Открийте ни и в

Крими в САЩ

НЕЗАКОННО: Тowing компании зад кормилото на тирове (ВИДЕО)

публикувано

на

Пореден случай на вдигане на камион с ремарке от компания за репатриране повдигна въпроса какви са правомощията на т. нар. towing компании и какви са правата на шофьорите и транспортните компании, когато превозното средство се вдига.

Камион с ремарке на българската компания Logiflex, чийто офис е в чикагското предградие Парк Ридж, беше вдигнат от паркинга пред сградата им посред бял ден. Нелепата случка се развива пред очите на собственика и всички служители, а скоро последват и още куриози.

„Посред бял ден, както се казва, out of the blue, към 10-11 часа сутринта. Гледаме през прозореца, камионът е на аварийни светлини, което подсказва, че е паркиран за много кратко време, на територията на наша собственост, тоест точно пред сградата, където е офисът на компанията. Изведнъж идват две момчета, единият вади ключ от джоба, отваря, влиза вътре, пали, дори не изчаква“, казва Тони Трендафилов, който е мениджър в компанията. „С мръсна газ тръгна, все едно кара състезателна кола.“

Тони Трендафилов и колегите му се спускат да гонят камиона, който е следван от репатрираща машина, карана от другия служител на фирмата репатрак. Трендафилов успява да настигне камиона с трейлъра. „Просто му казах – слизай веднага от камиона или ще си имаш неприятности“, разказва Трендафилов, който бил видимо вбесен от случилото се. „По начина, по който

аз изтълкувах нещата – това е кражба

Ако беше официално вдигане на камиона, щяха да дойдат хора, облечени с жилетки, с имена на униформите, да се вижда, че представляват някоя компания.“ Тогава започват преговорите. „Единият каза – дайте половината пари за цената на towing-а, което е половината на $1400, кеш, което беше най-нагло и брутално, и ще оставим камиона“, разказва Тони Трендафилов. Докато служителите на компанията се качат на третия етаж, за да намерят парите в брой, двете момчета тръгват с камиона и с репатриращата машина зад него.

От българската транспортна компания видели през прозореца, че някой подкарва техния ТИР, който бил спрян на аварийни светлини на тяхна територия

„Първото нещо, което направихме, е да започнем да следим камиона с GPS устройството“, разказва Трендафилов. От фирмата видели по кой маршрут минава техният камион и къде спира – 5100 W Lake St в Мелроуз парк. Това е адрес, добре познат на фирмата, защото преди време също са си имали вземане–даване с тази towing компания и защото техни съседи от същата офис сграда също са били потърпевши от „наглите“ по думите на Трендафилов служители.

От българската транспортна компания звънят в полицията, но униформените, които пристигат на място, им казват, че няма какво да направят за тях. Така бесен, че са взели негов камион под носа му, собственикът на Logiflex Павел Ботев се свързва с адвокат. Той изготвя писмо, което изпращат до фирмата репатрак, в което управата на Logiflex изисква не само парите, които са платили за вдигането на тира, но и обезщетение за загубите от това, че камионът не е работил.

Благодарение на доказателствата (скрийншот от маршрута, по който е минал тирът) towing компанията е притисната да върне парите и да заплати малко обезщетение. „Аз исках да ги съдя, защото това е нелегално“, казва собственикът на Logiflex Павел Ботев. Случаи като неговия обаче са рядкост и причината е, че много от

собствениците на транспортни компании не знаят правата си

„За моторно превозно средство като камион нямат право да го карат, освен ако не е наредено от полицаи. Това по принцип се случва в случаите, когато има опасност за други превозни средства. Но по принцип те нямат право да се качат в камиона и да го оперират. Могат да го закачат, но нямат право да го оперират“, обяснява адвокат Иво Чернев.

Законът обаче не е специфичен, що се отнася до вдигането на леки коли, но едно е ясно – всеки, който влезе по задължение в колата ви, е длъжен да опазва собствеността вътре в нея. Освен това, за да влезе някой във ваша лична собственост, трябва да има повече от добра причина за това.

Инцидентът, сполетял Logiflex, e един от зачестилите в последно време случаи на вдигнати камиони и ремаркета от съмнителни компании, които се пазарят, предлагат по-малка сума, но искат парите кеш.

Преди няколко седмици towing компания от южните предградия на Чикаго задържа ремарке на ТИР с 20 тона пилешко месо, също собственост на българска компания. Тогава служителите на мнимата репатрираща фирма казали на шофьора, че „те ще се погрижат за товара му“, а той доброволно им го дал – грешка, която струва на собствениците на фирмата 3 хиляди долара. Разправиите по това да си вземат ремаркето обратно обаче отнеха дни, а преговорите бяха като при искане на откуп.

Фирмата за вдигане на автомобили често искала плащане в брой

Адвокат Иво Чернев казва, че винаги имате повече от един вариант да платите. Всяка фирма, която иска от вас само и единствено заплащане в брой, е съмнителна. Ако попаднете в такава ситуация, обадете се на полицията. Те ще ви посъветват дори да не могат да разрешат ситуацията ви веднага. Много от компаниите за т. нар. towing имат лиценз за бизнес и затова извършват дейност на територията на щата, но си позволяват да нарушават закона. „Всички имаме възприятието, че вдигнат ли ти камиона или колата, по-добре да не се разправяш, защото това е предварително загубена кауза. А не би трябвало да е така – живеем в правова държава“, казва Тони Трендафилов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено