Открийте ни и в

България

НДФ “13 века България” организира конкурс за писатели за българи в чужбина

Конкурсът “Съвременна българска художествена литература без граници” обогатява националната писмовна съкровищница с произведения, създадени зад граница

публикувано

на

Новата инициатива на Националния дарителски фонд „13 века България“  – конкурсът „Съвременна българска художествена литература без граници“  предизвиква вдъхновението на българските писатели в странство. 

Идеята на родолюбивата организация с 40-годишна история е да подкрепи творчеството на роден език без географски ограничения, независимо дали става дума за поезия или проза.

Според регламента на творческата надпревара българските общности, културни клубове, сдружения на автори от съответната държава могат да номинират автори от своята диаспора в три категории: роман/новела, сборник разкази, стихосбирка.

Слава Иванова връчва наградата „Роман на годината“ на Георги Господинов за творбата му “Времеубежище”

Във всяка категория журито ще отличи само по едно произведение. Материалното изражение на наградата в размер на 3000 лева, осигурени от НДФ „13 века България“, ще бъде вложено в отпечатването на творбата от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. 

Условията за участие в конкурса са утвърдени от Управителния съвет на НДФ „13 века България“  и могат да бъдат прочетени ТУК

През 2019 г. BG VOICE също стана носител на наградата „За принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина „13 века България“. Тя бе връчена на издателя и главен редактор Ясен Дараков от доц. Георги Лозанов, член на Управителния съвет на Национален дарителски фонд „13 века България“.

Националният дарителски фонд „13 века България“ е организация, устояла на времето. Вече 40 години поддържа възрожденския дух на щедрото родолюбие. Учреден е с Постановление №51 на Министерски съвет от 17 декември 1981 г. като първата и единствена по рода си държавно-обществена организация за дарителска дейност у нас във връзка с честването на 1300 години от създаването на българската държава.

Фондът организира и подпомага дарителската дейност, извършвана от български и чуждестранни физически и юридически лица в подкрепа на образованието, науката, културата, възстановяването и опазването на исторически и културни ценности, здравеопазването и други социални сфери.

За постигане на целите си Фондът придобива безвъзмездно, управлява и се разпорежда с движими и недвижими имоти, финансови активи, права върху обекти на интелектуалната собственост, уникални и други произведения на изкуството, които се даряват или завещават от физически и юридически лица от страната и от чужбина в полза на Фонда или са резултат от дейността му. Той е гарант за изпълнението на волята на дарителите.

През годините обединява щедрия принос, усилия и воля на над 80 000 дарители и чрез тях участва в създаването и развитието на 250 национални обекти на културата, просветата, науката, здравеопазването, спорта… Сред тях са обществени институции, национални и регионални музеи и галерии, църкви и манастири, монументи, посветени на българската история, възстановени паметници на войнската слава.

Днес Фондът работи за развитие на дарителството чрез национални кампании и инициативи в обществена полза; привлича нови дарители; подкрепя обществено значими проекти; развива регионалните си поделения, съобразно тяхната специфика и възможност; управлява с грижата на добър стопанин поверените му имоти, някои от тях недвижими културни ценности с национално и местно значение; стреми се да информира своевременно, пълно и задълбочено българската общественост у нас и в чужбина за дарителската и културната си дейност.

НДФ в продължение на четвърт век окуражава младите писатели чрез Националния конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. А когато си получил отлична оценка от доказани таланти като Димитър Коруджиев, Деян Енев, Теодора Димова и Георги Величков, наистина ти поникват крила.

Повече от 12 поредни години утвърдени и начинаещи автори, малки и солидни издателства  мерят страници за най-престижния приз за проза „Роман на годината“.

Макар и само с едно издание, надпреварата на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука събира съцветие от най-светлите умове и дарования на България, придобили световна известност и реализация.

ЮНЕСКО по традиция дава патронажа на НДФ „13 века България“ за провеждането на международния младежки фестивал „Река на толерантността“, в който студенти от художествените академии на Балканите и техните преподаватели обменят енергия и идеи.

Траен и желан партньор на Фонда е УНИЦЕФ. Конкурсът за детска рисунка на тема „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ е съвместна инициатива, родила незабравими изложби.

Отлично е и сътрудничеството с Държавния културен институт към министъра на външните работи, както и с още десетки организации и институции.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено