Открийте ни и в

КРИМИ

Неизбежната самоотбрана – по американски или по български?

Боян Димитров

публикувано

на

Д-р Иван Димитров

Дядо на 91 години уби крадец в дома си, а след това го зарови в гората край Варна, доктор от Пловдив застреля рецидивист, който го обрал, съдът го оправда, не надвишил пределите на неизбежната самоотбрана. Преди години пък иконописец полежа известно време зад решетките, понеже защитил имота си от поредното нападение от крадци. Тогава 25-годишният Мариян Янчев беше прострелян в гърба от Йордан Опиц.

Съдът му постанови ефективно наказание – 5 години зад решетките, освободи го обаче предсрочно. Наказанието дойде не за друго, а защото Опиц

убил крадеца с незаконен пистолет

– газов, преправен в боен. Освен това го направил в гръб. Не е било при неизбежна самоотбрана.

След множеството такива случаи законодателите в България решиха да внесат промени в Наказателния кодекс, с които да узаконят правото на защита на хората. Както на техния живот, така и на имуществото им. Измененията минаха на първо четене в парламента, но заради множество оплаквания от различни организации, адвокати и дори политици бяха заложени различни корекции до окончателното му приемане.

Причината беше една – манталитетът на българите. Те не можели да са като американците. Чуха се изказвания, че така щели да се замитат следите от убийства. Нямало да има и наказани.

„Влезе в дома ми през нощта, помислих го за крадец и го застрелях“, щели да бъдат основните оправдания за умишлени убийства. При американците не било така. Те можели да застрелят всеки, който прекрачи прага на дома им, но пък имали друг манталитет. Освен това свободно можели да си купуват оръжия.

Именно налагането на американския модел в България не срещна особена подкрепа. Не от гражданите, които страдат всекидневно от битовата престъпност, а от политиците. Те твърдят, че този модел е неприложим в страната. Затова щели да правят още корекции на Наказателния кодекс, за да защитят хем конституционните права на гражданите, хем на тези, които могат да станат жертва на убийство. Така било европейско.

За тези промени се заговори отново и след няколко случая от последните две седмици. Именно тук се появи и

 проблемът български манталитет“

Случаят – възрастен мъж, почти сляп, тръгнал на поклоннически поход към Рилския манастир. Замръкнал обаче край село Дрен и решил да потърси църквата. Не я намерил. Заради проблемите със зрението си попаднал в светеща къща. Минути след това там го заварил пияният собственик на имота. Пребил го до смърт и изхвърлил тялото му.

Възрастният и сляп поклонник едва ли е бил заплаха за имота му. Но ако приложим американските закони, смесени с българската народопсихология, то тогава убиецът трябва да бъде оправдан. Човекът е бил в имота му все пак.

Именно заради това законите трябва да се коват според манталитета. Защото не всеки е Опиц, който е бранил имуществото си, и не всеки е 91-годишният дядо, на когото му прекипяло, когато за шести пореден път заварил един определен мъж да го обира, и го убил с винкела. Не всеки обаче е пияният рецидивист, който е пребил до смърт сляп поклонник, тръгнал на поход и търсещ подслон.

 

Реклама

КРИМИ

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Наистина ли българинът в Масачузетс души бебето си?

Ясен Дараков

публикувано

на

Българинът Димитър Даскалов пледира невинен във вторник по обвинения, че се опитал да удуши едногодишния си син докато му сменял пелените.

Прокуратурата и полицията твърдят, че има видео, което показва точно това. BG VOICE се сдоби с копие на това видео, което показва този момент.

Роднините на 33-годишния Даскалов обаче твърдят, че видеото не показва жестокостите, описани от полицията в доклада при ареста на бащата.

В него пише, че Даскалов спрял да сменя памперса и насочил юмрука си към лявата буза и гърди на бебето, принуждавайки главата на бебето да се изкриви на ляво, а тялото му да се мушне между възглавниците на дивана.

[inner_article post_id=”65158″]

След това Даскалов хванал бебето за врата с дясната си ръка и го държал над главата си, според доклада на полицията.

Във Facebook майката публикувала видеото и снимки с белези по детето, за които твърди, че са причинени от Димитър Даскалов. Тя вече е деактивирала профила си в социалната мрежа.

Докато държал бебето във въздуха на видеото изглежда, че Даскалов държал десния си показалец под брадата и във врата на бебето. След това той свалил детето на дивана.

Полицията арестувала Даскалов миналия четвъртък след като майката на бебето се събудила от рева му. Тя намерила детето със синини по ръката. Според нея той хвърлил детско камионче по нея и я порязал, пише в доклада от ареста. Даскалов продължил да я блъска и бута. Жената е бременна с второ дете от българина, според майката на Даскалов.

Българинът е обвинен и в тормоз над семейното куче.

Съдът определи гаранция от 750 долара за Даскалов. Следващото му изслушване в съда е на 10 октомври. Българинът също така няма право да приближава детето, жената или дома където живеят.

Според съдебните документи той пребивава в САЩ нелегално. Той влязал в САЩ през 2013 г. с работна виза, която изтекла през 2014 г.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Пускат Полфрийман, защото си е платил и е работил

bgvoice

публикувано

на

от

Софийският апелативен съд публикува мотивите за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман. Той е осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Според съда австралиецът е излежал повече от половината си присъда, а ако се приспаднат и дните, в които е работил, всъщност на Полфрийман му остават 6,5 години затвор. Освен това според съда той е изплатил част от обезщетението към близките на убития студент.

[inner_article post_id=” 65306″]

Според мотивите, написани от съдебния състав с председател съдия Калин Калпакчиев, Джок Полфрийман не представлява обществена опасност и се е поправил достатъчно в затвора. Това е другият основен мотив, с който съдът приема, че той може да бъде предсрочно условно освободен.

Най-вероятно Джок Полфрийман няма да излезе в петък като свободен гражданин. “По света и у нас” научи, че австралиецът не притежава валиден документ за самоличност. Неговият австралийски паспорт е с изтекъл срок на валидност, поради което най-вероятно Полфрийман ще бъде предаден на Дирекция “Миграция” в МВР и ще бъде настанен в Центъра за временно настаняване на чужди граждани в Бусманци.

Следва той да направи постъпки пред австралийското посолство в Атина, което отговаря за България, за да му бъде издаден пасаван. Едва след като той бъде издаден и изпратен в България, Джок Полфрийман ще може да бъде освободен.

Въпросът е обаче какво се случва с онази част от обезщетенията, които са на обща стойност 400 000 лв. и които той не е изплатил.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Български младежи загинаха в жестока катастрофа в Германия

bgvoice

публикувано

на

от

Двама български младежи загинаха в жестока катастрофа в Германия. Това са 20-годишният Денис Деков, обещаващ млад футболист от Монтана, и 19-годишната Кристин от Кюстендил.

Катастрофата е станала в село Неерстед, област Олденбург, в началото на септември. Лек автомобил с четирима души е излязъл от пътя и се е забил в дърво, съобщават немски медии. След удара колата се е запалила. Спасителите успели да извадят двама души – 18-годишния шофьор и 23-годишен младеж. Криси и Денис обаче загинали.

Младежът, когото определят като футболен суперталант, заминал за Германия, за да се види с родителите си.

“Още съм в шок. Денис беше уникално момче, добро и усмихнато, най-класният в състава, огромен талант. За “Бойчиновци“ играеше с душа и сърце от 3 години насам. Ще намерим начин да го почетем подобаващо“, сподели шефът на клуба Иво Видов.

За Денис скърби и село Ерден, където живеело момчето. Клубният сайт на “Бойчиновци“ почернял от жалейки. “Завинаги един от нас! Никога няма да те забравим!“, така се разделят със съотборника си момчетата от тима.

Загиналата Криси пък е завършила гимназия “Йордан Захариев“ в Кюстендил и след бала си заминала на гурбет в Германия. Черната новина потресе всичките ѝ близки. Мнозина са в шок, разказват нейни познати. В социалната мрежа заваляха трогателни послания.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada