Открийте ни и в

Здраве

На ръба на прегарянето – как да разберем, че сме близо до бърнаут

публикувано

на

Ако някой бе казал, че страда от “прегряване” (burnout) в началото на 70-те години, вероятно всички щяха да го гледат с недоумение. Просто по това време понятието се използва неофициално за описание на страничните ефекти, които изпитват силно пристрастените наркомани – общо притъпяване на психичните възприятия например, което е типично за доста от крайно дивите купонджии.

Но когато през 1974 г. в Ню Йорк германо-американският психолог Херберт Фройденбергер за първи път описва проблема на прегаряне, той не мисли за наркоманите. Фройденбергер работи в клиника за пристрастени, в която има и много доброволци, които помагат на лечебното заведение. Психологът изследва именно тях и установява, че те страдат, но по друг начин – работата им е натоварена и мнозина започват да се чувстват демотивирани и емоционално изчерпани.

Въпреки че някога са смятали работата си за удовлетворяваща,

вече са станали цинични и депресирани

Постепенно започват да отделят на пациентите си вниманието, което заслужават. Фройденбергер дефинира това притеснително ново състояние като форма на изтощение, която се дължи на продължителен извънреден труд, и заимства понятието “прегаряне”, за да го опише по-точно. Популярността на понятието нараства и сега “прегарянето” се смята за глобален феномен.

Въпреки че статистиките за разпространението конкретно на бърнаута са трудни за намиране, само във Великобритания 595 хил. души казват, че страдат от стрес на работното място през 2018 г. По данни на Евростат 40 на сто от изгубените работни дни в България се дължат на стрес на работното място.

Спортистите го изживяват, YouTube звездите също. Както и предприемачите. Самият Фройденбергер в крайна сметка го изживява. В края на миналия месец Световната здравна организация (СЗО) оповести, че този актуален проблем ще бъде признат в последната Международна квалификация на заболяванията. Там той ще се описва като синдром, който възниква в резултат на хроничен стрес на работното място и който не е бил успешно овладян. Според СЗО прегарянето има три елемента – усещане за изтощение, психична дистанцираност от работата и по-слаба производителност на труда на работното място. И не е редно човек да чака, докато напълно прегори.

Много от признаците и симптомите на ранната фаза на бърнаут са много подобни на депресията, казва Сьобан Мъри, психотерапевт в Дъблин. Мъри препоръчва да се следи за нарастващи прояви на лоши навици като повишена консумация на алкохол и сладко с цел да се издържи до края на деня. Друг признак е силната умора. В такъв случай  Мъри съветва да се посети личният лекар.Още повече че депресията и ранната фаза на прегаряне са много сходни. И колкото и да цари ентусиазъм напоследък, че прегарянето най-после е признато като медицинско състояние, всъщност не е – то все още се класифицира като професионален и трудов феномен. Важното е да се получи помощ от професионален лекар, който може да разграничи двете състояния.

Има много варианти за лечение на депресията, прегарянето най-често се преодолява най-добре чрез промени в начина на живот. Мъри обяснява, че

стресът всъщност е много важен

и тревожността е това, което ни мотивира да постигаме добри резултати. Но когато постоянно сме изложени на стрес и тревожност, когато не разпускаме, това започва да прераства в прегаряне.

Друг класически признак, че наближава прегарянето, е цинизмът – усещането, че работата ви не е особено стойностна, избягването на социални ангажименти и по-голямата податливост на разочарование. Някой, който е на ръба, вероятно ще започне да изпитва притъпяване на емоциите или психична дистанцираност. Човек се чувства така, сякаш вече няма капацитета да се ангажира толкова с обикновените всекидневни неща.

Мъри също така препоръчва да се следи за окончателния показателен симптом за прегаряне – непоколебимото усещане, че качеството на работата започва да спада. Съществува бърнаут тест на Маслах, който цели да измери степента на прегаряне. Най-масово се отчитат неща като изтощение, цинизъм и това доколко добре се чувства човек на работното си място.

Единственият начин да спрете прегарянето е да се изкоренят причините за него. Разберете какво в живота ви може да се премахне временно или за постоянно. Понякога човек има потребност да е прекалено перфектни. Или изпитва “синдрома на самозванеца”, при който смята, че се налага да работи много усърдно, за да прикрие факта, че не е толкова добър. Понякога обаче проблемът е в самата работна среда.

Според изследване на Gallup от 2018 г. сред 7500 американски служители прегарянето произлиза от несправедливо отношение на работното място, неконтролируемо натоварване и липса на яснота какво включват задълженията. Служителите също така са стресирани от липсата на подкрепа от техния мениджър и прекалено нереалистичните срокове. Друг проблем може да е, че ценностите на компанията дълбоко противоречат на ценностната система на самия човек.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА