Открийте ни и в

България

На старта: Какво да чакаме от новите министри

Какви ще са първите стъпки, с които кабинетът „Петков“ започва работа

публикувано

на

Сн.: Народно събрание

Ваксинирането, енергийната криза, отстраняването на Иван Гешев и спешни промени в няколко закона са само част от първите стъпки, които новото правителство на Кирил Петков планира да направи. То се закле на 13 декември, малко след 13 часа, и сложи край на деветмесечната политическа криза в България, предизвикана от серия предсрочни избори и невъзможност за формиране на кабинет след тях.

Заради това сега очакванията към новата власт са големи. Какво планира тя в отделните ресори, показват първите заявки на новите министри.

Премиерът – България да е лидер в Европа

Кирил Петков на път за сградата на Народно събрание, след като му беше връчен мандат за съставяне на правителство. Пресфото-БТА снимка: Владимир Шоков (EД)

Вдигане нивото на ваксинация в България, овладяване на енергийната криза, иновации, повече пари за възрастните и реформа в съдебната система са сред приоритетите, начертани от новия премиер Кирил Петков още в първите часове на избирането му.

„От днес нататък трябва да вдигнем нивото на ваксинация, ако искаме бизнесът да е отворен, децата да са на училище, болниците да не са пълни“, каза той. Първата заповед на Петков бе в Министерски съвет да се влиза със зелен сертификат. Той изрази надежда, че това ще стане в министерствата и в бизнеса.

Петков обяви и че задача на кабинета ще е да инвестира в образование на бъдещето и поиска България да бъде лидер в повечето сектори и в иновациите в Европа. Той е категоричен и че не трябва да има пенсионери под линията на бедността.

Правосъдието – оставка на Иван Гешев

Оставката на главния прокурор Иван Гешев и реформа в съдебната система са сред приоритетите на новия министър на правосъдието Надежда Йорданова. „C бeздeйcтвaщa пpoкypaтypa нe мoжe дa имa нyлeвa тъpпимocт към кopyпциятa. Kъм мoмeнтa глaвният пpoкypop e oгpoмнa тeжecт зa пpoкypaтypaтa. Heгoвaтa личнocт ceгa изключитeлнo зaтpyднявa peфopмaтa в пpoкypaтyратa“, каза тя. Сpeд пpиopитeтитe на Надежда Йорданова щe бъдe и дoвъpшвaнe нa зaкoнoдaтeлcтвoтo „Maгнитcки“, тя ще нacтoявa зa пo-peшитeлни дeйcтвия нa EK пo кaзyca.

Външна политика – без промяна към Скопие

„На този етап няма да има промяна.“ Така новият външен министър на България Теодора Ганчовска отговори на въпроса ще има ли смяна на позицията на България в спора й със Северна Македония. Тя пое поста ден преди Съвета по общи въпроси, на който България ще демонстрира приемственост във външната си политика. Скопие смята, че има възможност за пробив и сваляне на ветото, забавило македонските преговори с ЕС, между декемврийския съвет и средата на януари.

Здравеопазване – кампания за ваксиниране

Новият здравен министър Асена Сербезова смята, че ваксинацията трябва да е доброволна, но трябва да има разяснителна кампания, която да бъде проведена по друг начин. Според нея програмата за ваксинация е започнала „не толкова удачно“ и е изпуснато ценно време. Здравният министър смята, че има нужда от кампания сред всички групи от населението, включително сред депутатите, лекари и фармацевти. Конкурсите за тестове и обединението на болници също ще е във фокуса на Сербезова.

Финанси – готовност за еврото през 2024 г.

България трябва да има техническа готовност за въвеждане на еврото през 2024 година. Това потвърди новият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев, след като отново влезе във финансовото ведомство. Той обясни, че индикативната дата за въвеждане на валутата в България е 1 януари 2024 г. Но окончателното решение ще бъде взето след мащабна информационна кампания. Негов първи приоритет ще е работата по бюджета.

Икономика – борба със сивия сектор

Вицепремиерите Корнелия Нинова, Калина Константинова и Асен Василев. Сн.: БТА

Изсветляването на икономиката, подобряване на бизнес климата и по-добри условия за работа изреди сред приоритетите си новият министър на икономиката и вицепремиер Корнелия Нинова. За да бъде възможна каквато и да е политика, е необходима икономика, да има приходи от висок икономически растеж, каза тя. Сред другите си приоритети Нинова нареди опростяването на нормативната база и подобряването на ситуацията с язовирите с оглед на последните наводнения.

Просветата – умения, а не зубрене

Образованието трябва да бъде насочено повече към изграждане на умения, а не възпроизвеждане на знания. Това смята новият министър на образованието акад. Николай Денков. Той обясни, че отмяната на матурите би било изключително тежък проблем за цялата образователна система. Денков съобщи и че в коалиционното споразумение е залегнал въпросът дали може да се промени формата на тези изпити. А също – и преглед на учебниците. Рано е да се говори за удължаване на учебната година, защото това е доста тежък процес, свързан с изпитите, каза още Денков.

 Транспортът – по-бърз превоз на хора и товари

Ускоряване на икономиката в областта на транспорта и съкращаване на времето за превоз на пътници и товари. Това са приоритетите на новия транспортен министър Николай Събев.

„Ще защитим обществения интерес и ще продължим стриктния контрол върху изпълнението на концесионните договори, който бе започнат от служебното правителство“, каза той. Сред първите му стъпки ще е оптимизиране на процедурите за преминаване на „Дунав мост 1“.

 Е-управление – електронна идентификация

Новото правителство ще стартира електронната идентификация в България. В максимално кратки срокове – до шест месеца, всеки гражданин ще трябва да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон, или и на двете места, е технически детайл. Това обяви след избирането си министърът на електронното управление Божидар Божанов. По думите му тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.

Министърът обясни, че сред приоритетите му са и отпадането на някои удостоверения и оптимизация на някои процеси.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА