Открийте ни и в

България

Цацаров обвини Рашков за отнемането му до достъпа за секретна информация (ОБЗОР)

Преди седмица той подаде оставка от поста шеф на КПКОНПИ

публикувано

на

Сн.: БТА

Председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров бе на изслушване в парламентарната актикорупционна комисия. 

Той коментира отнемането на достъпа му до класифицирана информация. „Подадената от мен оставка е повод да ми отнемат допуска, заедно с още няколко съпътстващи поводи, свързани с чисто лични чувства и стремежи на определени длъжностни лица“, обяви още Цацаров. 

“Евтин политически пиар”

Той беше категоричен, че оставката му няма нищо общо с отнемането на допуска му до класифицирана информация. той определи обвързването на двете неща, както и самото отнемане е “евтин политически пиар”. И отново каза, че ще обжалва отнетия си допуск.

Според него причина за отнетия допуск е “ЦУМ-гейт” и то идва от вътрешния министър Бойко Рашков. Цацаров заяви, че ако Рашков няма общо с отнемането му на достъпа за секретна информация, то той ще се извини на МВР министъра, но ако е обратното, ще се видят в съда. 

80% от сигналите са за конфликт на интересите

На въпрос на депутат от “Продължаваме промяната” Искрен Арабаджиев относно това как се образуват производствата за конфликт на интереси и за незаконно придобито имущество.

80% от сигналите са за конфликт на интереси в общинските съвети, заяви Цацаров. 

“Производствата за конфликт на интереси се образуват по сигнал. Той може да бъде на всяко физическо лице, стига то да съществува. Законът забранява да се работи по анонимни сигнали. Така е и при останалите производства – за сигнал се приема и всяка медийна публикация, която съдържа конкретен сигнал. Когато не се подаде декларация за имущество или тя се подава със закъснение, тогава се образува и производство за отнемане на незаконно придобито имущество”, каза шефът на КПКОНПИ.

“Имам си достайнство”: Цацаров за оставка

“Безкрайните упражнения с моето име и безкрайните упражнения с това кой е виновен за всички неуспехи и неудачи в тази държава просто ми дойдоха малко в повече. Всеки човек има достойнство, аз лично смятам, че степента на моето достойнство е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван за всичко, което някой не е направил. Не съм със съзнанието, че съм безгрешен и че съм направил всичко, което е било в рамките на моите служебни задължения, включително и като главен прокурор – бивш, но и като председател на тази комисия”, заяви Цацаров в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

“Да му мислят юристите, можещи да работят само политици”: Цацаров към Христо Иванов 

Той добави: В последните месеци Христо Иванов (съпредседателят на ДБ – б.р.) обвини мен и още няколко човека за всички неудачи в тази държава.

„В продължение на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, които бяха свързани с отговорността на две, три, четири имена в тази държава за всички неудачи, които са се случили. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни за какво ли не, че сме виновни за това, че България има три мониторингови механизма, че сме виновни за Шенген“, каза той.  

Цацаров уточни, че говори конкретно за лидера на “Да, България” Христо Иванов, от когото са дошли обвиненията. „Човек, от когото пред министър-председателя Бойко Борисов, аз не съм чул нито една друга реплика, освен репликите „Да, господин премиер“ и „Разбира се, господин премиер“.  

„Всички упражнения върху моето име ми идват в повече. Казано по друг начин – ако аз съм една от причините за това нещата да не вървят, корупцията да цъфти и само аз съм причината и още един двама души, ок – аз подавам оставка. Така давам възможност на тези, които ме обсипват с критики, да покажат какво могат“, обясни той.

Цацаров заяви, че няма професия председател на КПКОНПИ и той не се е стремял към тази длъжност.

“Връщам се там откъдето съм тръгнал. Да му мисли всеки, който има диплома за юрист, но може да работи само като политик”, каза той. 

Преди седмица Сотир Цацаров подаде оставка от поста, а по-късно стана ясно, че достъпът му до класифицирана информация на ниво “строго секретно” е спрян от ДАНС.

Цацаров ще бъде освободен от поста шеф на антикорупционната комисия от 1 март, когато трябва да внесе и годишния отчет на КПКОНПИ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА