Открийте ни и в

На път

Не са само гумите: 8 важни стъпки за зимна подготовка на камиона (ВИДЕО)

публикувано

на

Опитните шофьори са наясно, че подготовката за зимния сезон е едно от най-важните неща, които съпътстват собствениците на камиони.

Колкото по-рано сме готови

да посрещнем най-неблагоприятните условия за каране и поддръжка на тежкотоварните автомобили, толкова по-спокойно и безаварийно ще караме през зимата. Това значи, че никога не е прекалено рано да помислим за собствения си комфорт когато навън застудее. Не чакайте да падне първия сняг за да приведете камиона в ред.

Зимата е най-“трудния“ сезон – и за двигателя, и за шофьора. Ниските температури водят със себе си редица предизвикателства – изпитване на издръжливостта на камиона, ниско сцепление по сняг и заледени повърхности, нужда от внимателно ревизиране и подмяна на течностите (масла, антифриз, течност за чистачки) със зимните им аналози, както и обща проверка на изправността на всички системи в машината. Не е за пренебрегване и значението на охладителната и климатичната система – уверете се, че всичко работи както трябва.

Списъкът е дълъг, но нищо от нещата, които трябва да се проверят, подменят или сервизират не е по-трудно от това да закъсаш на студа. Все пак удоволствието и комфортът от това да управляваш камион си имат съответната цена. Добрата новина е, че при адекватна поддръжка и внимателно планиране, тази цена всъщност не е чак толкова висока – буквално и преносно.

 

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате и да не забравите нещо съществено при подготовката на камиона

Поддръжката на камиона за зимния и летният сезон има различен фокус и собствениците на камиони трябва да са добре подготвени за по-студения климат тъй като много компоненти изискат допълнително внимание. За пример, горивен филтър който съдържа малко вода не би бил никакъв проблем през април и май, но същият този филтер през ноември- декември би създал много ядове, особено ако се намирате на север от I-70. Това би довело до повреда на пътя, довеждайки до проблеми, скъпи поправки и разваляне на графика.

– МАСЛО – Mobil delvac vs shell rotella – смяната на маслото е препоръчително да се извършва на всеки 12 до 15, 000 мили. Някои модели двигатели работят по-добре с определена марка масла. Например е установено, че ако използвате Mobil Delvac за VOLVO D12 двигател, то двигателят изгаря галон – два от маслото до следващата му смяна. Докато същият този двигател не гори масло ако използвате Shell Rotella.  Двигателите Cummins пък работят по-добре с Mobil Delvac. Познанията и опита на механиците е ключов фактор за ефективността на камиона през сезоните. Също така е много важно да се сменят всички филтри при смяната на маслото. Тази процедура би ви струвала между $400 и $550 ако го направите в елитен сервиз.

– АКУМУЛАТОРИ – Проверката на батериите на камиона преди настъпването на зимният сезон е ключов фактор за безпроблемната работа на камиона и комфорта на шофьора. Камионите имат 4 акумулаторни батерии. При дълго седене на камиона на паркинг, при рестарт, по време на почивка през уикенда, акумулаторите падат или пък замръзват при студено време. От изключително важност е по време на подготовката за зимният сезон да се направи така нареченият LOAD TEST на всяка една батерия по отделно. Това е тест който натоварва клетките на акумулатора до нива необходими при работа на машината през зимата, давайки индикации кои батерии са в добра кондиция и кои не. Не всички сервизи правят такива тестове освен ако не шофьора не поиска, тъй като е сервиза ще предпочете да ви смени колкото се може повече батерии. Един от сервизите който предлага БЕЗПЛАТНО такъв тест в предсезонната подготовка на камионите е Merx Truck and Trailer.

Само за пример: ако сте спрели на Рест ериа и ви падне акумулатор, поради използването на хладилник или пък печка “bunk heater” ще ви струва $250-$300 само да се обадите на близък локален сервиз за да дойде да ви даде Jump Start след което има плащане на час. Така че, един Jump Start би ви излезнал $350 -$500. Също така е важно акумулаторните батерии да имат добра изолации ( капаци) тъй като при много ниски температури клетките на батерията замръзват и спират да се движат.

– ГУМИ: За препоръчване е да не се опитвате да спестявате за steering гуми, тъй като те са най-важните гуми за камиона. Скъпите брандове гуми като Michelin и BFGoodrich са направени от по-мек материал, който при поддържане на правилно напомпване и ротация при всяка смяна на маслото, ще мине два пъти повече мили в сравнение с по-евтини брандове гуми. Колкото един бранд е по-евтин, толкова по-твърд е материала от който са направени, което води до „счупване“ на гумата при ниски температури или по-голямо натоварване. Drive гумите е добре да не са по-стари от година – две. На всяка гума има 4 цифри показващи датата на производство ( първите две – показват броя на седмицата от годината , вторите 2 цифри показват годината на производство). Живота на материала на една гума не е по-дълъг от 3 години. И колкото по-стара е тя, толкова е по-лесно материала, да се напука, износи, скъса и тн.
За препоръчване е използването на self-inflated system за гумите на ремаркето.

– ГОРИВНА СИСТЕМА: Обърнете специално внимание на горивните системи

Друга важна област, върху която трябва да се съсредоточите, е вашата горивна система. Много специалисти по поддръжка и техници все още гледат на нея като на филтър, но днес това е цялостна, комплексна система.
През зимните месеци камионите преминават към повишен празен ход. За много съвременни камиони говорим за петминутен режим на празен ход, но реалността е, че камионът позволява петминутен празен ход след достигане на нормална работна температура. По този начин увеличаването на оборотите на празен ход през зимните месеци ще доведе до допълнително навлизане на сажди във филтъра за твърди частици на дизеловото гориво и може да повлияе на работата на цялата система.

По-конкретно, имате седма дюза, която вкарва допълнително гориво за изгарянето в двигателя. Има и филтър, който включва кръстосана помпа, както и горивната смес, която е от особено значение.

През зимните месеци автопарковете могат да достигнат намаляне в размер две до три десети от разхода на пропан-бутан MPG (mile per gallon – мили с един галон), не само чрез смяна на гориво и различни смеси, но и заради студени гуми, студена трансмисия, по-студени течности и т.н.

Камион, който обикновено достига разход 7,3 МPG, може да падне до 7, дори ако правите всичко правилно.

– APU system и Smart idle system: Това са системите за отопление/охлаждане на кабината на камиона когато не е в движение. Smart idle system – е система която работи на ток ( от акумулаторите) и затова е важно батериите да са в добро състояние.
APU system – има отделен дизелов двигател. Т.е. смяната на масла, филтър, ремъци е от съществено значение за правилното му функциониране.

– Anti-gel additives for diesel:  Слагат се добавки в резервоарите за да не замръзва дизела.

– Допълване на Антифризна течност – За да може да не замръзват компонентите на двигателя, радиатори и др е необходимо да имате нужното количество и качество антифриз за вашият двигател.

Зимната поддръжка на камиони е в ръцете на професионалисти

Идеално е, разбира се, поддръжката на камиони да се повери в ръцете на професионалисти, които ще извършат цялостното сервиз на камиони преди зимата. Можете да го направите в Merx Truck and Trailer. Специализираните сервизи за камиони ще ви предложи своите услуги и съоръжения на следните локации:

Melrose Park:  5200 Proviso Dr, Melrose Park, IL 60163 (Hwy 290/294),  Tel: (847) 378-5558

Channahan, IL : 22600 S Frontage Rd W, Channahon, IL 60410 (Hwy 55/80).   Tel: (815) 600-8689

Schaumburg: 700 Estes Ave Schaumburg, IL 60193, Tel: (630) 350-9989

 

Merx Truck And Trailer предлага опитен сервизен екип от професионалисти на камиони, както и собствени складове за резервни части. Те не се използват само за ремонт, но могат да бъдат закупени и за собствен ремонт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено