Открийте ни и в

България

На фона на протести: ВСС гласува Иван Гешев за главен прокурор

публикувано

на

Висшия съдебен съвет ще изслуша и гласува днес Иван Гешев за главен прокурор. Това се случва на фона на протести срещу избора му и настоявания той да оттегли кандидатурата си като единствен номиниран.

Очаква се по време на процедурата Иван Гешев да отговаря на въпроси, които получи по чл. 173 от ЗСВ от изрично посочените за това “юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации…”.

Марш за Право и Свобода в София. Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор (ВИДЕО)

Някои от тях са повече от остри и критични – от Българския хелзинкски комитет (на които отговори снощи), от Инициатива “Правосъдие за всеки”, Български институт за правни инициативи (БИПИ), от фондация “Антикорупционен фонд”, ГД “Боец” (на които също вече отговори) и други, пише ClubZ.

Задължение при даването на отговор за кандидата няма, защото законът не сочи какви да са отговорите му – писмени, устни, подробни, еднозначни, няма пречки и да “пропусне” питане… Но се очаква на добра воля той да отговори дълго и подробно на всички.
На Гешев със сигурност ще задат въпроси и представителите на критично настроеното малцинство в Съвета, което включва Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. Пашкунова обаче е в отпуск, съобщи “Де факто”.

След позора преди 5 години с уволнението на Камен Ситнилски от предния ВСС с 16 гласа, които бяха счетени за “две трети” от 25- членния съвет, в закона вече ясно е записано (с число), че трябват 17 гласа за избор.

Татяна Дончева за Иван Гешев: Нагоре лази, надолу гази, няма интелект и задръжки

Иван Гешев има 11-те от “бетонната” Прокурорска колегия, които са и негови предложители. Изненада тук би била равна на някое чудо…
Очаква се цялата съдийска квота без вероятно Красимир Шекерджиев да осигури подкрепа за Гешев.

В последните дни зачестиха апелите към президента Румен Радев – който проформа назначава тримата големи, да върне избора. При второ предложение обаче той няма да има право да откаже. Тънка подробност е, че няма срок, посочен за произнасянето му.

Досега Радев не е дал ясен сигнал какво мисли да прави, ако Гешев му бъде поднесен за подпис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА