Открийте ни и в

България

Недостиг на лекарство за диабетици заради желаещи да отслабват

Пациентите, които страдат от диабет апелират: Дайте ни шанс да се излекуваме.

публикувано

на

Недостиг на лекарство за диабетици заради желаещи да отслабват

Важно лекарство за лечение на диабет изчезва от аптечната мрежа. Причината е повишен интерес от хора, които го употребяват, за да отслабнат. Властите твърдят, че количества има, но от аптеките казват, че от месеци има сериозен недостиг на препарата “Оземпик”, пишат от NOVA.

FDA одобри лекарство за деца с алергии към фъстъците

Според лекарите ефективността на този препарат при диабет е много висока. Спирането на лечение пък крие сериозни рискове за здравето на пациента. „Препаратът е изключително ефективен и трайно подобрява контрола на захарната болест. Категорично рисковете са сериозни от спирането на такъв ефективен клас лекарство в рамките на лечението на пациента”, предупреждава д-р Явор Асьор, който е ендокринолог в „Александровска” болница.

Оказва се, че освен за лечение на диабет, медикаментът се употребява и от хора, които искат да отслабнат. Това води до повишен интерес, а оттам и до остър недостиг.

А експерти предупреждават – отслабването не е част от характеристиката на препарата. “Липсват достатъчно данни, че точно този конкретен препарат е достатъчно ефективен за лечение на затлъстяването в сравнение със захарния диабет”, заяви д-р Явор Асьов.

Да се изпише за отслабване означава, че се изписва off-label, „извън характеристиката”, а ефективността му при употреба за отслабване също е под въпрос.

FDA одобри спорно лекарство за Алцхаймер, критикувано от експерти

От Министерството на здравеопазването заявиха, че има наличност на въпросния медикамент в складовете на представителя и на търговците на едро. Въпреки това препаратът не се намира в аптечната мрежа. “Крайно недостатъчно. Ние, например, от време на време, получаваме по една опаковка в аптека. И то, примерно, един път в седмицата, един път на десет дни. Разбира се, търсенето е многократно по-голямо”.

За да успеят да се снабдят с нужните медикаменти, някои диабетици търсят в чужбина. Там, обаче, цената на лекарството не се покрива от Здравната каса.

Оказва се, обаче, че по информация на здравното министерство “Оземпик” не е вписано като дефицитно в България. И не само това – износът му също не е забранен. Властите съобщават, че се очакват нови доставки през август и през ноември.

FDA одобри COVID лекарството на AstraZeneca

Лекарите уверяват, че пред пациентите има и алтернатива, ако тя е нужна. „Проблемът действително е сериозен. Той не е нерешим. В рамките на всеки един индивидуален случай, в рамките на преглед лекар-пациент, той може да бъде решен”, казва д-р Асьов.

А пациентите, които страдат от диабет и се нуждаят от медикамента, апелират: “Диабетът е болест. Диабет тип 2 е лечима болест. Дайте ни шанс да се излекуваме”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено