Открийте ни и в

Български истории

Генералният консул на България в Чикаго говори пред Конгреса на Илинойс (ВИДЕО)

BG VOICE предава на живо речта на Светослав Станков

публикувано

на

Генералният консул на България в Чикаго, г-н Светослав Станков, направи първо по рода си обръщение към  Конгреса на щата Илинойс в столицата Спрингфийлд. В изложението той направи представяне на историята на България и описа нейните постижения, тежки моменти и принос за европейската култура. Визитата на генералния консул Станков е по покана от председателя на Камарата на представителите в щатския Конгрес, Емануел Крис Уелш.

Речта на г-н Станков е първата на български дипломат пред законодателен орган в Съединените щати. В хода на изложението той представи някои бележити личности от българската имигрантка общност в Илинойс, които бяха в делегацията, присъстваща на събитието – Фил Филипов, проф. Самуил Рефетов, Шефкет Чападжиев, Томас Лебанофф и разказа накратко биографиите им.

 

Българската делегация се срещна с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на Илинойс Крис Уелш

 

Преди речта си пред Конгреса на щата, Станков застана пред камерата на BG VOICE. Той обясни:

“В изказването си ще включа кратка история, както на страната ни, така и на успехите на нашите представители в щата Илинойс и по-специално в Чикаго. Затова се радвам, че на поканата ми да участват заедно с мен се отзоваха някои от най-видните представители в общността, като Томас Лебанофф – представител на стар имигрантски род на българи от Македония, чийто дядо е основател на Македонската патриотична организация. С нас също е проф. Самуил Рефетов – изтъкнат учен от Chicago University. Както и двама бизнесмени – най-големият дарител на българската общност в Чикаго – Шефкет Шападжиев, и Фил Филипов.”

На въпрос защо е важно България да бъде представена по този начин, Станков отговори:

“Основният смисъл е да се повиши видимостта на нашата общност, както и представителността ни, специално на местно и щатско ниво”.

 

Консул Станков описа най-важните моменти в българската история, като подчерта значението на българската средновековна култура и българския език. Той подчерта, че това е четвъртият език, на който е преведена Библията, и ролята на кирилицата в културното развитие на Източна Европа.

Той описа периода на турското робство като време на кървави въстания и посочи оставането на български общности извън границите на Българи след Освобождението като важен фактор, обуславящ по-нататъшните политически решения на България.

Г-н Станков специално подчерта заслугата на България за спасяването на нейните евреи от нацистките концлагери по време на Втората световна война и изтъкна това като източник на национална гордост.

Последвалият период на комунизма той описа като “насилствено отделяне на България от мястото, на което тя принадлежи – цивилизованият свят”.

Консулът призова да се съдейства на българската общност в щата, така че тя да бъде чута, когато е необходимо.

В рамките на посещението си той проведе срещи с председателя на Камарата на представителите Крис Уелш, председателя на Сената, Дон Хармън, както и с лидерите на Демократическата и Републиканската партия в двете камери на Конгреса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА