Открийте ни и в

Интересно

Не давайте тези храни на домашните си любимци

Сред опасните за здравето им продукти са плодове, зеленчуци и цветя

публикувано

на

Домашните ни любимци са любопитни, те откриват света чрез обонянието и вкуса и в повечето случаи имат апетит, който за съжаление може да им навреди. Затова ние трябва да бъдем нащрек. И е много важно да знаем, че храната, която за нас е напълно безвредна, може да се окаже отровна за четириногите ни приятели.

Ето някои продукти, с които трябва да бъдем особено внимателни.

Лук и чесън

Лукът и чесънът съдържат сярното съединение алил пропил дисулфид (Allyl Propyl Disulphide), което разрушава червените кръвни телца и причинява анемия. В редки случаи тя води до сериозни нарушения във функцията на вътрешните органи. Симптомите са замайване, повръщане, диария, апатия, ускорено сърцебиене и могат да се появят в рамките на няколко дни.

Внимавайте и с лилиите. Те са много красиви цветя, но са смъртоносни за животните. Някои сортове дори имат изключително силен невротоксичен ефект, ако попаднат в храносмилателната система, пише сп. „Обекти“. Лилията съдържа вещества, които са отровни за бъбреците. Симптомите на натравяне с лилии са липса на апетит, повръщане, необичайно уриниране, засилено слюноотделяне.

Сред изключително вредните за животните храни са и гроздето и стафидите. 15 г грозде е достатъчно, за да отрови 4-5-килограмово куче! Гроздето и стафидите имат смъртоносен ефект върху бъбреците на животните. Внимавайте за симптоми като диария, апатия, загуба на апетит, повръщане.

Кафе и шоколад

Кафето и шоколадът съдържат вещества, които са опасни за котките и кучетата. Могат да причинят повръщане, дори консумирани в ограничени количества. Натуралният черен шоколад е даже по-вреден от млечния и съответно може да доведе до още по-големи поражения. Кофеинът причинява необичайно уриниране, обезводняване, аритмия, проблеми с панкреаса, високо кръвно налягане.

Опасни са и пилешките кокали. Те не са отровни, но въпреки това могат да доведат до някои сериозни проблеми. Когато кучето ги гризе, се строшават на малки парчета, които могат да заседнат в гърлото или при поглъщане да се забият в хранопровода. Дори да достигнат до стомаха, е възможно да причинят перитонит, което е изключително опасно състояние.

Внимавайте и с ябълките. За разлика от зелените ябълки, червените могат да доведат до редица алергични реакции при кучетата. Най-опасни са не самите ябълки, а семената. Трябва да знаете, че семената на ябълките, черешите и кайсията съдържат цианид. В малки количества цианидът е безопасен за хората, но много опасен за животните. Първите признаци на натравяне са повръщане, диария, обезводняване. Не чакайте да се появят. Ако домашният ви любимец е погълнал такива семена, заведете го незабавно на ветеринар.

Домати

Само неузрелите, почти зелени домати могат да бъдат опасни за здравето на човека, докато за животните са опасни всички домати. Все пак един домат седмично е безопасен за куче, което е свикнало да приема натурални храни. Доматите съдържат соланин, който срива функцията на червените кръвни телца.

Вредни са и суровите яйца. Те не са особено полезни и за хората. Всеки е чувал за салмонела, нали? За животните са също толкова опасни. Освен това съдържат авидин, който възпрепятства обработката на витамин B.

Сред опасните за животните храни се нарежда и авокадото. То съдържа токсичното вещество персин. И докато за хората е отровна само ядката, то за котките и кучетата е опасен целият плод. Персинът причинява гастроентерологични смущения, затруднения с дишането, сърдечни проблеми.

Не давайте на домашния си любимец и сладолед. Той съдържа голямо количество мляко и захар. Повечето животински организми не могат да обработват лактулоза. В резултат получават диария, повръщане, гастроентерологични смущения. В по-големи количества захарта води и до сериозни проблеми със зрението.

Грижете се за здравето на вашия домашен любимец! Ако се натрови с нещо, в никакъв случай не опитвайте да го лекувате на своя глава. Не губете време и го заведете на ветеринарен лекар!

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Титаник може да е потънал заради сблъсък с айсберг

Нова теория за потъването на Титаник разкрива изтинската причина за бедствието.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: "Дейли Мейл"

Историята на Титаник е известна по целия свят. Макар учените и историците да са излагали много пъти доказателства за загадъчното потъване на големия лайнер нови данни разкриват какво наистина може да се е случило във фаталната нощ на 14 април 1912 г.

Новото проучване поставя въпроса дали активността на слънчевите изригвания е допринесла за потъването на Титаник.„Умерена до силна“ магнитна буря през нощта, казват изследователите, би могла да промени навигационните показания на „Титаник“, засягайки както планирания му курс, така и информацията, която екипажът изпраща за местоположението си по време на SOS сигналите за помощ.

Идеята е доста проста. Слънцето, което изгаря при милиони градуси, е покрито със слънчеви петна. Те от своя страна се характеризират с гигантски експлозии с размерите на Земята или дори по-големи и се наричат слънчеви изригвания.

Лорънс Бийсли, който оцелява от Титаник и който написва книга, свидетелства, че в последната си нощ на вода корабът плава на фона на гледката на Северно сияние в небето. За Северно сияние, предизвикано от слънчево изригване, свидетелства и вторият офицер на кораба Карпатия, който откликва на сигнала за бедствие, подаден от Титаник.

Заключението в новото изследване, представено от Мила Зинкова, независим изследовател от Сан Франциско и пенсиониран компютърен програмист, е, че заради геомагнитната буря навигацията на Титаник не е била точна и корабът се е отклонил от планирания курс и затова се е блъснал в айсберг. Освен това, след сблъсъка, съобщенията, изпращани от Титаник за неговото местоположение са били с грешна информация. Но това всъщност помага на Карпатия да достигне до спасителните лодки и да спаси от бедствието 705 души. Титаник се е намирал на 25 км. от спасителните лодки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Царица Елеонора Българска – коронованият ангел

За сватбата държавата й прави подарък от 150 хил. лв., а тя ги дарява за построяване на детски санаториум край Варна

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Комунистите се опитват да заличат името на Царица Елеонора Българска

Някъде в „Красно село“ в София има забутана малка уличка. Носи името на велика българска царица, заличено от комунистите и грозно и незаслужено забравено в наши дни, пише lentata.com. Царица Елеонора Българска е наречена още приживе коронованият ангел на България.

Когато царица Елеонора се омъжва за цар Фердинанд, нейна братовчедка и снаха на руския император казва: „Цар Фердинанд се жени за Елеонора, а Елеонора се омъжва за България“. Думите са пророчески. От този момент до края на дните си, царицата отдава всичко за новата си родина.

За сватбата държавата й прави подарък от 150 хил. лв., а тя изумява всички, като веднага ги дарява за построяване на детски санаториум за костна туберкулоза край Варна. Започва да разпродава личните си семейни бижута и да дарява. На Червения кръст, за интернати за слепи или глухонеми деца, за сиропиталища. Едно от тези семейни бижута

спасява от разрушение Боянската църква

– местните искали да я съборят и на нейно място да изградят по-голяма. Царица Елеонора купува парцел за нова църква и организира реставрирането на старата. Създава благотворително дружество. Когато журналистите я питат за нейната неуморна работа в помощ на нуждаещите се, тя отговаря: „Да си царица е служба като всяка друга. Пък и царицата е такава само в двореца“.

Като пряк очевидец на болката и страданията от войната – била е милосърдна сестра по време на Руско-японската война, организира и лично финансира обучението на милосърдни сестри, осигурява закупуването на

най-съвременните по това време носилки за ранени

Когато започва Балканската война, а после и Междусъюзническата, царицата е на фронта, облечена в своята бяла униформа. Гази калта, грижи се за ранените, чете и пише писмата им до близките, държи ръцете на умиращите. Когато гърците настъпват, Фердинанд изпраща заповед българските войници да се оттеглят заедно с царицата, която е в болницата в района, а 160 ранени да бъде изоставени на милостта на врага. За първи и единствен път в живота си тя се възползва от своето положение и дава контразаповед на войниците – с преграден огън да се осигури изтеглянето на всички ранени.

Царицата помага на деца през целия си живот.

Царицата е

първата жена с орден „За храброст“

Но не по волята на царя и не защото е царица, а по настояване на войниците и техните командири.

Името й прекрачва границите на България и за „коронования ангел“ се пише из цяла Европа, та чак отвъд Океана. Поканена е от президента Удроу Уилсън да посети САЩ. По това време обаче вече е нелечимо болна, а болестта й е в напреднал стадий, и всички я съветват да не предприема пътуването. Тя пише до сестра си: „Длъжна съм да направя това за моята България. Америка е новата световна сила. И тя проявява интерес към нас. Повярвай ми, Зизи, човек трябва да живее заради онова, което може да вземе със себе си на оня свят…“. Уви, тази визита не се осъществява – при пътуването здравето й се влошава и тя не може да продължи.

Н.В. Царица Елеонора Българска

завещава всичко, което вече не е дарила приживе

за благотворителност. Погребана е по нейна воля в двора на Боянската църква. Казват, че не е имало софиянка, която не е отишла на опелото й, а оцелели под нейните грижи войници всяка година посещавали гроба й.

През комунизма извергите заличават името й, а банда безпросветни уроди оскверняват и разкопават последната й обител, търсейки скъпоценности – те не знаели, че тази скромна и изключителна дама е оставила всичко на „родината на душата ми“, както сама наричала България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Бялата жена от Канзас, която цял живот се представя за чернокожа

Джесика Круг заблуди колеги, студенти и дори близки приятели, че е активистка за правата на чернокожите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Джесика Круг. Сн.: Twitter

Една бяла жена, родена в Канзас, през целия си съзнателен живот се представя за чернокожа, подвеждайки колегите си, познатите си и дори и най-близките си приятелки. Джесика Круг, която е преподавателка в университета „Джордж Вашингтон“, накрая обаче реши да признае за измамата си и така внесе ново и още по-голямо объркване в живота си.

Новата учебна година не започва за нея по обичайния начин – с преподаване на афроамериканска история, защото тя ще бъде лишена от възможността да преподава.

Круг има дългогодишен опит като преподавател. В сайта на университета е посочено, че области на познанията й са Африка, Латинска Америка, афроамериканска история, ранномодерен свят, империализъм и колониализъм. Завършила е Университета в Уисконсин през 2012 г. със степен доктор и има две издадени книги.

Позната е и като запален активист за правата на чернокожите. Във видео от този юни, разпространено в социалните мрежи, тя говори за полицейското насилие в Ню Йорк и критикува белите нюйоркчани, че „не са отстъпили от времето си да се изкажат чернокожи“ по темата, разказва webcafe. В тези среди е известна като Джесика Бомбалера (La Bombalera), както сама се представя.

Темата за чернокожата култура я вълнува от години. През 2018 г. издава едната си книга (Fugitive Modernities), в която разглежда въпроси около

трансатлантическата търговия с роби

и какво се случва с избягалите от робство. За издаването й получава финансова подкрепа от културни институции като Центъра за изследване на културата на чернокожите Шомбург.

Всичко се преобръща обаче след изненадваща публикация в платформата Medium от 3 септември, под която като автор е подписана Джесика А. Круг. В нея се твърди, че кариерата й се корени в „токсична почва от лъжи“.

В публикацията тя признава, че се е отказала от живота си на „бяло еврейско дете от Канзас Сити“ и е приемала различни самоличности като чернокожа, като понякога твърдяла, че е от Северна Африка, друг път, че е чернокожа американка, родена в САЩ, или че идва от Карибите. За тези самоличности тя „нямала право да претендира“, посочва сама в признанието си.

Круг намеква и за травматични проблеми от детството и за проблеми с психичното й здраве, макар да не вярва, че „те могат да бъдат използвани като оправдание за поведението й“.

„През целия си живот се боря с демони, както като възрастен, така и като дете. Проблемите с психичното здраве вероятно обясняват защо първоначално, още като младеж, приех фалшива самоличност и защо продължавах да поддържам това толкова дълго време. Но тези проблеми, въпреки критиките ми към всеки не черен човек, който си присвоява чернокожа култура, никога няма да обяснят или оправдаят моята фалшива самоличност“, пише Круг.

Тя определя поведението си като „самото олицетворение на насилието, кражбата и присвояването, като един от безбройните начини, по които не чернокожи използват и злоупотребяват с идентичността и културата на чернокожите“.

Преструвките й стигнали дори още по-далеч – пренесла ги в личните си отношения, като лъжела и свои приятели.

Признанието на Круг е

посрещнато с учудване и гняв

Онези, които я познават като активистка, побързаха да споделят разочарованието си от случващото се. Социалните мрежи са залети от коментари, като повечето хора споделят, че не могат да повярват на тази история.

„Зашеметен съм! Но най-вече се чувствам предаден, глупав и гневен“, пише в Twitter авторът Робърт Джоунс-младши, който през 2018 г. разговаря с Круг за маргинализираните общности.

Сред разочарованите са и нейни колеги академици, студенти и приятели. Някои от тях смятат, че тя е направила признанието, защото е била притисната или разкрита. Така смята и авторът и художник Хари Зияд, който също се концентрира върху темата за правата на чернокожите.

Йомайра Фигероа, доцент от Мичиганския държавен университет, твърди, че учени наскоро са започнали да задават въпроси за произхода на Круг и „да се изправят срещу нея“. Преподавателката от университета „Джордж Вашингтон“ обаче ги изпреварила с признанието си.

Антроположката Яримар Бониля и професор по пуерторикански изследвания в Hunter College, пък пише в Twitter, че също е била „заблудена“ от Круг, но винаги е подозирала, че „нещо не е наред с нея“.

А 21-годишната студентка Ария Сакона казва пред Washington Post, че този понеделник е трябвало да има лекции при професор Круг.

„Разбива ми сърцето, че всички тези студенти са дошли с нетърпение да научат за латинското наследство и история. Всички ние й се доверихме“, изразява разочарованието си тя.

Но този семестър Джесика Круг няма да застане пред своите студенти в университета „Джордж Вашингтон“.

„Докато университетът не изясни ситуацията,

д-р Круг няма да преподава

Възможно най-скоро ще разясним на засегнатите студенти какви са възможните опции за тези лекции“, гласи съобщение, подписано от декана Пол Уолбек и ректора Брайън Блейк.

„Искаме да признаем болката, която тази ситуация причинява на мнозина в нашата общност, и да признаем, че много студенти, преподаватели, служители и възпитаници са наранени“, се казва в съобщението. В него се посочва и къде студенти и преподаватели могат да потърсят психологическа подкрепа.

„Знайте, че приемаме тази ситуация сериозно и сме тук, за да подкрепим нашата общност“, завършва съобщението.

Случаят много напомня на този с активистката Рейчъл Долезал и бивш президент на организацията Национална асоциация за развитие на цветнокожите във Вашингтон (NAACP), която бе разкрита през 2015 г., че има германски и чешки корени. В нейния случай това стана с помощта на родителите й, които я изгониха от вкъщи заради това, че се преструва на чернокожа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в домашни любимци, Домашният любимец
Спотифай се грижи за кучето ви докато е само в дома – пуска специални плейлисти за домашни любимци

Спотифай пуска плейлисти и подкасти за кучета, които са сами вкъщи, съобщи Ройтерс. Шведската компания за аудио стрийминг съобщи, че...

Затвори