британеца преди мача. Част от медиите в Англия, които имаха достъп до събитието, проследиха какво си казаха Пулев и Джошуа.

Ето го едно към едно:

Джошуа: Говориш прекалено много! Който и да си ти, много боксьори се държаха като теб и загубиха.

Пулев: Уважавам те, но утре ще ти покажа кой съм!

Джошуа: Трябва да разбереш, че ще се биеш срещу някой като мен!

Пулев: Уважавам те, но утре ще ти покажа кой съм!

Джошуа: Утре отиваме на война!

Пулев: Утре ще ти покажа кой съм!

Джошуа: Говориш твърде много.

Пулев: Респект! Ти си олимпийски шампион, световен шампион…

Джошуа: Това не ме интересува!

Пулев: Утре ще ти покажа!

Джошуа: Говориш много!

Пулев: Ще видиш утре какво те чака! Утре! Утре ще те смачкам! Харесвам те, но утре ще разбереш, че съм по-добър от теб.

Джошуа: Опитай! Пробвай!

Пулев: Няма само да се опитвам.

Джошуа: Сигурен съм, че утре ще дадеш всичко от себе си. Но нека да видим кой ще победи.

Пулев: Няма само да опитвам! Утре ще съжаляваш.

Джошуа: През годините много боксьори като теб не спираха да говорят.

Пулев: Знаеш, че съм по-добър от теб!

Джошуа: Ти?

Пулев: Страхотен! Аз съм страхотен!

След кантара Пулев заяви, че е чул обидната дума „п**ка”. Това потвърди и българският коментатор на мача Огнян Георгиев.

„Това не е учтив език, не ми хареса. Ще видим обаче кой е това нещо“, закани се Пулев, а след това пред българските журналисти добави: „Не смятам, че това би трябвало да бъде нивото, на което сме, и по този начин да бъде разговорът. Всеки иска да покаже, да докаже себе си в този момент. Всеки иска да бъде по-добрият. Не отива от устата на един световен шампион и нивото, на което той се представя, че е. Това е още едно доказателство, че световните титли не му отиват. Дори и природата иска нов световен шампион.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА