Открийте ни и в

Интересно

На ръба на бърнаута: Влогърите в YouTube

публикувано

на

Те са свежи, преливат от идеи и препускат с по няколко видеа седмично в YouТube. Но знаете ли, че зад всичко това се крие огромно напрежение, което често нараства до сериозни здравословни проблеми.

В продължение на осем години Кати Мортън, специалист по ментално здраве, използва YouTube като платформа, на която да разисква чувствителни теми, вариращи от хранителни разстройства до тревожни състояния.

Но собственото състояние на Мортън започва да се влошава заради нарастващите изисквания към дейността й в социалните мрежи.

В един момент тя качва видеа пет пъти седмично, докато продължава да работи ежедневно като терапевт.

Когато балансът започва да става твърде труден, 36-годишната Мортън напуска работата си, за да се фокусира върху YouTube на пълно работно време (въпреки че запазва малка част от частната си практика). Това помага за кратко, но умората се завръща отново. Чувства се раздразнителна и на ръба на изтощението – все признаци, заради които осъзнава, че не се грижи за здравето си.

По това време Мортън, която вече има над 830 хил. последователи, приключва първата си книга и продължава да качва по две видеа седмично, разказват историята й CNN и webcafe. Тогава терапевтът й я предупреждава, че има нужда от почивка, и то истинска почивка.

В последните няколко години хората, които създават съдържание за видеоплатформата, започват на висок глас да обсъждат, че

се чувстват изтощени и изчерпани

и страдат от така наречения бърнаут. Често това се дължи на натиска непрекъснато да изкарват нови клипове за техните хиляди, а понякога дори милиони фенове.

PewDiePie, противоречив, но невероятно популярен влогър с повече от 100 млн. последователи, през миналия уикенд обяви, че си взима почивка.

„Уморен съм, много съм уморен“, каза той в свое видео.

Миналия месец друг влогър – Алекс Уасаби – съобщи на своите 11,5 млн. последователи, че ще си почине една седмица. Той признава, че напоследък не се чувства щастлив, а усеща, че е тъжен, фрустриран и объркан. Повече от всичко обаче Уасаби усеща бърнаут. Влогърът качва две видеа седмично, докато преди е ъплоудвал по три.

Дори Сюзан Уойсики, изпълнителният директор на YouTube, наскоро призова звездите на онлайн платформата да полагат повече грижи за менталното си здраве и да „инвестират във възстановяване“, ако се налага. Само че подобна инвестиция се оказва доста трудна за мнозина.

В тези почти 15 години, откакто съществува YouTube, платформата се превърна в мощен източник на влияние, в който хора от всички възрасти – от осемгодишни, които правят ревюта на играчки, до симпатични възрастни дами, които готвят паста – могат да съберат огромен брой почитатели и да изградят доходоносен бизнес, с който да съперничат на успеха на телевизионните звезди.

Според оценката на Forbes десетте най-големи създатели на съдържание са спечелили общо 180,5 млн. долара за 2018 г.

Но има и тъмна страна на целия този успех – тези създатели чувстват непрекъснат натиск да правят безспирен поток от клипове, които да допадат на аудиторията им и на алгоритмите на YouTube. Това е проблем, който се разпростира извън границите на платформата и засяга цялата икономика, в която участват инфлуенсърите.

Крисчън Колинс, който има повече от 2 млн. последователи в YouTube, казва, че когато е бил тийнейджър, често се е будил в 5 сутринта и е работил до 1 през нощта на другия ден.

Непрестанният цикъл на генериране

на нови и нови материали му докарва бърнаут.

Колинс има повече пари, отколкото може да похарчи, и парадоксално или не, това го депресира. Затова той спира с работата си в социалните платформи за две години.

Влогърът обяснява, че можеш да заснемеш видео сутринта и то да е онлайн следобед, дори и по-рано. Така често пъти това, което привлича зрителите, е редовното пускане на видеа. Така аудиторията започва да изисква да има ново съдържание колкото се може по-често. Да поддържаш подобно темпо с години изисква своите жертви.

Проблемът с бърнаута може да бъде разглеждан като знак как се развива технологичната индустрия като цяло. Все повече хора се чувстват притиснати да вършат все повече работа, но без плюсовете на работата с нормирано работно време и с чувството, че някъде там има едни незнайни алгоритми, които ги наказват, ако се провалят.

Що се отнася до влогърите в YouTube, тяхната дейност и непрекъснатото търсене на ново съдържание могат да доведат по-различен вид стрес. Те се опасяват, че ако не качват непрестанно видеоклипове, биха разочаровали феновете си и ще навредят на възможността да бъдат препоръчани от алгоритмите на социалната мрежа.

Други усещат натиска да създават ново съдържание, защото така изкарват повече пари. Конкуренцията е жестока…

От платформата отричат алгоритмите им да принуждават влогърите да качват все по-често клипове. Уойсики уточнява и че няма точна формула, която води до успех в YouTube, но е по-важно да създаваш интересно съдържание, отколкото просто да бълваш видеа…

Влогърът Ел Милс е един от гласовете на общността, щом стане въпрос за бърнаут.

По-рано тази година тя беше в канала, посветен на създателите на съдържание, за да говори за проблемите с менталното здраве с двама служители на компанията. Според Милс един влогър трябва да изгради доверие с публиката си и тя да вижда, че всяка седмица ще вижда ново видео, а след като това доверие е спечелено – ютубърите могат да си позволят и по-разреден график.

Един от основните проблеми на влогъриге, изправени пред решението да се откажат, е, че Youtube в момента е единствената област, в която имат необходимия опит и умения.

Навсякъде другаде ще им се наложи да започнат от нулата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА