Открийте ни и в

КРИМИ

Неизбежната самоотбрана – по американски или по български?

публикувано

на

Д-р Иван Димитров

Дядо на 91 години уби крадец в дома си, а след това го зарови в гората край Варна, доктор от Пловдив застреля рецидивист, който го обрал, съдът го оправда, не надвишил пределите на неизбежната самоотбрана. Преди години пък иконописец полежа известно време зад решетките, понеже защитил имота си от поредното нападение от крадци. Тогава 25-годишният Мариян Янчев беше прострелян в гърба от Йордан Опиц.

Съдът му постанови ефективно наказание – 5 години зад решетките, освободи го обаче предсрочно. Наказанието дойде не за друго, а защото Опиц

убил крадеца с незаконен пистолет

– газов, преправен в боен. Освен това го направил в гръб. Не е било при неизбежна самоотбрана.

След множеството такива случаи законодателите в България решиха да внесат промени в Наказателния кодекс, с които да узаконят правото на защита на хората. Както на техния живот, така и на имуществото им. Измененията минаха на първо четене в парламента, но заради множество оплаквания от различни организации, адвокати и дори политици бяха заложени различни корекции до окончателното му приемане.

Причината беше една – манталитетът на българите. Те не можели да са като американците. Чуха се изказвания, че така щели да се замитат следите от убийства. Нямало да има и наказани.

„Влезе в дома ми през нощта, помислих го за крадец и го застрелях“, щели да бъдат основните оправдания за умишлени убийства. При американците не било така. Те можели да застрелят всеки, който прекрачи прага на дома им, но пък имали друг манталитет. Освен това свободно можели да си купуват оръжия.

Именно налагането на американския модел в България не срещна особена подкрепа. Не от гражданите, които страдат всекидневно от битовата престъпност, а от политиците. Те твърдят, че този модел е неприложим в страната. Затова щели да правят още корекции на Наказателния кодекс, за да защитят хем конституционните права на гражданите, хем на тези, които могат да станат жертва на убийство. Така било европейско.

За тези промени се заговори отново и след няколко случая от последните две седмици. Именно тук се появи и

 проблемът български манталитет“

Случаят – възрастен мъж, почти сляп, тръгнал на поклоннически поход към Рилския манастир. Замръкнал обаче край село Дрен и решил да потърси църквата. Не я намерил. Заради проблемите със зрението си попаднал в светеща къща. Минути след това там го заварил пияният собственик на имота. Пребил го до смърт и изхвърлил тялото му.

Възрастният и сляп поклонник едва ли е бил заплаха за имота му. Но ако приложим американските закони, смесени с българската народопсихология, то тогава убиецът трябва да бъде оправдан. Човекът е бил в имота му все пак.

Именно заради това законите трябва да се коват според манталитета. Защото не всеки е Опиц, който е бранил имуществото си, и не всеки е 91-годишният дядо, на когото му прекипяло, когато за шести пореден път заварил един определен мъж да го обира, и го убил с винкела. Не всеки обаче е пияният рецидивист, който е пребил до смърт сляп поклонник, тръгнал на поход и търсещ подслон.

 

Реклама

КРИМИ

НАСА разследва първото престъпление, извършено от космоса

публикувано

на

от

НАСА разследва евентуалното първо престъпление, извършено от астронавт от Международната космическа станция (МКС) – незаконно влизане в банкова сметка, съобщи в. “Ню Йорк таймс”.

Астронавтката Ан Маклейн е обвинена в измама с фалшива самоличност и неразрешен достъп до банкова сметка. В общата сметка на Ан Маклейн и съпругата й Съмър Уордън е влизано от компютър на НАСА, докато тя е била на мисия на МКС – от декември 2018 г. до юни 2019 г.

Ан Маклейн и Съмър Уордън са в процедура на развод. Съмър Уордън е подала оплакване, че Ан Маклейн е влязла в общата им сметка без нейното разрешение.

Според адвоката на Ан Маклейн тя не е направила нищо лошо, само е проверила какво е състоянието на сметката. Тя не е използвала парите.

Уордън е подала оплакване и се води разследване.

Представител на НАСА каза, че Ан Маклейн е отличен пилот и астронавт, а управлението не коментира лични дела.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Заловиха спящ българин с 30 килограма канабис

публикувано

на

от

Българин беше задържан във Франция с близо 30 килограма канабис, докато спи в колата си, съобщи на сайта си Радио Бльо.

55-годишният мъж пътувал от Барселона, Испания, за Германия. Той бил проверен от митнически служители, докато бил спрял с автомобила си на място за почивка на магистрала А7 в югоизточния френски департамент Дром в нощта на сряда срещу четвъртък.

В тайник в автомобила били открити 15,5 килограма канабисова смола и 13,8 килограма “трева”, или общо 29,3 килограма.

Българинът уверил, че не знаел, че пренася наркотика.

Мъжът бил предаден в петък на прокуратурата в град Валанс. Той ще остане в предварителния арест до понеделник, когато ще бъде изправен пред съда в града, който е административен център на департамент Дром.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Тайни агенти тръгват след BG джебчийки в Лондон

публикувано

на

Британската транспортна полиция е подсигурила агенти под прикритие, които ще обикалят в цивилни облекла и ще следят основно за български и румънски джебчийки, от които е си пати цялата английска столица.

Акцията ще продължи минимум седмица, като от полицията не казват колко души ще бъдат ангажирани с дейността по наб;юдаването на крадлите. Решението е било взето, след като съвсем наскоро служителите от звеното, което наблюдава метростанциите, влаковете и рейсовете в Лондон успя да събере достатъчно доказателства и да вкара в затвора две български джебчийки. Крадлите били забелязани на метростанция „Ковънт Гардън“ на 29 юли. Веднага по петите им тръгнали агенти под прикритие, които успели да документират престъпната им дейност и да ги пратят на топло.

Царицата на джебчийките – българка, арестувана във Виена

Двете жени, които според британската полиция се казват Тотка Димитрова (48 г.) и София Иванова (23 г.) се сторили подозрителни на полицията, която подала сигнал към специализираното звено за борба с подобни престъпления. Ведната в следите на българските крадли влезли няколко цивилни служители на реда, които ги следвали изкъсо. Резултатите не закъснели. В един от случаите полицаите видели как българските крадли обират майка с детска количка.

Джебчийките се насочили малко по-късно и към голям магазин, където преджобили още няколко жени, които пробвали различни дрехи. Те успели да атакуват четирима клиенти само в рамките на 10 минути.

Арестът им не закъснял. В Централния съд на Лондон магистратите ги признали за виновни. Помогнали им и разказите на двете крадли, които с гордост разказали за деянията си. 23-годишната София си признала за четири престъпления и получила затвор от 18 седмици.

Тотка била по-скромна. Тя се съгласила само с три от обвиненията, които прокуратурата и полицията представила. Въпреки това тя също се сдобили с присъда от 18 седмици затвор и скромна глоба от 122 паунда.

Принос за присъдите на двете крадли има детектив Тим Уикс от британската транспортна полиция, който тръгнал по следите на джебчийките.

„Жените бяха записани от камерите в магазините. Те всячески се опитваха да се прикрият с различни трикове, но нашите офицери ги заловиха“, разказва Уикс пред магистратите.

Британската полиция вече е започнала кампания, с която да предпази туристите и жителите на Лондон, които са чести жертви на българските и румънски джебчийки.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама