Открийте ни и в

САЩ

Не социализъм, а умен капитализъм

Корпорациите в САЩ се оплакват от правителството, но плащат все по-малко данъци
bgvoice

публикувано

на

Рана Форухар, „Файненшъл таймс“

Репутацията на икономистите, точно както дължината на полите, е подвластна на модата. През последните десет години Джон Мейнард Кейнс получи ново признание, а Хаймън Мински в момента се радва на популярност. Мисля, че е време Джон Кенет Галбрейт да получи своята слава.

Концепцията за „компенсиращата сила” на либералния икономист, изложена в книгата му от 1952 г. „Американски капитализъм”, е критика на гледната точка, че пазарът знае най-добре, която доминира американската политическа икономия от времето на Роналд Рейгън. Няма по-добър момент от сегашния да я препрочетем.

Въпреки много дискутирания възход на младите „социалисти” (не мисля, че са такива) американците все още приемат идеята, че частният сектор винаги

 разпределя ресурсите по по-ефективен начин

от обществения. Това е мит, който отмира трудно дори на фона на скандалите във фирмените бордове, експлозията на непродуктивен корпоративен дълг и обърнатата крива на доходността на ДЦК, която вещае рецесия в САЩ.

Политиците от всички партии са съгласни, че за да създадем реален и траен растеж, имаме нужда от свястна инфраструктура, модерна образователна система и здравна реформа. Частният сектор обаче разполага с малко стимули, за да се заеме с тези неща. Изграждането на пътища и управлението на публични училища и болници просто не е толкова печелившо колкото построяването на луксозни апартаменти или финансовите спекулации.

Както Галбрейт би се съгласил, пазарите също така не са в състояние да се справят с по-широките икономически и социални ефекти от климатичните промени и неравенството в доходите. Очевиден пример е растящият студентски дълг, който се превърна в пречка за цялостния икономически растеж. Пазарните цени не могат да обхванат всички разходи, които тези проблеми създават.

Галбрейт би се съгласил, че корпорациите могат да бъдат

 точно толкова бюрократични и нефункционални

(ако не и повече), колкото и правителствата. Неговата книга от 1967 г. „Новата индустриална държава” изследва това как големите компании са движени повече от нуждата да оцелеят като организации, отколкото от сигналите на търсенето и предлагането. Той предвиди, че с подема на такива организации ще намалеят иновациите и предприемачеството. Точно това се случи, когато икономиката започна да бъде доминирана от компании суперзвезди.

В безкрайното преследване на печалбата много компании просто местят пари от единия джоб в другия с цел краткосрочни счетоводни резултати, без да правят истински иновации.

Живеем в свят, в който пазарите не могат да приемат дори минимално вдигане на лихвите, без да се понижат, и в който спестените чрез данъчните облекчения средства не се насочиха към капиталови инвестиции, а към обратни изкупувания на акции, които пък бяха подпомогнати и от дълговите емисии при въпросните ниски лихви.

Може ли някой наистина да твърди, че пазарите насочват ресурсите ефективно? Не казвам, че имаме нужда от централно планиране. Галбрейт веднъж го каза добре: „Аз съм прагматик. Където пазарите работят добре, аз съм за тях. Където правителството е необходимо, аз съм за това. Не подкрепям пълната приватизация или пък абсолютната държавна собственост. Аз подкрепям това, което работи в конкретния случай.” Политиците от двете страни на политическия спектър трябва да се вслушат в тези думи.

Ние обичаме прости и въздействащи изявления като наблюдението на Рейгън, че „правителството не е решение на проблема, а е самият проблем”. Аргументът за

добрия частен и лошия държавен сектор

обаче просто не е верен.

Време е политическите консерватори, икономическите неолиберали и главните изпълнителни директори да приемат всичко това. Безкрайно съм обезсърчена да чувам от толкова много американски корпоративни лидери оплаквания, че правителствата не могат да свършат нищо, след като те самите плащат на скъпи счетоводители, за да избегнат колкото се може повече данъци.

Време е да признаем, че непрекъснатите данъчни съкращения не вкараха повече пари в реалната икономика въпреки честите некоректни твърдения на бизнеса, че те ще доведат до траен растеж над средния. Вместо това те доведоха до дупки по магистралите и до несигурни мостове.

Нека да опитаме нещо ново. Нека спрем да приемаме, че пазарът винаги е прав. Нека да плащаме данъците си, да модернизираме социалните си системи, да регулираме подобаващо пазарите, да прилагаме антитръстовото законодателство, за да защитим цялостната икономическа екосистема, а не само най-големите компании.

Нека преоткрием социалния договор. Това не е социализъм, а по-умен капитализъм. Мнозинството може би още не вярва в това, но Галбрейт често е цитиран да казва, че „в икономиката мнозинството винаги греши”.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

САЩ

Нови обвинения за родителите в скандала с подкупи към елитни училища

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Нови обвинения за родителите, които пледираха невинни за измамата с подкупи за прием на децата им в елитни колежи и университети в САЩ.

11 обвиняеми, сред които и актрисата Лори Лафлин, получиха нови обвинения за даване на подкуп, съобщиха от федералната прокуратура в Калифорния. Новите обвинения са за участие в конспирация за извършване на подкупи от повече от 6 млн. долара, за да могат децата им да бъдат приети в елитни учебни заведения като Йейл, Станфорд и Джорджтаун. Срещу обвиняемите вече има дело за измама и пране на пари.

Скандалът с купуването на прием в елитни университети шокира страната през март, когато стана ясно, че редица знаменитости са участвали в измамата. Сред арестуваните имаше и треньори на спортни отбори в известните училища както и служители от администрацията им.

Други популярно име в скандала е това на актрисата от сериала „Отчаяни съпруги“ Фелисити Хъфман, която се призна за виновна и излежава 14 дневна присъда във федералния затвор в Северна Калифорния.

Ако бъдат признати за виновни групата родители, обвинени в подкуп, могат да получат присъда от  до 45 години в затвора за всички обвинения срещу тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Три деца, оставени сами в апартамент, изгоряха при пожар в Сейнт Луис

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Robert Cohen/St. Louis Post-Dispatch via AP File

4-годишно дете почина във вторник от раните си, получени при пожар в дома му в Сейнт Луис в неделя. Момиченцето било оставено само в апартамента с друго 5-годишно момиче и 6-месечно момче. Останалите две деца също са загинали.

Пожарникарите не успяха да достигнат навреме децата, блокирани в апартамент на третия етаж заради силно разгорелия се огън.

Когато успели да потушат пламъците, пожарникарите намерили 6-месечния Дамериън Ейлънд вече мъртъв, а 4-годишната Хевън и 5-годишната й сестра Дрийм Колман били откарани в критично състояние в болница. Дрийм починала в понеделник.

Децата били оставени сами в апартамента, когато пожарът избухнал. Срещу 23-годишната им майка са повдигнати обвинения за неумишлено убийство и съпротива при ареста, когато тя се появила след пожара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Стрелба в гимназия в Северна Каролина, стрелецът се издирва

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Google

Неизвестен откри стрелба в гимназия в Северна Каролина. Пострадал е най-малко един човек. Всички училищни сгради са блокирани.

Стрелбата е била в Ridgway High School в Санта Роза, на около 90 км северно от Сан Франциско.

„Стрелецът е в неизвестност към този момент“, се казва в изявление на полицията в Санта Роза. “ Училищата Ridgeway High School, Santa Rosa High School и Santa Rosa Junior College в момента са затворени. Полицията на Санта Роза е на място.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada