Открийте ни и в

Любопитно

Неандерталците са имали защита срещу COVID-19

Този ген е предаден от неандерталци заедно с ДНК

публикувано

на

Изследователи от Каролинския институт в Швеция и Института за еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг, Германия, показват, че половината от всички хора от неафрикански произход имат генетичен вариант, който намалява риска от тежка COVID-19 инфекция с 20 процента.

Този ген е предаден от неандерталци заедно с ДНК, което, напротив, увеличава вероятността от усложнения от коронавирусна инфекция.

Това се съобщава в статия, публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Те открили, че регионът на хромозома 12 съдържа OAS гени, които регулират активността на ензим, който унищожава вирусни геноми, а неандерталските варианти на гените засилват това действие.

Както вече се знае, основният генетичен рисков фактор за COVID-19 се намира в хромозома 3 и драстично увеличава вероятността от дихателна недостатъчност и смърт.

Изследователите също така показаха, че отбранителният генетичен вариант се е увеличил по честота от последния ледников период.

Разпространението му предполага, че е имало благоприятен ефект върху населението.

По-рано беше съобщено, че учените са открили промоторен регион на гена DPP4, присъстващ при хора и неандерталци, което влияе върху чувствителността към COVID-19.

Геновият продукт DPP4 е извънклетъчна дипептидил пептидаза, участваща в имунната функция и метаболизма на глюкозата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено