Открийте ни и в

България

На хоризонта: Нови правила за изборите в чужбина

Партиите, които влязоха сега в парламента, внесоха промени в Изборния кодекс

bgvoice

публикувано

на

Сн.: „Капитал“

Нови правила за изборите в чужбина се задават за следващия вот, независимо дали ще е предсрочен или не. Само за дни партиите в новия парламент внесоха четири проекта за промени в Изборния кодекс. Три от тях са на новите формации в него – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ – всички те предлагат сходни изменения за вота в чужбина.

Четвъртият проект е на ГЕРБ и е свързан само с въвеждането на мажоритарен избор на депутати. Измененията, внесени от партията на Борисов, предвиждат разделянето на страната на 234 едномандатни избирателни района с приблизително еднакво население и 6 избирателни района в чужбита, като всеки от тях ще излъчи по един депутат.

През миналата седмица обаче се разбра, че идеята на ГЕРБ няма подкрепата на партиите в парламента, дори и на инициаторите за мажоритарен вот от „Има такъв народ“. Те уточниха, че това може да стане в един „сигурен, спокоен и уверен парламент“.

Какви са останалите предложения. Те се обединяват около увеличаването на броя на секциите в чужбина, въвеждането на дистанционно електронно и пощенско гласуване, видеонаблюдението при броенето на бюлетините, създаването на избирателен район за гласовете от чужбина и смяна на Централната избирателна комисия (ЦИК).

 Повече секции в чужбина

 Най-безспорно изглежда предложението за промяна на броя на секциите в чужбина. Сега за страните от ЕС могат да се разкриват неограничен брой секции, стига да има подадени 60 заявления от избиратели и в съответната държава да няма ограничение гласуването да става само в дипломатическите и консулските служби. Проблемът е със страните извън ЕС, където през 2016 г. по предложение на Патриотичния фронт (ВМРО и НФСБ) техният брой беше ограничен до 35 секции. Тогава беше увеличен и необходимият брой заявления за разкриване на секция в страните от ЕС – от 40 на 60.

Опашка за гласуване на изборите през април, Сн.: Никола Караманов

Сега и трите нови формации – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, предлагат в законопроектите си да се върне старото положение. То предвижда да се намали броят на необходимите заявления за разкриване на секции на 40, както и да се създават автоматично секции, ако на предходни избори в последните 5 години е имало образувана поне една секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Неофициално от БСП казват, че биха подкрепили падането на тавана от 35 секции за страните извън ЕС, по информация на „Капитал“. Това предложение най-вероятно ще бъде подкрепено и от ДПС, защото ограничението за разкриване на секции важеше и за Турция.

 Избирателен район „Чужбина“

И трите формации предлагат да се създаде нов избирателен район за гласовете от чужбина на парламентарните избори. Сега българите зад граница гласуват само за партия, а гласовете им влизат в общия резултат на партиите. От години различни организации на българите в чужбина настояват да има избирателен район, за да могат да гласуват и за кандидати за депутати, но това така и не се случваше. Предложението на новите три политически сили в парламента е към съществуващите досега 31 избирателни района в страната да се създаде още един – за чужбина.

Причината досега да не се предприема тази стъпка беше, че за да се открие такъв район, ще трябва да се вземат депутатски мандати от някои от избирателните райони в страната. И трите формации предлагат във внесените от тях законопроекти методика, по която да стане това. Неофициално от БСП казват, че биха подкрепили създаването на изборен район „Чужбина“. По време на консултациите при президента Румен Радев за датата на парламентарните избори в средата на януари лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова изрази подкрепа за такова решение.

 Нова ЦИК, но каква

 Всички законопроекти, без този на ГЕРБ, предвиждат смяна на Централната избирателна комисия, но предложенията им се различават по това какъв трябва да е статутът й и как да се избират членовете й. Сега председателят, неговите заместници и секретарят на изборния орган се избират от парламента, а членовете се назначават от президента по предложение на политическите сили.

Право на участие в ЦИК имат парламентарно представените формации и тези, които не са в Народното събрание, но имат евродепутати. Съставът на сегашната ЦИК е от 20 души. Законопроектът на „Изправи се! Мутри вън!“ предлага намаляване на състава на 15 човека, като е предвидено всяка парламентарно представена политическа сила да има зам.-председател.

„Демократична България“ предлага съставът на ЦИК да е от 9 души като председателят, заместниците му, секретарят и членовете да се избират от Народното събрание.

Предложението на „Има такъв народ“ е ЦИК да се състои от 15 души, предложени от парламентарно представените политически сили, без тези, които не са в Народното събрание, но имат свои представители в ЕП. Според партията на Слави Трифонов членовете на изборния орган трябва да се назначават с указ на държавния глава по предложение на партиите от Народното събрание, но по процедура, определена от държавния глава. Това беше изтълкувано като опит за увеличаване на правомощията на президента. Засега това предложение не срещна подкрепа от страна на „Демократична България“.

От БСП казват, че този въпрос все още не е обсъден в парламентарната им група, но посочват, че в сегашния състав на изборния орган те имат шестима членове. Ако се приеме редуциране на ЦИК, представителите на социалистите ще са чувствително по-малко, включително и заради факта, че са трета политическа сила.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Тежки обвинения срещу Борисов от свидетел пред комисията „Манолова“, от ГЕРБ прекъснаха заседанието (ВИДЕО)

Според свидетеля някои от едрите бизнесмени в България се страхували от властта и през последната година си мислели „дано аз да не съм следващият“.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Биволъ, Фейсбук, кадър

Рекет и корупция под благосклонния поглед на премиера Бойксо Борисов – това става ясно от думите на бизнесмен – едър земеделец, който днес свидетелства пред комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ (известна още като Комисията Манолова“). Разпознат като Светослав Илчовски, който обяви по-рано, че мести бизнеса си в САЩ, свидетелят заяви, че секторите на икономиката са разпределени и се ръководят от приближени до властта бизнесмени. Министрите пък бяха наречени „кукли на конци“.

Илчовски не е предоставил никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, като е заявил, че има такива под формата на клипове и документи, но ще ги изпрати по-късно на комисията.

В края на заседанието се развихри скандал, след като депутати на ГЕРБ, начело с Маноил Манев, протестираха, че не са уведомени за изслушването и поискаха свидетелят да повтори казаното, което съдържаше обвинения и към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която присъстваше лично.

Филип Станев към Биков: От Тома неверни се превърнахте в Тома най-верни на Борисов

Изнудване

Илчовски споменава в писмения си сигнал единият от собствениците на компанията, производител на пилета „Градус“ Иван Ангелов, който „ме помоли от името на премиера“. Земеделецът твърди, че през 2019 г. е бил изнудван от него, а Ангелов се представял за „скрития началник“ на Министерството на земеделието и Агенцията по храните. Земеделецът бил принуждаван да продава зърно на дружествата на „Градус“ под пазарната цена.

Вероятно именно Ангелов се има предвид в разказа на Илчовски под прякора Иван Пилето, за когото става дума няколко пъти в изложението му за описаните събития.

Видео: „Биволъ“, „Фейсбук“

„Такива като Иван Пилето ни управляват във всяка сфера“ – заяви Илчовски.

Той разказа още, че се е срещал с Борисов в бившата резиденция на Тодор Живков във „Витошко-Студена“. Шокиращо е описанието на свидетеля как на срещата му било показано какво става с „бизнесмени, които не са им подчинени“. Илчовски видял два клипа – издевателствата над обвиняемия бизнесмен Миню Стайков (задържан през есента на 2018 г. и пуснат в началото на тази година заради влошено здравословно състояние) в ареста и случващото се с другия задържан едър бизнесмен – Николай Банев. Това е описано в писмения сигнал на Илчовски, който не познавал Стайков и Банев.

Заплахи

Бизнесменът твърди, че отказал въпреки натиска да продава на двойно по-ниска цена, след което е получил предупреждение от Петя Аврамова да спре да купува земя, подплатено със заплахата, че „ще те дам на нашите прокурори“.

Борисов: Сега нямало да има машини в чужбина, нали сме купили 9600 броя

Илчовски заяви, че бил принуден да приеме тактика на плащане и губене на пари „само и само да мине тяхното време“. Той добави, че след като не се съобразил с искането и предупрежденията, срещу него било започнато разследване в Старозагорско за закана за убийство. То обаче се провалило.

Според свидетеля някои от едрите бизнесмени в България се страхували от властта и през последната година си мислели „дано аз да не съм следващият“.

Мата Хари и чекмеджето с кюлчетата

Илчовски доста неочаквано демонстрира задълбочени познания по случая с чекмеджето със злато в спалнята на премиера и неизвестната госпожица, която е направила снимките и бе наречена „Мата Хари“.

По думите му става въпрос за известна плеймейтка, наета срещу 5 000 лева да „обслужи“ премиера, и тя направила снимките. Мата Хари сама била разказала това на Илчовски, а мотивът й бил, че искала да покаже как се управлява България. Илчовски не каза името й.

Кюлчетата пък били подарени на Борисов за негов рожден ден от собственика на „Градус“ и от едър бизнесмен в областта на минното дела, на име Цоло. С този разказ Илчовски практически отправя преки обвинения към премиера, но не е привел никакви доказателства в подкрепа на разказаното пред комисията.

Скандалът

Изслушването на свидетеля продължи около час и бе прекъснато от идването на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който остро протестира, че представители на ГЕРБ не са били уведомени за заседанието. Председателстващата Мая Манолова отрече това да е вярно. Манев пък отвори дума за разследване и на черните каси на „Мутри, вън!“.

След около половин час в залата дойдоха още депутати но ГЕРБ, между които Десислава Атанасова, Младен Маринов и Николай Нанков, както и министърът в оставка на регионалното развитие Петя Аврамова.

Тя поиска всичко казано да бъде повторено пред нея и това бе направено. Аврамова отрече всичко, а Илчовски заяви, че ще предостави разпечатки от телефонните разговори.

Ивайло Мирчев определи Борисов като "лъжец и национален вредител"

Министърката в оставка се закани да съди бизнесмена и бе категорична, че нищо от казаното не се е случило и че не е виждала този човек.

Представителите на ГЕРБ обявиха изслушването за голяма манипулация и заявиха ,че споменатите от свидетеля действащи лица, чийто имена станаха ясни, също ще търсят правата си в съда.

Накрая Мая Манолова прекъсна заседанието и не стана ясно дали Илчовски има още какво да разкаже и дали ще предостави някакви доказателства освен твърденията, че НАП може да провери една част от разказа му.

След заседанието заседанието сигналът на земеделския бизнесмен беше публикуван във „Фейсбук“ от депутата от „Демократична България“ Владислав Панев и „Биволъ“.

Сигнал до комисията по ревизията за държавен рекет директно срещу Бойко Борисов. Земеделец зърнар (Светослав Илчовски)…

Публикувахте от Vladislav Panev в Сряда, 5 май 2021 г.

При закриването на заседанието Манолова обяви, че в петък ще бъдат изслушани представители на държавното дружество „Автомагистрали“, което строи магистрала „Хемус“, и на „Главболгарстрой“, по темата за строежа на Алепу.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Отпада карантината за пристигащите от България в Лихтенщайн и Швейцария

Облекчението влиза в сила от 6 май

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от България български и чужди граждани в Швейцария и Лихтенщайн отпада от 6 май, съобщиха от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Берн остава изискването за попълване на формуляр (Passenger Locator Form) и представяне на отрицателен резултат от PCR тест или бърз имунологичен тест за коронавирус за пътуващите със самолет.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българските консулства подновиха издаването на визи за руски граждани

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се приемат документи за български визи, е уведомена за това

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Българските консулски служби на територията на Руската федерация възобновиха приема на документи и издаването на визи за всички руски граждани, желаещи да пътуват до страната, съобщиха от външното министерство.

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се приемат документи за български визи, е уведомена за това – както миналата седмица, така и в сряда.

Още преди две седмици вицепремиерът Екатерина Захариева нареди консулските служби на Република България да се подготвят за издаването на туристически визи. Посолството ни в Москва миналата седмица проведе среща с всички туроператори, както и с фирмата VFS Global.

Процедурите по издаване на визи за руски граждани са облекчени максимално. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат по електронен път да подават заявленията за визи на своите клиенти.

Желаещите да посетят с туристическа цел България получават визите си в консулските ни служби, в офиса на своя туроператор, или външния изпълнител без абсолютно никакви формалности за тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Задава ли се политическа криза в България?

Новият парламент беше открит, но колко дълго ще живее той?

Затвори