Открийте ни и в

Интересно

На 7 май отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията

На този ден през 1895 г. Александър Попов представя своето откритие – радиоприемникът

публикувано

на

radio
Сн: pixabay

Седми май е Международният ден на радиото и телевизията. На 7 май 1895 г. Александър Попов представя своето откритие – радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние. Журналистът д-р Жана Попова заяви:

“Радиото се приема като приятел от слушателя. Въпреки всички технологични иновации и развитието на онлайн медиите, остава единствената, която може да достигне до най-отдалечените кътчета на света. Също така е нещо, което изключително много помага на слушателите и на хората, които обичат радио. Надявам се реципиентът да започне да възприема телевизията като транслатор на нови идеи и тези идеи да бъдат градивни. Бих искала да поздравя всички радиослушатели с днешния празник и да им пожелая още много нови и вълнуващи радиоприключения и никога да не се отказват от любимата си медия – радиото. Това е медия, която ще продължи да съществува и ще продължава да открива нови хоризонти пред своите слушатели”.

На 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до варненското село Франга, след което радиото навлиза масово в страната ни, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

В Троян официално ще бъде възстановен радиоклубът за далекосъобщителни връзки, създаден през 1955 година за подготовка на телеграфисти за армията. В началото на 60-те години започва активна радиолюбителска дейност. В дългогодишната си история е многократен световен и национален шампион по радиозасичане и далекосъобщителни радиовръзки, поясни председателят на троянския радиоклуб Любомир Досев:

„2002 г. закриха радиоклубовете, разпродадоха имуществото и 20 г. останахме без база, но активистите се събрахме отново и решихме да създадем отново радиоклуба, защото обучаваме деца. Това е не само хоби и не само спорт. Това е култура за раздиосъобщения.“

В местността „Капинчо“ ще се проведе и републикански турнир по радиозасичане.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА