Открийте ни и в

СВЯТ

На ръба на нова криза: Талибаните отново завземат Афганистан

Те са натрупали сериозна военна и финансова мощ и скоро ще са неподатливи на международен натиск

публикувано

на

Сн.: Flickr

Повече от половината от територията на Афганистан вече е под контрола на талибаните. През последните няколко месеца те успяха да превземат области, които не са контролирали дори и по времето, когато управляваха страната между 1996 и 2001 г.

Заради ескалацията на конфликта между талибаните и афганистанското правителство, редица държави като Франция, Германия, Китай и Индия призоваха своите граждани възможно най-бързо да напуснат страната. В събота Франция организира евакуационен полет и предупреди, че сигурността на тези, решили да останат, няма как да бъде гарантирана.

Според наблюдатели превземането на столицата Кабул също изглежда неизбежно. А броят на афганистанците, бягащи от страната, рязко расте.

С това възниква въпросът как се стигна дотук.

Краят на най-дългата американска война

Настъплението на талибаните се случва само няколко месеца преди окончателното изтегляне на американските сили от Афганистан. То беше първоначално договорено миналата година от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Споразумението, сключено тогава, предвиждаше изтеглянето на всички американски войски от Афганистан през 2021 г. В замяна ръководството на талибаните се ангажира да не напада САЩ и да води преговори с международно признатото правителство.

След като през април президентът Джо Байдън обяви, че изтеглянето ще се извърши до 11 септември, в началото на юли той посочи като нова крайна дата 31 август. Очаква се тогава и последните американски военни да са напуснали Афганистан. В страната ще останат само 650 войници, които да охраняват посолството на САЩ и летището в Кабул.

С това ще настъпи и краят на най-дългата американска война. Военното присъствие на САЩ в централноазиатската страна продължи две десетилетия – повече от който и да било друг конфликт с американско участие.

То обхвана мандатите на четирима президенти, струва на американския бюджет близо трилион долара и доведе до смъртта на повече от 2000 американски войници. По данни на ООН убитите цивилни афганистанци от 2009 г. досега са близо 111 000.

 Настъпление на талибаните

 От Белия дом съобщиха, че към момента 95% от американските войници вече са се изтеглили от Афганистан. На този фон през последните два месеца се стигна до ескалация на конфликта и многобройни сблъсъци между талибаните и правителствените сили. Докато правителството продължава да губи позиции, талибаните са утроили броя на областите под техен контрол според изчисленията на „Фондацията за защита на демокрациите“.

Овладени са най-вече територии в северните и западните части на страната. Под контрола на талибаните са също така и редица ключови гранични пунктове с Иран, Пакистан, Туркменистан и Таджикистан.

 „На ръба на още една хуманитарна криза“

 Ситуацията буди безпокойство по ред причини. Жителите на районите, овладени от талибаните, разказват, че бунтовниците вече са започнали да налагат своята крайна интерпретация на шариата. Съобщава се, че в някои области на мъжете е било забранено да се бръснат и им е било наредено да носят тюрбани. На момичетата, завършили шести клас, е забранено да продължават да ходят на училище.

Неправителствената организация Хюман райтс уоч също така предупреди, че в тези райони се преследват не само поддръжници на правителството, но и представители на конкретни етнически групи като хазарите. Тези заплахи принуждават хиляди хора да изоставят домовете си.

Според официални данни, цитирани от Ройтерс, в северните части на страната около 12 000 семейства са напуснали домовете си в опит да избягат от талибаните.

„Афганистан е на ръба на още една хуманитарна криза. Това може да се избегне. Това трябва да се избегне“, каза Бабар Балоч, говорител на Върховния комисар на ООН за бежанците на пресконференция в Женева. „Неуспехът да се постигне мирно споразумение в Афганистан и да се спре настоящото насилие ще доведе до по-нататъшно разселване в страната, както и в съседните страни и отвъд тях“, подчерта още Балоч.

 Мирни преговори

 Въпросът за наложителното споразумение между афганистанското правителство и талибаните стои на масата от дълго време. Преговорите, провеждащи се в Доха, Катар, към момента обаче не успяват да постигнат някакви конкретни резултати.

Поредната среща между представители на правителството и талибаните, която се проведе в събота и неделя, завърши неубедително. Двете делегации обявиха, че страните са се ангажирали „да продължат преговорите на високо ниво, докато не се постигне споразумение”. В изявлението обаче не се споменава нищо за прекратяване на огъня или намаляване на нивото на насилие.

На този фон бързината и мащабите на атаката на талибаните продължават да изненадват анализаторите. Според много от тях настъплението има за цел да принуди правителството да преговаря според условията, наложени от бунтовниците, или да претърпи пълно военно поражение.

Междувременно миналата година бе оповестено съдържанието на поверителен доклад на НАТО, според който талибаните са постигнали или са близо до постигането на

финансова и военна независимост

Това може да направи невъзможно оказването на международен натиск върху тях.

„Тази финансова независимост позволява на афганистанските талибани да финансират самостоятелно своите метежи, без да имат нужда от подкрепа от чужди правителства и граждани“, се казва в доклада, базиран на интервюта с висши талибански оперативни служители, афганистански правителствени представители и чуждестранни експерти.

В документа се посочва също, че финансовата и военната независимост на сунитската екстремистка групировка ще й позволи да се отметне от ключови ангажименти, които е поела съгласно плана за постигане на мир, съставен с посредничеството на САЩ, чиято цел е да сложи край на 19-годишната война в Афганистан.

Докладът бе завършен преди началото на мирните преговори между талибаните и афганистанското правителство миналата година в Катар.

През последните години талибаните са увеличили своята финансова мощ благодарение на печалбите от незаконна търговия с наркотици, нелегален добив на полезни изкопаеми и износ, се казва още в доклада, който оценява приходите на групировката на 1,6 млрд. долара за последната финансова година.

Забогатяването на талибаните е контролирано от новия главнокомандващ на въоръжените им сили молла Мохамад Якуб, син на покойния талибански водач молла Мохамад Омар. Целта на новия главнокомандващ е „да постигне независимост на афганистанските талибани, като използва печелившия потенциал на регионите под негов военен контрол, за да получи възможност да действа без необходимост от външна финансова, политическа или военна подкрепа“, се казва в доклада.

„Ако не се предприемат координирани действия в световен мащаб, талибаните ще останат изключително богата организация със самоподдържащ се поток от финанси и външна подкрепа от регионални играчи“, пише в документа. „Ролята им на дестабилизираща сила не само в Южна Азия, но и в световен мащаб, ще бъде засилена чрез оттеглянето на САЩ от Афганистан и се очаква те да се завърнат във властовото уравнение в Кабул.“

 


Хиляди афганистанци гледат с надежда към САЩ

Съединените щати ще приемат първа група афганистанци, които са работили с американското правителство, във военна база в щата Вирджиния в очакване на одобрение на визите им, съобщи администрацията на президента Джо Байдън на 19 юли.

Групата включва 700 афганистанци, работещи за американски военни сили, и около 1800 членове на техните семейства, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. По думите му всички те са „завършили задълбочени проверки за сигурност“.

Първите преселвания във Форт Лий, Вирджиния, трябва да започнат в края на юли. Групата, която ще бъде настанена в местна военна база, представлява само малка част от афганистанците, търсещи убежище в Съединените щати на фона на притесненията за тяхната безопасност заради бързо разрастващия се контрол на талибаните в родината им.

Около 20 000 афганистанци са изразили интерес да кандидатстват за специални имигрантски визи за преместване в САЩ, но много от тях все още не са в напреднал етап от дългия процес на проверка, предшестващ евентуалното им прехвърляне.

Нед Прайс каза още, че около 4000 кандидати и семействата им, които са завършили по-голямата част от процеса на кандидатстване, ще бъдат изпратени до места извън САЩ, за да изчакат там обработката на имиграционните си визи.

 

* По материали от „Свободна Европа“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено