Открийте ни и в

България

Работодателите: Замразете цените на газа! БСП внася предложението в парламента (ВИДЕО)

Срещата е заради спрените доставки на газ от Русия

публикувано

на

Министърът на икономиката Корнелия Нинова се срещна с работодателите заради спрените доставки на газ от Русия. В засегнатите сектори оперират 25 241 предприятия. Основните потребители на природен газ са: Енергетика – 39,27%, Химия – 37,90%, Металургия – 5,04%, Строителство – 1,64%, Стъкло и порцелан – 8,11% и други – 8,04%.

Целта на нашата среща е да спасим индустрията, да запазим работните места, да запазим и увеличим доходите на хората, заяви Нинова.

“Настояването на работодателите е, правителството да поднови разговорите си с “Газпром”. Да се замразят цените на газа. Разликата от алтернативните доставки да се поеме от държавата. Да се продължат компенсациите за ток докато е нужно”, каза тя.

"Газпром" официално поиска България да плаща газа в рубли

“ГЕРБ искат в петък извънредно заседание на Народното събрание, за да се изслушат министрите на енергетиката и финансите и премиерът, и да се вземе решение за  изпращане на оръжие за Украйна. От БСП предлагаме точно на това заседание парламентът да приеме решение, за това, че иска замразяване на цените на газа каквито са сега, а разликата да се поеме от държавата. Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкарат във война, за нас са най-важни българската икономика, производство, овладяването на цените”, обясни Нинова.

Велев заяви, че ако трябва да се отдели един ключов проблем – то това безспорно е цената на енергоресурсите. “Днес обсъдихме цената на газа и на тока. По-лесният проблем за решаване е цената на тока, защото нашата енергетика генерира свръх печалби. Ние говорим за компенсации, които да започват на база микса при условията, които са днес. Вторият проблем е цената на природния газ. То по-добре е да се купува от производителя, а не през посредните с 20-30% по-скъп. Това, за което настояваме да не се плащат грешни пари, които идват от хората”, добави той.

Докато се реши този въпрос, ние се обединихме около това, че разликата трябва да се поеме от държавата, подчерта Велев. По думите му става въпрос за компенсации, които да започват от база цената на микса на електроенергията. “КЕВР лесно може да я сметне. По наши изчисления става дума за около 150-160 лева за мегаватчас. Цената на атомното гориво не е променена, тази на водата също, както и цената на вятъра и слънцето”, подчерта той.

Преди ден руската “Газпром” съобщи, че спира газоподаването на България заради откъса за заплащене на синьото гориво в рубли, а не както е по договор в долари.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА