Открийте ни и в

Хай-тек

Невероятните способности на нашия мозък: как да говорим свободно чужд език само след година

Ето няколко прости тайни, благодарение на които за няколко месеца може да получите прекрасни резултати

публикувано

на

Изучаването на чужд език в наши дни е задължителна необходимост, както за успехи в бизнеса и учението, така и за комфортно пътешествие в чужбина, но също и за самоусъвършенстване и личностно развитие.

Чуждият език е богатство, но как да го научим и усъвършенстваме в натовареното ежедневие? Ето няколко прости тайни, благодарение на които за няколко месеца може да получите прекрасни резултати.

На първо място – научете се да получавате удоволствие от процеса. Експертите съветват колкото може по-често да се отдавате на нещата, които ви носят удоволствие – четене на книга, слушане на музика, гледане на филми. Единственото условие е да го правите на езика, който се стремите да научите. И ако отначало е трудно и непривично, съвсем скоро ще се окажете потопен изцяло в един нов интересен свят. Ще започнете не само да разбирате езика, но и да говорите на него. Важното е всяко действие от процеса на учене да ви носи само положителни емоции.

За да можете бързо да научите езика, е необходимо да се гмурнете в него толкова надълбоко, колкото ви е възможно. Потърсете приятели, които са носители на езика, пишете си с тях, слушайте аудиокниги. Нагласете си радиото в колата на канал, по който говорят на съответния език. Опитвайте се да възприемате речта както зрително, така и на слух. Старайте се да разберете за какво се говори. Не се ядосвайте, ако не се получава веднага. Няма да мине много време, и сами ще бъдете удивени от вашите резултати.

Трябва не само да слушате, но и да се опитвате да говорите. Обградете се с „живата“ чужда реч. Тя трябва напълно да проникне в съзнанието ви. Всички думи и изрази могат да бъдат усвоени много по-лесно, ако звучат в реална обстановка.

А забелязвали ли сте как детето открива света? То упорито и с интерес повтаря видяното, опитва се да го пробва на вкус, да го помирише, да опипа формата му и така да си формира представата за предметите и явленията. Същия метод трябва да усвоят и възрастните при изучаването на чужд език. Гледате филм и чувате дума, която ви е непозната? Повторете я няколко пъти, разделете я на срички, проверете в речника значението й и вижте как точно се пише и произнася. Научете се да повтаряте, да копирате и подражавате. Така ще ви е много по-лесно да усвоите грамотното произношение и писмената реч.

Когато разработвате един навик, вие давате ускорение за развитие и на другите позитивни способности у вас. Създадете ли си навик да слушате чужда реч, съвсем скоро ще можете да я възприемате не само слухово, но ще изгладите и произношението си. Това се случва, защото мозъкът има спецификата да накара човека да повтори наум чутото.

По време на четенето на чужд език работете не само върху произношението, но се вслушвайте в себе си и анализирайте отговаря ли речта ви на съответните езикови еталони, които сте научили. Изговаряйки чутите думи и изрази, ще ги запомните по-добре, като залагате в тренировката на основите на граматиката и езиковия стил. След упорита работа по този начин в един момент ще усетите, че започвате да мислите на чуждия език. А това е верен знак, че сте на правилния път.

Лингвистите и педагозите са стигнали до извода, че

оптималният режим на занятия е два часа на ден в продължение на година

Ако човек спазва това правило, дори да е започнал от нулата, ще може свободно да говори езика след края на този срок. Редовните занятия са по-важни за процеса на обучение, отколкото тяхната интензивност. По-добре е всеки ден да отделяте по един час за учене, отколкото да загубите цял ден, без да вдигате глава от учебника, а следващото ви занимание да е след седмица или месец. Като и със спорта – трябва да се движите уверено към победата. Редовното практикуване и упоритост скоро ще донесат желаните резултати.

Определете своята най-силна памет. Всеки човек притежава повече от един тип памет – визуална, асоциативна, механична или слухова. Най-лесно се научава чужд език, когато развиваме своята слухова памет. Добра идея е например да слушаме музика от страната, чийто език искаме да усвоим. Това ще ни помогне по-бързо да се потопим в чуждоезиковата среда и да проговорим езика.

Запомняте материала по-лесно с писане? Конспектирайте думите, изреченията или даже цели пасажи от текста. Мислите, че сте най-добре със зрителната памет? Разлепете из цялата къща листчета с думите и фразите – от хладилника в кухнята до плочките в тоалетната и таблата на леглото.

Mind Maps, или „мисловни карти“ е метод, който през последните години доказва своята ефективност при ученето на чужди езици и друг тип обучение. Основният му плюс е, че чрез него се стимулират и ангажират и двете мозъчни полукълба. С други думи, мисловните карти помагат за структуриране и обработване на информация, като в същото време стимулират креативността. Ако искате например да запомните множеството значения на даден английски термин, вземете лист и цветни моливи. В средата на листа изпишете думата, след което нарисувайте в различни цветове разклоненията, свързани с различните й значения.

Превръщането на ученето в постоянен навик е сигурен начин да доведете целта си до успешен финал. Можете например да използвате езика, който изучавате в собствения си дом, да промените езика на вашия телефон или браузър, да потърсите носители на езика около вас или онлайн, с които да комуникирате често и по всякакви поводи. Колкото повече използвате езика, който изучавате в ежедневието си, толкова повече съзнанието ви ще го намира за нещо полезно, за което си струва да мисли денонощно.

Друг успешен подход е да потърсите различни онлайн платформи, чрез които да учите езика в движение.

Може би малко хора знаят, че

най-продуктивното време за учене са именно вечерните часове, когато мозъкът ни е настроен да запомня повече, твърдят учените

Ето защо чуждите думи, които научите преди лягане, ще си спомните с лекота на сутринта.

Един от най-приятните методи за изучаване на чужд език е чрез гледането на филми със субтитри. Това е страхотен начин да подобрите езиковите си умения, особено тези за слушане и говорене. Езикът във филмите е естествен, затова е и чудесен начин да обогатите речника си с често използвани жаргонни изрази от ежедневието. Освен това удоволствието от гледането кара организма ни да отделя „хормоните на щастието“ серотонин и допамин, които допълнително стимулират запомнянето.

Използвайте и мненмоника. Това е техника на запаметяване, която използва създаването на изкуствени, но забавни асоциации. С нейна помощ можем по-лесно да запомним трудни думи и максимален обем информация.

Някои пък усвояват информацията само ако я споделят с някого. Тогава си намерете съмишленици, които със същата страст като вашата искат да научат езика, и си говорете с тях за всичко, като използвате наученото.

А изучаването на чужд език освен необходимо се оказва и полезно. То спомага за разширяване на кръгозора. В процеса на изучаване на даден език опознаваме не само лексиката, фонетиката и граматиката, но и бита, културата, особеностите, обичаите и традициите на страната, географското й разположение, природа и забележителности. Потапяш се в свят, различен от твоя.

Макар и да звучи странно, учейки чужд език, подобрявате и майчиния си, тъй като започвате да обръщате повече внимание на правилата на собствения си език и да поправяте грешките, които сте допускали по невнимание.

С владеенето на чужд език ставате по-уверен в себе си и в собствените си умения

Благодарение на наученото откривате повече теми за разговор и общи интереси с най-разнообразни хора.

Други ползи от изучаването на чужд език са развиване на абстрактно мислене, тренирате гъвкавостта и свободата на изказа. Освен това подобрявате концентрацията и възможността за вършене на няколко неща едновременно, както и паметта.Ученето на език се оказва едно изключително добро и ефективно упражнение, развиващо мозъчната дейност. В резултат на това, паметта се подобрява – знаещите повече от един език са по-добри в запомнянето на последователността на предмети и събития, също така се ориентират по-добре в непознати ситуации.

Всичко това води и до намаляване на риска от алцхаймер. При изследване, проведено от специалисти невропсихолози, е доказано, че възрастните хора, изучаващи чужди езици, имат по-малък риск да развият тази болест, дори и да са предразположени към това заболяване. Или поне това занимание забавя развитието на болестта, подобно на други занимания, като например – четене, редене на пъзели и решаване на логически задачи.


Науката в помощ на изучаването на чужди езици

Невролози от университета в Питсбърг и университета на Калифорния в Сан Франциско установиха, че просто устройство стимулира нерв, достигащ до мозъка, който значително подобрява възприемането на звуците на чужд език и по този начин улеснява чуждоезиковото обучение, съобщи Medical Express. Устройството подпомага и други образователни процеси.

Изследването, чиито резултати са публикувани в изданието „Science of Learning“, показва, че прецизната неинвазивна стимулация на блуждаещия нерв – десетият черепно-мозъчен нерв, значително подобрява способността на хората с английски матерен език да различават звуците в китайския мандарин, в който език е особено важно да се отличават правилно отделните звуци и съчетанията им.

„Като показахме, че неинвазивната периферна стимулация на нерва може да улесни чуждоезиковото обучение, създаваме възможности за подобряване на когнитивните способности в широк спектър“, казва водещият изследването д-р Фернандо Ланос от университета в Питсбърг.

Стимулирането на блуждаещия нерв досега се използваше при лечение на епилепсия, но едва през последните години се свързва с благоприятно въздействие върху множество състояния от депресия до възпаления.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Хай-тек

Микровълнова атака, или как да „изпържиш“ противника

Тя е оръжие, с което вече са били поразени войници, агенти и дипломати

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: militaryaerospace.com

Силни звуци като жужене, гадене и замайване, силни болки по кожата и под нея, повръщане. Това са само някои от симптомите на жертвите на едно от най-новите и мистериозни оръжия в света – микровълновото. За изпитаното въздействие от него споделят войници, дипломати, агенти на ЦРУ. В Индия, Китай, Куба и Русия.

Едно от последните му възможни приложения е през август тази година на границата между Индия и Китай.

Тогава се случва нещо наистина немислимо. Без нито един изстрел китайската армия успява да завземе територии, окупирани от индийските войници. Народната освободителна армия превръща спорните територии в своебразна микровълнова печка след което индийските военни окупатори започват до един да повръщат. Не успяват дори да се изправят на краката си и се оттеглят. Така Китай си връща спорните земи без да наруши споразумението с Индия, забраняващо използването на огнестрелно оръжие. За граничния сблъсък в Хималаите разказа преди дни зам.-деканът на Школата за международни отношения на Китайския университет „Ренмин“.

Микровълните не са непознати на човечеството. Използваме ги отдавна в готвенето и при радарите. Но има случаи, когато те се превърщат в безмилостни оръжия. Това става чрез специална технология и изръчватели, които водят до плътно фокусиране в концентрирани лъчи. А според някои учени размерите на човешката глава я правят доста

добра антена за улавяне

на такива насочени микровълнови сигнали.

Как действа микровълновото оръжие на човешкото тяло. Подробни проучвания сочат, че микровълните причиняват ударна вълна в черепа мрез затопляне на телесните тъкани. Ударната вълна може да бъде засечена през ушите. Така, използвайки микровълните като оръжие, противникът може да бъде обезвреден като буквално бъде „изпържен“ от вътре. Това „изпържване“ обаче рядко причинява смърт, а камо дискомфорт и безсилие.

Граничният сблъсък между Китай и Индия в Хималаите не е единственият случай, в който има публични съмнения за използването на микровълновото оръжие. Подобни случаи има и между 2016 и 2018 г., когато няколко десетки американски дипломати в Китай и Куба се оплакаха от симптоми, напомнящи именно излагане на микровълни.

Според „Ню Йорк таймс“ тогава жертвите са твърдели, че чуват силни звуци като жужене и звънене, които също са типични за насочените микровълни.

Двама агенти на ЦРУ също изразяват опасения, че са станали жертва на атака с микровълново оръжие. През октомври 2020 г., по време на посещението си в Австралия, те чуват звънене в ушите, гади им се и са замаяни, симптоми, съответстващи на „синдрома от Хавана“, от който за първи път страдаха американски дипломати, служещи в Куба. Служителите на ЦРУ в Австралия подозират като евентуален извършител на микровълновата атака срещу тях Русия. Според информация в американското списание GQ данните от мобилните телефони разкриват, че агенти от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са били в близост до хотелската им стая по времето, когато посетителите се разболяват.

Смята се, че предполагаемото нападение на австралийска територия се е случило в някакъв момент през пролетта на 2019 г., преди агентите на ЦРУ да бъдат атакувани по подобен начин, след като са пътували до Тайван.

The Times отбелязва, че предполагаемото използване на микровълнови оръжия от Китай срещу индийската армия може да се окаже първото разполагане на

такива оръжия срещу военни сили

въобще.

Въпреки че вече се използват дори и на бойното поле микровйлновите оръжия все още се в процес на изследвания, която продължават вече десетилетия. Едно от най-големите им достойнства, което насочва все повече интереса към тях, е това, че те се смятат за несмъртоносни – тоест, има много малка вероятност използването им да причини наранявания или смърт, но за сметка на това за кратко време биха могли да обезвредят големи групи от хора.

През 2017 г. Popular Science съобщи, че Китай работи върху програма за микровълнови оръжия, които ефективно могат да деактивират ракети или друго електронно оборудване на базата на електромагнитните импулси. Подобно оръжие насочва енергийните импулси с цел да претовари електронните вериги и по този начин да ги извади извън строя.

Такова микровълново оръжие може да бъде монтирано на безпилотни летателни апарати или крилати ракети, за да деактивира вражеските радари, комуникационни и противоракетни системи.

През февруари 2019 г. китайските държавни медии съобщиха, че страната работи върху „несмъртоносно“ микровълново оръжие, което „може да причини болка в кожата и под кожата, за да спре ефективно насилствените действия и да разпръсва противникови сили“. Оръжието беше рекламирано като решение

за полицията и бреговата охрана

 Китайското развитие на микровълновите оръжия е в унисон с поставените цели за развитие на „асиметричните“ военни сили за противопоставяне на технологичното превъзходство на съперници като САЩ и Япония.

САЩ също вече разполагат с работещо насочено енергийно оръжие. Тази година страната включи на въоръжение три мощни оръжия от този тип. Едното от тях е високоенергиен лазер (HELWS), другото е мощно микровълново оръжие (PHASER), а третото е Тактически реагиращ оператор с висока мощност (THOR).

Докато HELWS, разработена от компанията Raytheon, е система за лазерно оръжие, монтирана на превозно средство, PHASER (на същата компания) е микровълново енергийно оръжие, способно да насочва фокусирани лъчи.

Третото оръжие – THOR – е продукт на изследователската лаборатория на военновъздушните сили на САЩ и е разработено да действа като „електромагнитно оръжие против дронове“. То вече е изпратено в редица от военните бази на САЩ зад граница, за да подобри сигурността им.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Китай изстреля апарат, който да донесе на Земята материал от Луната

Апаратът ще пътува до Луната три дни и на повърхността на Луната ще има малко време

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Китай изстреля с ракета носител Чанчжън-5 космическия апарат Чанъе-5, който ще донесе на Земята материал от нейния естествен спътник Луната, предадоха световните агенции.

В случай на успех мисията ще бъде първата за последните 44 години на страна, реализирала проект за транспортиране на геологически образци от повърхността на Луната.

Ракетата носител бе изстреляна в 4,30 ч. местно време (22,30 ч. българско време), както беше предвидено по график.

Откритие на НАСА: На Луната има много повече вода, отколкото се предполагаше

Ракетата с апарата, носещ името на китайската богиня на Луната, потеглиха от космическия център Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. Според експерти китайската лунна мисия може да проправи път и за донасяне на проби от Марс и дори за лунна мисия с хора.

Целта на мисията на Чанъе-5 е да достигне със сонда на 2 метра под лунната повърхност и да загребе около 2 килограма скали и други отломки, които да бъдат върнати на Земята. За целта апаратът включва четири модула – за пребиваване в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята.

Китайски космически апарати са кацали вече два пъти на Луната и това бяха мисиите Чанъе-3 и Чанъе-4.

НАСА ще изгражда 4G мрежа на Луната

Настоящата мисия Чанъе-5 беше отлагана на няколко пъти.

Апаратът ще пътува до Луната три дни и на повърхността на Луната ще има малко време. Той може да остане там само едни лунен ден или около 14 земни дни, тъй като на него липсват радиоизотопни отоплителни тела, които да му помогнат да преживее ледените нощи на естествения земен спътник.

Според говорителя на мисията Пъй Чжаоюй доставката на лунен материал може да стане до 23 дни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Дигиталната държава, в която интернетът е човешко право

Тя е вдъхновение за футуристичен скок и на други страни

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Старият град на столицата Талин. Снимки: Pixabay

Там има замъци и приказни водопади, там се намира най-старата аптека в Европа, най-високата сграда в света през 15 в. и най-старото готическо кметство в Северна Европа.

Но красотата на Естония отстъпва пред една друга слава, с която страната обикаля целия свят. Тя е първата дигитална република на планетата.

Твърдението на президента Тръмп, че гласуването по пощата в САЩ е довело до мащабна измама с гласовете, е объркващо за много от гражданите на Естония, пишат Имтиаз Кан и Али Шахааб за Singularity Hub. От 2005 г. естонците могат да гласуват онлайн от всяка точка на света. Те влизат в системата с дигиталната си лична карта и гласуват колкото пъти искат в периода за предварителен вот, като всеки глас отменя предходния. Това уникално технологично решение е предпазило естонските гласоподаватели от измами, използване на сила и други манипулации на дистанционното гласуване, от които много американски избиратели се опасяват в момента.

Гласуването онлайн е само началото. Естония предлага най-пълните правителствени онлайн услуги в света. В САЩ на средностатистическия данъкоплатец са му нужни осем часа, за да си подаде данъчната декларация. В Естония

това отнема само пет минути

Във Великобритания бяха похарчени милиарди лири за информационни технологии, но NHS, местната здравна каса, все още не успява да направи пациентските данни достъпни за различни организации. В Естония, въпреки множеството частни доставчици на здравни услуги, лекарите могат да събират и визуализират пациентски данни, когато и където е необходимо, със съгласието на пациентите – истинско благо в борбата с коронавируса.

Естония наистина е дигитална държава, тя е дигитализирала 99% от обществените си услуги. И в една ера, в която доверието към публичните услуги намалява в целия свят, Естония постоянно постига един от най-високите рейтинги на доверие към правителството в целия Европейски съюз, пише Investor. Естонското правителство твърди, че тази дигитализация на обществените услуги

спестява над 1400 години работно време

и 2% от нейния БВП годишно.

Основите на тази дигитална република датират от 1997 г. – време, когато само 1,7% от населението на света имаше достъп до интернет, стартъп, наречен Google, тъкмо беше регистрирал домейн със своето име, а британският премиер Джон Мейър отпразнува пускането на официалния уебсайт на „Даунинг Стрийт“ 10.

Междувременно правителството на новосформираната държава Естония предвижда създаването на дигитално общество, в което всички граждани ще бъдат технологично грамотни, а управлението ще е без хартия, децентрализирано, прозрачно, ефективно и справедливо. Младото постсъветско правителство решава да се откаже от всички наследени технологии от комунистическата ера и от неефективната структура на обществените услуги.

В рамките на радикален ход правителството, в което средната възраст е под 35 години, решава и да не използва западни технологии. Съседна Финландия предлага аналогова телефонна централа като подарък, но естонското правителство я отказва, предвиждайки комуникация по интернет, а не чрез аналогови телефони.

През 1997 г. правителството на Естония дава началото на проект, наречен Tiigrihüpe (Тигърски скок), като инвестира значително в развитието и разширяването на интернет мрежите и компютърната грамотност. В рамките на година от създаването му почти всички (97%) от естонските училища получават достъп до интернет, а до 2000 г. Естония е първата държава, която обявява достъпа до интернет за основно човешко право.

Безплатни Wi-Fi зони

започват да се изграждат през 2001 г., а сега покриват почти всички населени части на страната.

Блокчейнът е основната технология, свързана с криптовалутата биткойн. Технологията се разви значително от създаването си през 2009 г. и сега се използва за различни приложения – от вериги за доставки до борба с различни нередности.

Прилагането на блокчейн технология носи много ползи на естонците. В повечето други държави гражданите трябва да попълват множество формуляри с една и съща лична информация (име, адрес), когато имат нужда от достъп до обществени услуги от различни държавни институции. В Естония гражданите трябва да въведат личната си информация само веднъж. Блокчейн системата позволява съответните данни да станат незабавно достъпни на отделите, на които са нужни.

Това може да изплаши хората, които са притеснени за поверителността на данните. Но гражданите, не правителството,

притежават личните си данни

в Естония. Гражданите имат дигитална лична карта и одобряват коя част от информацията им може да се ползва и от кои обществени услуги. Естонците знаят, че дори властите не могат да достигнат до личната им информация отвъд това, което е одобрено лично от тях за някоя обществена услуга. Всеки неоторизиран опит за достъп до лични данни ще бъде идентифициран като невалиден. В Естония е престъпление държавни служители да получават достъп до такава лична информация. Този трансфер на собственост и контролът на личната информация на физическите лица се улеснява от блокчейна.

Това трябва да бъде вдъхновение за целия свят. Вярно е, че повечето страни нямат подобни обстоятелства като постсъветска Естония, която направи своя Тигров скок. Но е необходимо същото футуристично мислене за справяне с предизвикателствата на спадащото доверие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в обучение, човешки мозък
Канада улеснява влизането на студенти от САЩ

Студент, идващ от САЩ, може да не се нуждае от разрешително за обучение, издадено на или преди 18 март

Затвори