Открийте ни и в

Любопитно

На 26 август отбелязваме Световния ден на най-добрия приятел на човека (СНИМКИ)

Четириногите другари на човека могат да изпитват стрес заедно със собствениците си

публикувано

на

Най-добрият приятел на човека има празник. Кучетата са невероятни създания. От молбите за храна, през радостното махане с опашка при завръщането на собствениците им у дома, до лая им с поглед към каишката, сигнализирайки, че е време за разходка – те правят всевъзможни неща, за да предизвикат усмивка.

По случай днешния им световен празник ето някои интересни факти за четириногите другари на хората:

Казваме, че кучето е най-добрият приятел на човека, но по-правилно би било да го наречем най-верния другар на жената. Американско проучване показва, че представителките на нежния пол са играли ключова роля за приобщаването на кучетата към човешкото общество, първи са започнали да се отнасят с обич към тях и да им дават имена.

Кучетата са първият опитомен от човека животински вид. Най-ранните свидетелства за отглеждането им като домашни питомци са отпреди 15 000 години.

Хората говорят на кучетата от хилядолетия. През годините десетки изследвания са потвърдили това, което много стопани на четириногите питомци знаят – че те са способни да разбират както думите, така и интонацията.

Дълго време обаче за учените оставаше неизвестно точно как кучешкият мозък обработва човешките слова и интонация. Отговор на този въпрос дава унгарско проучване, чиито автори установиха, че кучетата, подобно на хората, обработват речта йерархично – първо интонацията, после значението на думите. И думите, които изричаме, и интонацията, с която говорим, носят информация за питомците ни, обясни ръководителката на изследователския екип Ана Габор.

Стопаните на домашни любимци неведнъж са забелязвали как питомците им се “заглеждат” по телевизора. Някои собственици дори могат да се закълнат, че животните следят с интерес случващото се на екрана. Какво обаче виждат в действителност кучетата, докато “гледат” телевизия?

За разлика от котките, чието зрението възприема случващото се на телевизионния екран по същия начин като човешкото, ситуацията с кучетата е по-сложна. Те имат двуцветно зрение, тоест могат да открояват нюанси в жълто-синята гама, но не виждат зелено. Освен това зрението им в сравнение с човешкото е “размазано”. За хората е удобно да гледат 16-25 кадъра в секунда, докато кучетата се нуждаят от скорост от най-малко 70. На по-съвременните по-мощни устройства с дисплеи с течни кристали или OLED екрани кучетата възприемат картината почти по същия начин като хората.

Според шведско изследване четириногите другари на човека могат да изпитват стрес заедно със собствениците си, като синхронизирането на негативните емоции се случва независимо от породата и предназначението на кучето.

Миналото лято специалисти от университета по ветеринарна медицина в Хановер, Германия, проведоха експеримент, който доказа, че кучетата са способни в голяма част от случаите да разпознаят проби, взети от заразени с коронавирус пациенти.

Единствените домашни любимци, които числено превъзхождат кучетата, са рибките.

Представителите на породата Басенджи са единствените кучета, които не могат да лаят. Те издават звук, напомнящ йодел.

Най-здрави според неотдавнашно проучване са бигълите. Кучетата от породата Норвежки лундехунд имат повече пръстчета на лапите от останалите – минимум шест на всяка.

Най-ярката звезда на небосклона Сириус е известна и като “кучешката звезда”, тъй като се намира в съзвездието Голямо куче. Съзвездието “представлява” митичното куче Лелап – подарък от Зевс на Европа, дъщерята на финикийския цар Агенор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА