Открийте ни и в

Коронавирусът

На работа в Атина: вече с маска

Гръцките власти продължават да затягат мерките за спиране на разпространение на коронавируса, след като във вторник бяха регистрирани още 310 нови случая на заразени

публикувано

на

сн. АП/БТА

Гръцките власти продължават да затягат мерките за спиране на разпространение на коронавируса, след като във вторник бяха регистрирани още 310 нови случая на заразени. Близо две трети – 197, от тях са открити в област Атика, където е столицата Атина. Броят на интубираните пациенти пък се е увеличил на 67.

Засилване на ограничителните мерки в Атика, обяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас, тъй като епидемиологичната картина е особено тежка.

Той обясни, че въпреки че има три случая на 100 000 жители, резултатът от проследяването показва, че голям брой от близките им контакти имат висока мобилност между общините, докато увеличаването на броя на хоспитализираните в интензивните отделения също е причина за безпокойство.

Въз основа на горното, но също така и на голямата гъстота на населението на Атика и след предложението на експертите, беше взето решение за засилване на ограничителните мерки.

Шестте мерки, които влизат в сила в Атика и ще бъдат валидни от 16 до 30 септември:

1. На всички концерти, които се провеждат на открити пространства, е зададена граница за запълване от 50%, могат да присъстват само седнали хора, задължително е използване на маска, забрана на алкохола и тютюнопушенето.

2. Що се отнася до Развлекателните центрове с музика на живо, работата им е спряна за 14 дни.

3. Що се отнася до работата на летните и зимните кина и театри, има 60% ограничение за заетост и задължително използване на маска на входа и изхода, както и по време на представлението от зрителите.

4. Задължително е използването на маска на всички затворени работни места (публични и частни), както и на всички открити места за събиране (напр. Площади, автобусни спирки, опашки в магазини, шествия, демонстрации, политически партийни събития), където не може спазва се правилото за разстояние от 1,5 метра. Силна препоръка за използване на маска на всички други открити пространства.

5. Работата на публичните пазари се определя на 50%, със задължително използване на маска за производители и потребители, с разстояние от 3 метра между сергии (и с възможност за паралелно функциониране на пазара в същия район в рамките на една и съща седмица)

6. На седалките на масата на заведенията е зададен лимит от 6 души

Припомня се, че правилото за 50 души остава в сила на всички събирания, както и отварянето в 10:00 ч., С изключение на супермаркети, пекарни, хранителни магазини и т.н.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено