Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции от голям мащаб, заяви президентът Румен Радев по време на откриването на бизнес форума към Инициативата "Три морета". България защитава нова визия за една по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите, иновациите." Затова по време на този форум организирахме среща между Агенциите за иновациите в нашите държави и се надяваме, че те ще постигнат значителен напредък и споразумение", добави държавният глава. Според него Инициативата "Три морета" се е доказала като платформа за диалози като стратегически линии за икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност. "Необходимите средства надвишават това, с което разполагаме в момента. Междувременно с колегите добре знаем какъв голям потенциал имаме, който може да бъде използван в нашето сътрудничество, за да получим обществената подкрепа, за да развиваме приятелските отношения, за да прилагаме нови иновативни модели, за бизнес партньорството, за интелигентното развитие", каза още Радев. Той подчерта, че има впечатляваща делегация от Американския конгрес, който подкрепя трансатлантическата връзка. "За първи път имаме бизнес представители от Западна Европа, Близкия Изток и Пасифика. Това показва растящия интерес към нашата инициатива, който вече придобива не само местно, но и международен авторитет", добави Радев.

"Въпреки че България, става координатор на този проект в трудни времена, ние продължаваме тази амбициозна дейност, за да постигнем набелязаните цели, да подобрим координацията и да разширим обхвата на нашето сътрудничество. Вярвам, че тази среща и бизнес форумът по-нататък ще разкрият нашия потенциал и ще подкрепят нашите възможности да развиваме сътрудничеството и да създаваме резултати и качество. Пожелавам ви успехи по време на форума и още веднъж добре дошли в България", заяви още държавният глава.

Президентът на Естония: Инициативата дава резултати

"Инициативата дава конкретни резултати, като регион, като страни, като динамичен регион. От няколко години ние започнахме да се развиваме. Нашите бизнеси навлизат в други страни, преминават извън границите си. Преди четири години от Естония нямаше нищо, което да достигаше до Полша и сега виждаме конкретни резултати", заяви президентът на Естония Керсти Калюлайд.Тя подчерта, че има и Фонд, който е отворен за нови инвестиции и нови предложения.

Петер Тийфентал: "Три морета" дават допълнителни блага за хората, на които служим

"Три морета" дава като резултат допълнителни блага за хората, на които ние служим, каза заместник-министърът при Федералното министерство по европейски и международни въпроси на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал."За голяма част от нашите компании участието в проекти на инициативата е изключително важно. Инициативата "Три морета" ни предлага допълнителен форум за тези предприятия, които развиват инфраструктурни проекти в енергетиката, транспорта и дигитализацията. Това е една възможност за нови и нетрадиционни партньори", каза още той.

Анджей Дуда: В София европейският дух се смесва с балканската душа

"В София европейският дух се смесва с балканската душа. За мен е удоволствие да споделя с вас, че Инициативата "Три морета" продължава да диша. Този проект расте с всяка изминала година. Разработват се нови и нови инструменти за разширяване на интеграцията. Има вече инвестиционен Фонд, който инвестира в търговски дружества", каза президентът на Полша Анджей Дуда.Според него Инициативата "Три морета" вече изгражда ключова роля за изграждането на бъдеща Европа."Идеята е местните власти да си партнират с бизнеса. Продължаваме да обновяваме списъка с приоритетни проекти", добави Дуда.

Президентът на Гърция: Пандемията ни показа, че трябва да се развиваме

Пандемията ни научи за важността на дигиталните трансформации в нашите икономики и на това, че трябва спешно да ги развиваме, заяви президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. Инициативата "Три морета" е политическа платформа, която става все по-важна в региона. Тя развива сътрудничеството между страните на региона и отговаря на техните общи нужди. Инфраструктурата в Централна и Източна Европа изостава от Западна Европа, подчерта тя.Според нея това регионално сътрудничество позволява на членовете да защитават своите общи интереси, а също така общите интереси на Европейския съюз, да развиват много важни инфраструктурни проекти. Тя добави, че Гърция става важен енергиен хъб, който дава своя принос към енергийната независимост на Европейския съюз, диверсификация на източниците на енергия по пътищата за транспортирането й и различни инфраструктурни проекти

Петков: Надявам се да съберем нови средства за транспорта и дигитализацията

"Надявам се да съберем нови средства за инициативи в сферата на транспорта и дигитализацията, защото те имат нужда от ресурси, заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на откриването на Бизнес форума на Инициативата "Три морета". Той благодари на президента Румен Радев и на Американската-търговско промишлена палата, и Българската банка за развитие. "Надяваме се да проведем много успешен и резултативен Бизнес форум, който ще сближи нашите бизнеси, за да развиваме значителни трансгранични проекти", каза още Петков.Работихме заедно с бизнесите и взехме предвид техните предложения. Надяваме се, че нашите бизнеси ще се сближат, ще се създадат нови бизнес контакти и ще имаме резултати, които поотделно няма да можем да постигнем. Фондът вече прави нови инвестиции във важните сектори като дигитализацията, добави той. 
 

Плевнелиев скептичен за проекта за тунел под Петрохан

Тунелът под прохода Петрохан е скъп, със спорна полезност и няма шанс за финансиране от фонда на "Три морета", заяви експрезидентът Росен Плевнелиев пред bTV. Той коментира и два от проектите, които България предлага. "Лично аз не вярвам, че тунелът под Петрохан ще се случи скоро. Това е популистко заиграване с надеждите на хората. Когато се направи скоростният път от Видин до Враца, този тунел в голяма степен се обезсмисля, той е изключително скъп. Аз не вярвам в този проект, аз съм убеден, че никога няма да бъде финансиран по инициативата "Три морета"", каза още той. Според него, обаче, модернизацията на хранилището в Чирен, е реалистична цел, защото адресира важния за "Три морета" въпрос за енергийната свързаност. По думите му още при замислянето на формата е имало коментари, че модернизационните програми на всички държави в Източна Европа са били насочени към "Берлин и Виена", а не към "София и Букурещ". Той подчерта, че е важно страните да работят по проекти за сътрудничество и по оста "Север-Юг", а не само "Изток-Запад". "Тази натрупана експертиза може да се използва и при работа с европейски средства, тъй като тези на инвестиционния фонд са крайно недостатъчни", добави Плевнелиев.  "Няма да има толкова много пари, колкото ни се иска, нито ще се изпълнят толкова проекти, колкото се планира и се говори, важното е, че инициативата ни дава възможност да работим заедно", завърши той.

София домакин на инициативата "Три морета" 

България е домакин инициативата "Три морета", която е една от най-важните лидерски срещи в Източна Европа. За два дни в София ще се срещнат девет президенти и представители на 400 компании. Домакин на регионалния форум е президентът Румен Радев.В НДК президентът Радев посреща колегите си и правителствени ръководители от Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и Германия.Участници са още управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестагер. Видеообръщение се очаква от президента на САЩ Джо Байдън.Инициативата започва като форум, целящ да намали разликите в икономическото и технологично развитие между Източна и Западна Европа през 2015 г. Тя обединява 12 странни членки на ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море.Целите на "Трите морета" са: икономически растеж; привличане на по-голям интерес от страна на инвеститорите; енергийна сигурност; геополитика; интелигентна свързаност и постигане на климатични цели. Има и специален инвестиционен фонд с набрани малко над 1 млрд. долара, които са за подпомагане на съвместни проекти за развитие.България участва във Фонда с 20 млн. евро и има три проекта, които иска да реализира: за разширяване на газовото хранилище в Чирен, модернизация на жп линията Русе-Варна и изграждането на тунел под "Петрохан".Вижте повече за изказванията на президента на САЩ Джо Байдън, директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и на държавния глава на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.