Открийте ни и в

Спорт

На двата полюса: Как Кубрат Пулев раздели българите

Загубата от Антъни Джошуа поляризира мненията за боксьора

bgvoice

публикувано

на

Сн.: БТА

Българският професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев беше нокаутиран от световния шампион Антъни Джошуа в деветия рунд на ринга на „Уембли Арена“ в събота. В най-дълго очаквания мач за световната титла заради пандемията от коронавирус, след много закани и размяна на обиди, българинът се прости с мечтата да стане световен шампион. Завинаги или до следващата битка, предстои да видим.

Минути след като Пулев бе нокаутиран, социалните мрежи в България станаха арена на истински словесни войни. И както рядко се случва, мненията бяха абсолютно двуполюсни, без никакви нюанси между тях – от това, че Пулев е герой, дръзнал да се изправи срещу най-добрия в света, до това, че е изложил България, падайки „като чувал с картофи“ накрая.

Дали едните са прави или другите? Трудно може да се намери арбитър, който да отсъди в този спор. Но едно е очевидно – няколко часа след като каза на българите, че иска да ги направи „щастливи и горди“ и че ще се бие за тях, Кобрата, безспорно един от най-добрите боксьори в света, се превърна в разединител на нацията.

Ето някои от полюсните коментари

 Петър Москов, бивш депутат и министър

Никога не съм бил трети в света на каквото и да е човешко занимание…

Григор Димитров е бил такъв!

Никога група, от която съм бил част, не е била четвърта в света по нищо…

Стоичков и компания са били такива!

Никога не съм се изправял срещу друг човек, за да решим спора кой от нас двамата е най-добър в целия свят.

Кубрат Пулев го е правил два пъти!

Поради тези причини изпитвам уважение (и известна мъжка завист 🙂) към такива хора. Това не се променя от факта, че Пулев не може да рецитира Рилке, а Димитров е безпомощен пред теоремата на Ферма.

Когато тези хора, извън индивидуалните си качества, носят и емблемата „българин“, изпитвам хубавото чувство, че и аз съм такъв. Защото когато целият свят гледа и чува химна или „Притури се планината“ или (хайде да си го кажем) как нашият поздравява майката на другия на майчин език, усещането е велико!

Николай Козарски, бизнесмен

„Снощи всички, които гледахме мача, бяхме за нашия. Същевременно май нямаше човек, който да не знаеше поне една история, в която националният ни герой да не е пребил някое момче по зали и дискотеки или да не е унижил някой младеж, задявайки се провокативно с мацката му по софийските заведения. Преди 12-13 години аз лично тренирах с едно талантливо момче, което беше прегоряло за бокса още на 17-годишна възраст, защото Кубрат (тогава на около 26-27 г.) му беше счупил челюстта по време на спаринг. Дълбоко съм убеден, че силата изисква благородство и известна скромност в обикновения живот. И познавам бойци спортисти, които ги притежават. Останалите са просто гамени със спортни качества, понякога дори на световно ниво, но все пак гамени. Бойните спортове са вероятно най-добрият начин да видиш големи, мъжки качества в един човек и точно затова понякога цениш високо не само дали някой е „наш“ или „чужд“, а начина, по който практикува спорта си. Снощи всички поддържахме Кобрата, но май нямаше човек, който да не изпитваше неудобство от поведението му. Не от резултата му, не от спортната загуба, а от начина, по който отново демонстрира себе си и България. Себе си да демонстрира както иска, но за България… имам известни надежди и изисквания.“

 Чавдар Крумов, журналист

Прочетох омразни слова за Кубрат Пулев и от мои приятели в мрежата, някои от които ценя и уважавам. Не бива така, братя и сестри, не бива да хулите падналия, не е честно, а още по-малко спортсменско. Пулев е голям боксьор, неведнъж го е доказвал, и загуби в един мач от шампион. Дори само за това следва да го подкрепим в този момент, а не да си изкарваме комплексите и омразата върху името на един голям спортист!

Светла Бъчварова, журналист

 „Защо все някой Пулев ни е нужен, за да се види малката България на картата? Мелания Тръмп ли сложи малката Словения на европейската карта? Не е ли високият й брутен вътрешен продукт, бърз ръст на икономиката и доброто качество на живота? Мелания е черешката на словенската торта. Пулев е лютата чушка в чорбата ни – само ние си я ядем, бършем сълзи и викаме – абе, велик е, тури ни на картата. За малко.“

 Мартин Димитров, рекламен мениджър

„Няколко пъти съм водил този разговор с приятели и винаги съм отстоявал мнението, че няма по-интелигентен спорт от бокса. Този танц с краката, наблюдаването на противника, умението да предвидиш следващите 5-6 удара в рамките на някаква си секунди или частица от секунда, та това е невероятна психология. Не е случайно, че боксът е дал на литературата много повече от който и да е друг спорт. Норман Мейлър – бащата на „новата журналистика“ (това е т.нар. creative non-fiction), е боксьор. Марк Твен, Хемингуей, Джек Лондон, Албер Камю и още сума ти писатели се боксират, много от тях и почти професионално… Поне моето усещане е, че г-н Пулев е акцентирал основно върху физическата си подготовка, но в известен смисъл е подценил или поне е неглижирал интелектуалните тренировки. Плезенето и еженето са добри психологически трикове, които за съжаление не могат да компенсират известни литературни дефицити.

Васил Койнарев, журналист

„Кобрата се яви, би се, падна лошо и толкова. Не е лошо да загубиш. Лошо е да дрънкаш глупости през цялото време, когато излизаш срещу къде по-млад, здрав, във форма, действащ шампион. И не, не беше ОК да гледаме как го бият като тупан, как го свалят четири пъти, как накрая го просват като торба. Как отнесе десетки удари почти без да удари съперника. Как загуби (вероятно) по точки повечето рундове. Това не е национална гордост. Това си беше срам. Както и цялото му поведение на ринга, преди и след него. Имаше шанс, можеше да нацели с един удар съперника, да го нокаутира и да стане световен шампион. Но не успя. Всичко друго не го можеше и това се видя дори от хората, които не разбират от бокс.“

 Гергана Райченска, модел

 „Излизаш да се боксираш с Джошуа, разбираш ли, Антъни Джошуа?! Но ти липсва спортен респект. Липсва ти култура. Бият те, а ти се смееш, смееш се нагло, безпардонно. Некултурен си. Кличко те победи, а ти стоеше на един крак – изплезен. Джошуа те биеше, а ти се хилеше. Провокираше го. Победи те, а ти повтаряше: Помни ме! For what??? Накратко, ти си достоен представител на едно цяло поколение невъзпитани българи и само на тях. А на тези, които подкрепят спортист на етническа основа, нека кажа следното: Спортът няма цвят, няма нация. Спортът е дисциплина, нещо, което Пулев няма. Той загуби, загуби, хилейки се нагло, срещу боксьор, който имаше дисциплина.“


 Пулев: Злобата ще я има цял живот

„Много интелигентни, умни хора ми пишат. да не обръщам внимание на злобата. И аз им казвам: Хора, това не е важното, това не е важното. Злобата ще я има цял живот. Нас няма да ни има, но злобата ще я има – хорската“. Така Пулев коментира противоречивите коментари за себе си два дни след боя с Джошуа.

От думите му стана ясно, че той няма да слиза от ринга, а ще продължи да се бие.


Преди мача: Джошуа нарече Кобрата „п**ка

Тежки закани и обиди хвърчаха между българина и британеца преди мача. Част от медиите в Англия, които имаха достъп до събитието, проследиха какво си казаха Пулев и Джошуа.

Ето го едно към едно:

Джошуа: Говориш прекалено много! Който и да си ти, много боксьори се държаха като теб и загубиха.

Пулев: Уважавам те, но утре ще ти покажа кой съм!

Джошуа: Трябва да разбереш, че ще се биеш срещу някой като мен!

Пулев: Уважавам те, но утре ще ти покажа кой съм!

Джошуа: Утре отиваме на война!

Пулев: Утре ще ти покажа кой съм!

Джошуа: Говориш твърде много.

Пулев: Респект! Ти си олимпийски шампион, световен шампион…

Джошуа: Това не ме интересува!

Пулев: Утре ще ти покажа!

Джошуа: Говориш много!

Пулев: Ще видиш утре какво те чака! Утре! Утре ще те смачкам! Харесвам те, но утре ще разбереш, че съм по-добър от теб.

Джошуа: Опитай! Пробвай!

Пулев: Няма само да се опитвам.

Джошуа: Сигурен съм, че утре ще дадеш всичко от себе си. Но нека да видим кой ще победи.

Пулев: Няма само да опитвам! Утре ще съжаляваш.

Джошуа: През годините много боксьори като теб не спираха да говорят.

Пулев: Знаеш, че съм по-добър от теб!

Джошуа: Ти?

Пулев: Страхотен! Аз съм страхотен!

След кантара Пулев заяви, че е чул обидната дума „п**ка“. Това потвърди и българският коментатор на мача Огнян Георгиев.

„Това не е учтив език, не ми хареса. Ще видим обаче кой е това нещо“, закани се Пулев, а след това пред българските журналисти добави: „Не смятам, че това би трябвало да бъде нивото, на което сме, и по този начин да бъде разговорът. Всеки иска да покаже, да докаже себе си в този момент. Всеки иска да бъде по-добрият. Не отива от устата на един световен шампион и нивото, на което той се представя, че е. Това е още едно доказателство, че световните титли не му отиват. Дори и природата иска нов световен шампион.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Антъни Иванов: Няма да стъпя на лагер на националния отбор по плуване с този щаб

Българската звезда в плуването коментира скандала с допинг пробите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

„Ще се състезавам за България, но няма да стъпя на лагер на националния отбор, докато не се махне този треньорски щаб“, това заяви пред bTV най-добрият ни плувец Антъни Иванов дни след скандала с положителните допинг проби.

Разследване разкри за три положителни проби за веществото станозолол на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Иванов, който от години живее и учи в Щатите, веднага подкрепи момчетата в социалните мрежи.

Първоначално от федерацията заявиха, че предполагат, че момчетата са взели веществото на своя глава. Контрата дойде от обвинените, които застанаха пред камерите ни и разказаха за практиките в националния тим. Баблаков, Николов и Панайотов са категорични – приемали са само дадените им от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров хапчета. А те са им били предоставяни в пластмасови чашки, без листовки или кутии.

Хванаха трима български национали по плуване с допинг

„Заставам напълно зад момчетата, 100% не са знаели какво има в чашките, които им дават.“, коментира Иванов и добави, че когато е получавал такива чашки по време на лагер с тима, се е прибирал в стаята си и ги е изхвърлял в кофата за боклук.

„Не съм видял кутията и не знам какво слагат вътре. Да, тяхна вина е, че не проверяват, но пък вярват на хората, които им ги дават.“

Той разкри, че след избухването на скандала е разпитал докторката на американския си тим за веществото станозолол: „Доста повече неща знаем сега като спортисти, защото четем повече и се интересуваме. Говорих с докторката на моя отбор в Щатите, която ни дава някакви неща за въстановяване. Тя ми каза, че станозолола дори не помага за плуването, което още повече убива смисъла на използването му. Използва се да имаш сила извън водата, не помага на плуването. Те не са отишли там, за да вдигат щанги, това е работа на някой друг.“, категоричен е атлетът, който с лекота спечели квота за олимпийските игри в Токио.

Относно записа, на който президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев убеждава спортистите, че ако е знаел, че има опасност да дадат положителни проби, е щял да ги скрие от допинг проверката, Антъни коментира, че това е напълно възможно.

„Мен ме проверяват от много различни места. Всеки път идват различни хора, давам кръв и урина. Не знам как се случва манипулирането на допинг контрол. На лагер в България взимат по три проби, на случаен принцип се избират трима човека, които да бъдат тествани.“

За него е абсурдно треньорът да иска процент от премиите на плувците, които се издържат с парите, които спечелят от наградни фондове. Преди ден се появи информация, че по време на турнир в Бургас селекционерът Кристиян Минковски е пожелал 30% от премиите на плувците.

Шефът на федерацията по плуване: Случаят с допинга е странен и загадъчен

„Не бях на този турнир, но го бяха коментирали в националния отбор, мога да потвърдя. Бяха много възмутени. Абсурдно е. Всеки в националния взима определена заплата, има си награда за състезатели и треньори. За мен е смешно да се искат още пари от плувците, които с това се издържат.“

На този етап Антъни Иванов не смята да плува за друга държава, но е категоричен, че дори да бъде наказан няма да се яви на лагер на националния отбор, докато не се махне сегашният треньорски щаб.

„След като стана целият скандал, говорих с баща ми, който винаги е бил до мен и като мой треньор. Решихме да се прибера за европейското, да помогна на момчетата, да участвам за България в Будапеща. Но няма да стъпя на лагер на националния, докато не се оттегли целият щаб. Не бих отишъл там да подложа себе си на риск от хващане с нещо, което не искам да приемам в тялото си точно преди олимпиадата, за която съм работил през последните четири години. Докато няма промяна в треньорския щаб, няма да стъпя. Сигурно ще ме накажат, но по-добре наказание 4 месеца да не взимам заплата, отколкото да ме лишат от състезателни права за 4 години.“

„Ако системата не се промени, мисля, че няма да съм единственият, който да потърси реализация в чужда държава. Засега не искам да се местя, искам да представям България, затова тренирам тук, за да имам конкуренция.“, допълни още той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Футболната легенда Димитър Пенев официално влиза в политиката

Пенев официално е представен като кандидат-депутат в листите на ВОЛЯ и НФСБ

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Илияна Енчева

Легендарният треньор Димитър Пенев официално е представен като кандидат-депутат в листите на ВОЛЯ и НФСБ, съобщиха от партията на Веселин Марешки. Това е втората футболна легенда в екипа на бизнесмена, след като вчера бе потвърдено включването на носителя на „Златната обувка“ и абсолютен голмайстор на България Петър Жеков.

С името на Димитър Пенев са свързани някой от най-знаковите поводи за национална гордост. Като футболист, общо 8 пъти е шампион на България и 5 пъти носител на Националната купа. За повечето българи, обаче, той остава в съзнанието като най-успешният треньор на страната, който отвежда националния отбор до бронзовите медали на Световното първенство в САЩ‘ 94.

„В мирно време знамето на една държава се вее най-гордо по време на спортни триумфи. Димитър Пенев е човекът, който заедно с нашите национали през 94-та ни накара да се чувстваме най-сплотени и щастливи като народ. Спортът възпитава в традиционен морал, където мъжете са мъже, а жените – грации. Копнея да се върнем по пътя на спортните успехи от близкото минало, но и към масовия спорт, който носи здраве на нацията. За нас включването на Пената е признание от най-високо ниво, защото кой друг, ако не той има нюх за селекция. Знаково е и още нещо. Някои социолози вече отреждат 3-то място на ВОЛЯ и НФСБ, а Димитър Пенев знае как се стига до бронза, когато опонентите уж не те слагат в сметките!“, коментира Веселин Марешки.

"Алфа Рисърч": ГЕРБ влиза в кампанията с преднина от 5% пред БСП

Според ВОЛЯ, в светлината на последните допинг скандали и повсеместната липса на високи отличия на международната сцена, е повече от ясно, че спортът в България има нужда от рестарт.

„Димитър Пенев и Петър Жеков са представители на златното поколение български атлети и тяхното включване в политическия процес не изглежда случайно“, допълват от партията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Полиция нахлу в офисите на Барса, задържаха президента и няколко директори

Акцията е неочаквана като време – само дни преди президентските избори в Барселона

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: АР/БТА

Полиция нахлу в офисите на Барселона и започна претърсване на документацията на клуба. Стана ясно, че вече има четири извършени ареста – на президента в оставка Хосеп Бартомеу, изпълнителния директор Оскар Грау и шефа на юридическия отдел Роман Гомес, както и на дясната ръка на Бартомеу – Хауме Масферер.

Всички те все още изпълняват функциите си, въпреки че подадоха оставки, заедно с Бартомеу. Срещу него има заведени няколко дела, включително за данъчни измами. Още поне четирима директори или членове на досегашното ръководството са получили нареждане да останат в домовете си, като се очаква да бъдат задържани там.

Днес в офисите са влезли части на Месос д`Ескуадра – полицията на Каталуня, но и на икономическа полиция. Иззети са документи, които са важни за следствието.

Евродепутати питат за "Барселонагейт" и чекмеджетата с пачки

Акцията е започнала около 9 часа сутринта и още не бе приключила по обяд местно време, като до административните помещения на клуба не се допуска никой. Изборите в Барселона са на 7 март за тези, които ще гласуват на място. Вече близо 20 000 от над 110-те хиляди членове на клуба пуснаха своя вот по пощата от различни точки на страната и света.

Акцията е неочаквана като време – само дни преди президентските избори във футболния отбор, но не и като действие. Още от юли 2020-а в клуба има огромен скандал за корупция, злоупотреба с власт и „недобросъвестно администриране“, както е формулирано в откритото по случая разследване.

Лятото на миналата година дойде с 8 оставки на шефове, а по-късно напусна и самият президент Жосеп Бартомеу, обвиняван за цялата каша в управлението на клуба в последните години. Той е и в основата на разследването, което явно продължава с пълна сила, като предстои много голям съдебен процес с доста обвиняеми.

Скандалът „Барсагейт“, както го нарекоха още преди месеци в Испания, е изключително критична за славния клуб ситуация. Барса е с многомилионни задължения към други клубове и институции, опитва да реновира стадиона си на кредит, дължи големи суми на собствените си играчи, които се съгласиха да намалят заплатите си заради пандемията и икономическите последствия от нея.

Положението в клуба е толкова объркано, че ходещият и дишащ символ-емблема за последното десетилетие Лео Меси поиска да си тръгне още след края на миналия сезон, а след този най-вероятно и ще го направи. Неговите лични отношения с ръководството на Бартомеу също са около точката на замръзване и аржентинецът дори не опитва да крие това.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Французин от Дом за възрастни е мъртвият, открит в дере край Асеновград

На 5 декември от Дома сигнализирали полицията за изчезването му.

Затвори