Открийте ни и в

Български истории

На първа линия – българските медици в епицентъра на заразата (ВИДЕО)

публикувано

на

Вече близо 3 месеца Съединените щати и светът се борят с пандемията, причинена от коронавируса.  Над 3 милиона души са заразени по целия свят. Смъртните случаи са над 217 хиляди. Съединените щати са номер едно по брой заразени – повече от един милион и починали от COVID-19 – близо 60 хиляди . Кривата вече се изправя – все по-малко заразени и смъртни случаи. До голяма степен това е благодарение на медицинските работници на първа линия в борбата с COVID-19.

В пика на заразата пътувахме с оператора Светослав Кошутански до Ню Йорк да се срещнем с тези наши сънародници, които работят в болниците там. Техните разкази от първа линия са емоционални и отговарят на въпроса какво точно се случва в епицентъра на заразата.

Таймс скуер – кръстовището на света, е пуст. Обикновено на ден минават между 330 и 460 хиляди души. Сега площадът е празен, улиците са пусти, преминават само няколко автобуса на градския транспорт и автомобили на полицията. Десетина минувачи с маски бързат да се приберат по домовете си. Туристи няма. Усещането е много потискащо.

Само воят на линейките нарушава потискащата тишина в Ню Йорк. „Аз

никога не съм виждала толкова мъртви хора

през цялата си кариера, вече 11 години”, казва Петранка Стоева. Тя е медицинска сестра в една от най-старите болници в Ню Йорк – Bellevue Hospital.

Петранка Стоева. Снимка: Личен архив

 

Там ще закарат американския президент, ако нещо стане с него, докато е в града, или дипломатите от ООН. Сега обаче болницата е изцяло отдадена на борбата COVID-19.

“Аз отивам на работа всяка сутрин, ставам в 5 часа, отивам в ковид юнита и работя с пациенти, които са в много критично състояние. Emergency departent, това вече не е Бърза помощ, то е интензивно отделение”, разказва Петранка.

За 11 години като медицинска сестра в спешното пациент никога не е умирал в ръцете й. Миналата събота в болницата идва 48-годишен мъж, без други заболявания, който диша трудно.

“Интубирахме го. Снощи цял ден се грижех за него. Като дойдох в 7 часа да взема рапорт как е бил през нощта, ми казаха, че 2 пъти са викали рапид респонд. Върнахме го, цял ден беше ОК. След това сърцето му почна да бие много слабо – от 40 до 33 до 23 до 0 и ние трябваше да го… умря си човекът. И най-лошото беше, че аз толкова много работих, нито ходих до тоалетна, нито ходих да ям, просто държах се до него… Нали като видиш, че някой се възстановява и си казваш – може би той ще устиска, но умря може би 10 минути преди да ми свърши смяната. Аз бях много, как да кажа, много разтревожена. Аз по принцип се държа много здраво, но това нещо, което изпитах снощи, не мога да го опиша с думи”, споделя едвам сдържайки сълзите си Петранка.

“Никога никой не е умрял в ръцете ми. Това е първият мой личен случай, за който съм се грижила седем дни и да умре. И това никога няма да го забравя. Никога няма да забравя сълзите на неговите деца – това не мисля, че някога ще ми се изтрие от съзнанието.”

Това са всекидневните битки на медиците, които се грижат за болните с COVID-19. Повечето попаднали в интензивните отделения не се възстановяват.

Д-р Александър Латев. Снимка: Личен архив

“Проблемът при тези пациенти е, че няма какво да се направи повече. При нормална ситуация, ако изпускаш един пациент, може да помислиш и да видиш има ли нещо, което не съм направил, което може да се промени или оптимизира, за да се стабилизира пациентът. Докато при тези пациенти, в толкова тежко състояние, че техните бели дробове не съществуват, и дори да са парализирани и обърнати по корем, което помага за обдишване, няма какво да се направи”, казва д-р Александър Латев. От 8 години той е лекар в няколко болници в Ню Йорк. Сега дава смени и в North Central Bronx Hospital – една от най-тежко засегнатите – тези кадри отвътре показват пълните легла – всъщност почти всяко легло е с COVID пациенти, настанени са дори в операционните.

А д-р Латев казва, че коронавирусът е подмолен.

“Има пациенти, които първоначално се стабилизират и се чувстват по-добре и след това имат възпалителен процес една седмица по-късно и тогава стават значително по-тежко болни, което е странно, защото по принцип

не се подобряваш, преди да се влошиш втори път

Тогава започват да имат белодробни усложнения и са интубирани на респиратори често, така че е малко странен процесът наистина”, споделя наблюденията си от дългите смени д-р Латев.

“Просто е трудно да се поддържа надеждата за такива хора, защото такива хора, които попадат на вентилатор и бъдат интубирани – това са най-тежко болните. И това, което виждаме, е, че много често и много бързо те умират, дори и на вентилатор”, казва д-р Емил Михайлов. Той е анестезиолог от 1997 година и работи в различни болници в Ню Йорк. Сега практикува в две болници в Ню Джърси – щатът е едно от големите огнища в САЩ – всъщност много хора, които работят в Манхатън, живеят в Джърси.

Д-р Емил Михайлов Сн.: Светослав Кошутански

И докато всички планови операции са спрени, д-р Михайлов работи в интензивното, като прави интубации – нещо, с което анестезиолозите имат повече опит.

“Около 30% от тези пациенти евентуално след 5 до 10 дена ги махаме от вентилатор, почват да дишат свободно, и евентуално около 20% от всички тия пациенти, които са дошли и имат нужда да бъдат интубирани, само 20% остават живи.”

“Като филм, точно. Наистина е като филм.“

Това казва Мария Динева, общопрактикуващ лекар в Ню Йорк от година и половина. В момента обикаля спешните отделения в различни болници на града, в зависимост от нуждите.

“Никога през живота си не съм си представяла, че ще бъда част от нещо такова – такава пандемия. Ситуацията е много зле в болницата, до такава степен, че аз трябва да прескачам в Бърза помощ всеки пациент и леглото му. Няма къде да вървя, няма къде да стъпя. Толкова много легла имаме. В момента имаме 200 легла, нямаме едно празно, всичките са ковид пациенти. Повечето са с респиратори, от които няма добра прогноза за нито един от тези пациенти“, споделя Мария Динева.

Коронавирусът покосява бързо – и макар повечето от пациентите да имат други заболявания, това не важи за всички. Лекарите казват, че коронавирусът не дискриминира по отношение на възраст, пол или други заболявания.

“Този вирус идва тихичко – не го виждаш, не го чувстваш, но след това е много безмилостен, много безмилостен”, обяснява Петранка Стоева.

Според нея повечето от случаите в интензивното отделение не се повлияват – нито от експерименталните лекарства, нито от респираторите. Ето защо в следващите дни ще виждаме още много смъртни случаи, дори и броят на новозаразените да намалява.

Мария Динева е общопрактикуващ лекар в Ню Йорк

Но въпреки тези мрачни прогнози и лекарите, и властите в Ню Йорк казват, че виждат светлина в тунела – броят и на новите случаи, и на починалите намалява.

“Тежко болните пациенти са много, но все още има смъртни случаи всеки ден, но новите пациенти, които идват от спешното, в интензивното, са значително по-малко”, казва д-р Латев.

За медиците на първа линия остават най-тежките моменти – да съобщят на роднините на починалите за края и да им осигурят виртуално сбогуване.

“Слагам пердето и говоря с неговите близки на фейстайм, но те нищо не могат да видят. Те виждат само човек с много машини около него – разказва Петранка Стоева. – Това е най-тежката част, защото ги виждаш, те плачат, не могат да се сбогуват с него.

Наистина ти не можеш да си представиш хората какви неща правят, молят се, молят се, и виждаш, че те искат да се оправи, да има този лъч надежда, но няма го, няма го… Това е най-тежкото и ние сме тези, които сме му семейството, и семейството на неговото семейство, един вид, ние сме тази връзка между тях – доктори, сестри, правим всичко възможно да облекчим по някакъв начин тяхната болка, но накрая изходът е само смърт.”

Много от тези медици работят 12-15 часови смени, 7-8-9 дни поред, без почивка, защото ситуацията го изисква. Няма достатъчно лекари, няма достатъчно болнични легла, изглежда, че ситуацията с респиратори, предпазни средства започва да се подобрява, но както чухме от разказите на тези лекари и медицински сестри – нищо не е както преди. Дори да имат предпазни материали, не ги използват, както са ги използвали преди – след всеки пациент – изхвърлят и слагат нова, а използват по един на ден, което увеличава риска от зараза за самите тях. И въпреки това – те не напускат поста си на първа линия в борбата си с тази коварна болест.

Снимка: АП/БТА

“Има много болни. В момента е някакъв ужас. Няма достатъчно медици, няма достатъчно персонал. Тази маска, с която съм, я нося вече една седмица”, казва Мария Динева. А маските трябва да се сменят след всеки пациент.

Медиците на първа линия са най-застрашени от зараза заради концентрацията на вирус около тях.

“Не очаквам да не се заразя, но се опитвам да се пазя”,

казва д-р Латев.

“Като се прибера вкъщи, свалям си дрехите и отивам да се изкъпя, и не искам никой да ме докосва. След това, естествено, имам семейство и контактуваме – аз обикновено гледам да спазвам някаква дистанция и когато децата идват да ме прегръщат, им казвам – обръщайте се на другата страна, защото е най-важното да си предпазваме лицето, защото от там идва тази зараза”, обяснява дневния си ритуал д-р Михайлов.

Някои, като Мария Динева, са се поставили в изолация и не виждат близките си. “Наистина нямам търпение да видя приятелите си и семейството си. Но все пак аз съм си избрала този начин на живот. В такива случаи това е нещо, което аз трябва да направя за тези хора, които имат нужда. Аз съм дала клетва все пак”, казва тя.

Тяхната саможертва е нещо, за които ние мислим, гледайки ги отстрани. Но за тях това е ежедневие. “Ти въобще не мислиш за себе си, като отиваш и се грижиш за тези хора, въобще. Аз като отида, не знам какво е това – дали е някакъв механизъм, който мен да ме предпазва, въобще не мисля, че е ковид, дали аз ще го взема – такова нещо не ми минава през главата ми, когато работя. Но най-тежкото е, когато се прибирам вкъщи. И когато някой умре в моите ръце“, казва Петранка Стоева.

Те получават всяка нощ аплодисменти от нюйоркчани, но биха предпочели нещо друго – всички да спазваме мерките.

Снимка: АП/БТА

“Виждам много хора, които носят ръкавици, пипат телефона, след това си пипат лицето, носят маски, носят под носа, което общо взето няма никакъв смисъл”, казва д-р Латев.

На д-р Михайлов децата също са скептични към мерките за социална изолация. “Спорим всеки ден и те не слушат и не искат да слушат. Много хора

не искат просто да слушат, че те ще се разболеят

Но фактът е, че не е толкова важно дали те ще се разболеят, а че те могат да предадат заразата на други хора. Това е най-големият страх – че дори и хората да не са болни, 10 дни те могат да носят вируса и да го предадат на други хора, които могат да се разболеят.

И затова всеки трябва да се пази – и деца, и възрастни”, казва д-р Михайлов.

“Знам, че е трудно. Знам, че всички искаме да излезем навън, да подишаме чист въздух, но в момента трябва да спазваме тези мерки, защото това е наистина реалност”, казва Петранка Стоева.

Реалност, която ние виждаме по телевизията. А те живеят всеки ден, борейки се за живота на заразените. Те са нашата последна защита – на първа линия срещу COVID-19.

4 Comments

 1. ГРЕТА

  април 29, 2020 at 1:10 pm

  Toзи вирус е модифициранв Китай и затова те не позболяват на никой да разледва началото на епидемията. Досега само кръвна плазма пт преболедували се оказва като добро лекарство. Инрубираните 95% загиват. Прочетох нещо което искам да се се приложи на умираещи болни. Това е средновековно лечение за много болести- мазен извлек от марихуана. Индианци и сега го ползват. Защо да не се опита с терминално болни? Има даже точна рецепта, приема се през устата. Разбрах че и библията е писано за тази рецепта, и Дънов също я ползвал при тежко болни с успех. Да спасим света от чумата, да опитаме. Ще успеем, въпреки че фармацевтичната индустрия ще възстане.

  • Анонимен

   май 7, 2020 at 7:54 am

   За CBD ли говорите? Или за THC? Или и за двете в комбинация при екстракция от индийския коноп?

 2. Ann

  април 29, 2020 at 2:51 pm

  Tweet it to the president very early in the morning 4:30

 3. Boyan Dimitrov

  април 29, 2020 at 6:55 pm

  Petranka, Maria, Dr. Mihailov , dqvchete si po malko parchence ginger, i niama da se raboliavate. Daje i maskite niama da sa vi nujni.
  Pravete go. Ako ne e polezno, pone niama da e vredno. Pravete go, i sshte se opazite.
  Boyan.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Мото-манифестация за 24 май в Чикаго (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия
фейсбук

И тази година „Малко българско училище“ в Чикаго успя да проведе манифестация за празника на буквите, макар и в различен вариант заради епидемията от коронавируса и забраната за събиране на тълпи от хора. Този път манифестацията беше под формата на парад с коли, които преминаха тържествено по специално набелязан маршрут в предградието с най-много българи. Обикновено манифестациите на школото се провеждаха около сградата на училището с празнична процесия, в която децата носега българското знаме и портрети на братята Кирил и Методий.

В мото-манифестацията участваха само учители от МБУ, български бизнеси и членовете на мото-клуб „Булдогс“. Шествието започна от църквата „Св. София“ в предградието Дес Плейнс и премина на изток по улица Оуктън и завърщи при новата сграда на училището.

За тези, които искаха да гледат шествието бяха предвидени 3 места с големи и удобни паркинги. На всички 3 места ще имаше доброволци, които раздаваха знаменца на присъстващите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Кристиан Стойнев – българинът, който забавлява НБА (СНИМКИ)

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: Instagram, BG basket

Той изпълнява сложни акробатични номера в почивката на НБА всяка седмица и се радва на вниманието на хиляди фенове. Кристиан Стойнев е на 28 години и е пето поколение цирков артист. Роден е във Флорида, баща му Иван е българин, майка му Марица е от Мексико, и двамата са популярни циркови артисти. С баща си говори на български, с майка си на испански, но изглежда, че най-добре общува с малкото кученце Пърси. Чихуахуато с артистичен псевдоним Скууби всъщност е истинската звезда на шоуто за НБА. Докато Кристиан изпълнява сложни акробатични номера, Скууби отнася овациите със свои неповторими номера.

За Кристиан и Скууби разказваха миналата година Чарлз Баркли и Кени Смит в „Inside the NBA“, а Джеймс Хардън лично отишъл да се запознае със Скууби след един мач.

До края на миналата година

Кристиан и Скууби имаха вече над 200 представяния

в НБА и NCAA, разказва BG basket. Те са на сцената заедно от 2013-а, когато женският Минесота Линкс първо му дава шанс. Ню Йорк Никс и Индиана Пейсърс повеждат колоната в НБА. Той получава между 1500 и 5000 долара на участие, като клубовете покриват и разходите му по пътуванията. Шоуто на почивката е около седем минути.

Пърси вече е на 7 години, затова Кристиан подготвя и малкия Майло, само на годинка, за участия.

А Кристиан и Скууби имат своите звездни спомени. Те, незнайно как, успяват да уцелят някои от големите моменти в НБА. Двамата са част от програмата, когато Зайън Уилямсън скъса маратонката си в Дюк, когато ЛеБрон вкара бързър в плейофите през 2015-а, и когато Деймиън Лилард спечели серията с джъмпър през май. И особено в Мач №3 от финалите през 2017-а, когато Кевин Дюрант вкара през Джеймс.

Е, нещата невинаги са идеални. В Милуоки през една студена зима Скууби се изпуска на паркета посред шоуто. Бъкс повече не канят дуото за участие.

Мечтата на Кристиян е да прави своето шоу поне до 35-годишна възраст, вече с Майло до себе си.

Преди няколко месеца Кристиян разказа пред Washington Post, че е

влюбен в баскетбола от дете

но животът на пътуващите циркови артисти не позволявал да се задържи в училище или да играе за отбор в гимназията.

Но след края на кариерата на шоумен той се надява да може да продължи работа покрай баскетбола, вече като журналист.

„Родителите ми се гордеят, че успявам в това, но не мисля, че разбират напълно. Тяхната страст е циркът. Моят е баскетболът. Израснах, молейки се на мама да ми купи потник на Винс Картър. Сега отборите ми дават сами потници, които пазя. Шоуто значи много за мен. Бях дете, което иска да играе, и намерих начин да бъда на терена“, споделя Кристиан.

Кристиан е популярен в САЩ и с участията си в „Америка търси талант“ и „Великобритания търси талант“.


Познавам много от величията в баскетбола

Подробности за себе си и за шоуто си Кристиан Стойнев разказа преди време за Dsport. Ето част от разговора.

 

Кристиане, ти си доста непознат в България, но същевременно в Щатите си известен. Разкажи малко повече за себе си.

Роден съм във Флорида. Майка ми и баща ми са се запознали в Мексико. Баща ми е бил на участие там с една трупа от България. След това двамата са дошли да работят в Щатите. После ние дълго време бяхме в едно шоу в Ню Йорк. Когато станах на 17 години, се записах в университет, където учих за журналист. Когато завърших, участвах в „Америка търси талант“. Оттам нататък разработих своя номер. Сега работя за едно шоу в Лас Вегас. Също така правя своя номер по време на полувремената на мачовете в НБА.

 

Как се стигна дотам да започнеш да се занимаваш с това да правиш шоу за публиката по време на мачовете на най-популярните спортове в Америка?

Основното е, че много обичам баскетбол. Там е моето сърце. Може би можех да имам и кариера в спорта, но това не се случи. Когато завърших университета, видях, че има хора, които правят различни номера на полувремето на мачовете. Тогава си казах, че искам да правя точно това. Така започнах да пробвам, да се запознавам с хора, да пращам имейли. Така дойде и първата ми възможност да покажа своя номер на мач в НБА. Шоуто мина много добре и отвори повече врати за мен. След „Америка търси талант“ все повече хора ме познаваха. Това ми е седма година, в която правя това шоу. Лека-полека започнаха да ме викат и за мачове и в НХЛ, и в бейзболната лига…

 

Докосвал ли си се до величия от ранга на ЛеБрон Джеймс, Ръсел Уестбрук, Джеймс Хардън?

Да, познаваме се, снимал съм се с тях. С Джеймс Хардън съм имал най-много контакти. Той е идвал да ме пита за кучето, да го гали. Не мога да кажа, че сме големи приятели и сме си разменили телефоните, но когато се видим, винаги се поздравяваме, тъй като той ме е виждал по време на полувремето. Но те са много известни и не е никак лесно да направиш контакт с тях…

 

Случва ли ти се хора, които са те гледали, да те спират по улицата?

Да, особено след мачовете. В ежедневието ми вече не толкова. Това се случваше, когато участвах в „Америка търси талант“. Тогава хората те гледат по телевизията и има по-голям интерес към теб.

 

Ходил ли си в България?

Да, ходил съм. Последният път беше преди сигурно 8 години. Преди това ходихме да видим баба ми и дядо ми, но те починаха.

 

Харесва ли ти в България?

Да. Бил съм на ски в България. Когато бях на 16 години… Преди 2 месеца майка ми и баща ми бяха там и като се върнаха в Щатите, казаха, че вече е станало много по-хубаво, по-чисто е. Но и когато аз бях там, ми хареса. Не съм човек, който смята, че всичко трябва да е като в Америка. На всяко място, на което съм бил, има различна култура и аз уважавам много това. Навсякъде има хубави и лоши неща – дори и в Америка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Търси се: Българка от района на Чикаго, изпаднала в беда

публикувано

на

Виж цялата статия

Българската общност в Чикаго издирва наша сънародничка, изпаднала в беда в района на Чикаго.

Във видео, разпространено във Facebook от мъж, чиято самоличност за сега няма да разкриваме, става ясно, че жената се казва Иванка. Той я намерил да спи в колата си в района на Кеноша – градче на границата между Илинойс и Уисконсин.

Мъжът решил да я приюти за седмица у дома си във Вермонт хилс. Според него тя не се хранела.

„Дадох ти седем дни. Тези седем дни почти ме съсипаха“, казва във видеото мъжа на Иванка. Той е напълнил колата й догоре с бензин.

Кадър от видеото, в което синът на мъжът, който я намира на паркинга, й дава нещата

Иванка разказала на мъжа, че работила като лив-ин гледачка за възрастна жена. Тя оставила в България децата си – на 10 и 15 години след като съпругът й преживял инфаркт. Но заради кризата с коронавируса останала без работа преди месец. Така се озовала на улицата. Когато я видял за първи път мъжът помислил, че тя е била изнасилена.

Мъжът твърди, че се грижел за нея в продължение на седмица – хранил я, изпрал й дрехите, дал й подслон. Тя отказвала да яде 2-3 дена, но не спирала да пуши. Сега мъжът иска тя да напусне дома му и й препоръчал да отиде в приют. Той й намерил телефони и адреси на приюти в района. Тя обаче отказала.

Във видеото мъжът и Иванка са някъде навън и той я води у дома си, за да й предаде нейните вещи. Той отказва да изключи камерата въпреки нейните молби. „После ще стане  – тя каза, той каза. И той винаги губи“, обосновава  решението си мъжът.

Иванка отказва да напусне двора на къщата, мъжът се качва в нейната колата с жената и двамата тръгват и спират на паркинг на Wal-mart. От там той казва, че се прибира пеша у дома.

Ако имате информация за жената или може да помогнете, се свържете с BG VOICE на [email protected]

Във второ видео, което мъжът излъчва на живо във Facebook, твърди, че Иванка му звъннала няколко пъти след това, представяйки се за баба му, а в единия разговор чул и мъжи глас. След това мъжът забелязал черен „Мерцедес“ да го следва по пътя. „Тя не беше това, за което се представяше“, казва мъжът. Той продължава живото излъчване 48 минути, притеснен за собствената си безопасност.

UPDATE: Малко преди 9 РМ чикагско време председателят на борда на директорите на Малко Българско Училище Георги Петров е успял да се свърже с жената. Тя била много разстроена и му казала, че няма къде да живее.

ТОВА Е ТЕМА В РАЗВИТИЕ. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada