Открийте ни и в

СВЯТ

Недоволство в Европарламента: За цената на храната в стола

публикувано

на

Служителите в Европейския парламент са бесни заради мълчаливото вдигане на цените в стола, което по думите им е оставило най-демократичната институция в ЕС с най-недемократичното обедно меню, разказва “Политико”.

Промяната, извършена наскоро, докато повечето евродепутати и персонал на институцията са на почивка или работят извън Брюксел, доведе до поскъпване с 25% или повече на някои продукти и предизвика официално оплакване от синдикати на служителите.

Порция пържени картофи, струвала преди според служители 2 евро, сега струва 2.50, а цената на супата за деня е скочила до 1 евро от 80 цента.

Увеличението включва прибавянето на белгийски данък добавена стойност, който преди не се начисляваше, както и вдигане на цените, съвпадащо с нови договори с частни търговци, влезли в сила на 5 август.

“Супата е едно, но салатите и дори кафето са много по-скъпи”, казва служител на европарламента от Полша.

Говорител на институцията заяви, че промените са били съобщени на депутатите и на персонала и преди, и след обявяването на новата тръжна процедура през декември 2018 г.

Служители на парламента обаче се оплакаха, че по-високите цени, съвпадащи с новите договори за доставчици, не са били обявени предварително, което довело до шок, докато наскоро пълнели подносите си за обяд.

Сол в раната добавя фактът, че цените в столовете на Европейската комисия и съвета са подчертано по-ниски, а според много хора в парламента тези институции получават ненужно благосклонно отношение от пресата и обществото.

В четвъртък миналата седмица супа от боб “Борлоти” и паста в стола на еврокомисията се предлагаше за едва 63 цента. В парламента супа минестроне от органични зеленчуци струваше 1.30 евро, а лучена супа – 1 евро. Сто грама салата в парламента струва 1.30 евро в сравнение с 82 цента за същото количество в комисията. В парламента вегетариански кускус струваше 7.50 евро, а в комисията вегетарианското ястие, чили син карне, се предлагаше за 4.95 евро.

Причините

Според служители на парламента една от причините за относително по-високите цени е решението за премахване на субсидиите за данъкоплатците, които продължават да съществуват в другите институции, което значи, че всъщност цените са по-демократични, тъй като европейските гласоподаватели не могат да се насладят на субсидирани обеди.

Според протоколи от заседания на парламентарни служители през март субсидиите, стрували някога на европейските данъкоплатци 5 милиона евро или повече на година, на практика са били елиминирани и годишният бюджет за столово хранене е бил намален до по-малко от 1 милион евро. Парламентът управлява столове в Брюксел, Страсбург и Люксембург.

“Краят на преките субсидии за храна през 2015 г. и постепенното ценообразуване, свързано с развитието при цените на храните на пазара, позволи 70% намаление в бюджета на парламента за сектора на храните и ресторантите”, коментира говорител на институцията.

Служители на парламента обаче заявиха, че по-високите цени, начислени от новите доставчици, са само едно от няколкото увеличения през последните години, които по-рано са предизвикали оплаквания. А комбинирани с налагането на 12-процентов ДДС, който по-рано не беше прилаган, по думите им увеличението на цените на процентна база е надминало каквото и да било вдигане на заплатите.

СВЯТ

Пътища в България са в челната петица на най-смъртоносните в ЕС

публикувано

на

от

България попадна в поредната тревожна статистика на Евростат. Пътищата в два български региона са сред петте най-смъртоносни в ЕС. Става въпрос за Северозапдна България и Северен централен район.

Според данни на Евростат през 2016 г. в Северозападна България на 1 млн. жители са станали 153 катастрофи с фатален край, което отрежда незавиднто първо място в класацията по този показател.

На пето място е Северен централен район. Там произшествията, в които има загинали, са 132 на 1 млн. души население. На второ, трето и четвърто място в класацията са области в Португалия, Белгия и Гърция.

България е първа в ЕС и по катастрофи с жертви, в които участват само автомобили – общо 64 на 1 млн. души население. Според статистиката подобен тип произшествия са три пъти повече спрямо средното ниво за Евросъюза.

Според данните за инциденти с мотоциклети обаче, в България не е имало нито една таккава катастрофа, която да е завършила фатално. По този показател България попада в дъното на класацията заедно с Естония. Най-опасно да караш мотор според данни за 2017 г. пък е в Гърция, с 20 смъртни случая на 1 милион жители.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Заложническа криза в Бразилия: Въоръжен похити автобус с пътници

публикувано

на

от

Въоръжен мъж отвлече пътнически автобус и взе 18 души за заложници в Рио де Жанейро.

Похитителят заплашва да го запали в средата на моста, свързващ бразилския мегаполис с Нитерой.

Полицията е отцепила района и трафикът към и от моста е спрян.

Властите съобщават, че маскираният нападател вероятно е член на военната полиция. Той се качил в автобуса и, заплашвайки шофьора с оръжие, му наредил да се отправи към моста.

Към момента са освободени четирима от заложниците. Водят се преговори, а мотивите на нападателя са неясни, посочват от полицията.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Пекин е използвал Туитър и Фейсбук срещу демонстрантите в Хонконг

публикувано

на

от

Китайските власти са използвали близо хиляда акаунта в Туитър и в по-малко степен страници във Фейсбук, за да дискредитират и всеят раздор сред продемократичните демонстранти в Хонконг, съобщиха в понеделник двете социални мрежи.

Туитър спря временно 986 акаунта, “координирани в рамките на операция, подкрепяна от китайските власти”, за да “подронят легитимността и политическите позиции” на протестиращите, посочва Туитър в свой блог.

Вашингтон и Франция застанаха зад Хонконг, размахаха пръст на Пекин (СНИМКИ)

Фейсбук от своя страна посочи, че е премахнала, поради същите причини, седем страници и три групи в социалната мрежа, също “свързани с лица, близки до правителството в Пекин”.

Протестите в Хонконг започнаха заради законопроект, който предвиждаше хонконгски граждани да бъдат екстрадирани в континентален Китай, за да бъдат съдени.

Тръмп прати Си Цзинпин при протестиращите в Хонконг

Хонконг е полуавтономна територия в Китай. Според договора за придобиване на независимост от Великобритания територията разполага с частична независимост до 2047 г. по правилото “една страна, две системи”.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама