Открийте ни и в

САЩ

Нивото на самоубийствата в САЩ се е увеличило през 2021 г.

Сред изтъкнатите причини е идеята, че мъжете са по-склонни да използват смъртоносни средства и по-трудно търсят психиатрична помощ

публикувано

на

Нивото на самоубийствата в САЩ се е увеличило през 2021 г.

През 2021 г. броят на самоубийствата в САЩ се е увеличил, особено сред младите мъже – увеличение, което слага край на двугодишен спад. Броят на самоубийствата е нараснал от около 46 000 през 2020 г. на 47 650 през 2021 г., според предварителните данни, публикувани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Коригираният спрямо възрастта брой самоубийства на 100 000 души е нараснал от 13,5 през 2020 г. на 14 през миналата година. Най-значителното увеличение се наблюдава сред младите момчета и мъжете на възраст между 15 и 24 години, където процентът се е увеличил с осем процента.

През 2000 г., след десетилетие на спад, Съединените щати регистрираха дъно от 10 самоубийства на 100 000 души.

Есента е тук: Подгответе организма си за студените дни

“Едно от нещата, които може да са допринесли за намаляването през 90-те години, е появата на лекарства, които помагат за намаляване на риска от самоубийство”, казва пред АФП Джил Харкави-Фридман от Американската фондация за предотвратяване на самоубийствата (AFSP).

След това процентът започва да расте – потенциално заради новите предупредителни етикети, прикрепени към антидепресантите, според Харкави-Фридман – докато през 2018 г. той е с 35 % по-висок от този през 2000 г.

След това от 2018 г. до 2020 г. той спада с пет процента.

Според Харкави-Фридман последните колебания са трудни за тълкуване.

Путин обяви анексирането на украинските територии: Те са руски завинаги (ВИДЕО)

“Все още не знаем какви са пълните последици от този вид покачване”, каза тя и добави, че е необходимо да се разгледат моделите в дългосрочен план.

Ролята на пандемията от коронавирус е сложна. Според AFSP изследванията показват, че “първоначално хората са склонни да се обединяват по време на травматични събития и това може да служи като защитен фактор срещу самоубийствата, въпреки че това обществено сближаване може да не се запази с течение на времето”.

Данните от 2021 г. показват, че процентът на самоубийствата при мъжете е четири пъти по-висок, отколкото при жените, което съответства на тенденциите от миналото.

Операция „Съсед“ в Пенсилвания: Как масово убийство промени работата на полицията

Сред изтъкнатите причини е идеята, че мъжете са по-склонни да използват смъртоносни средства и по-трудно търсят психиатрична помощ.

Тези предварителни данни все още не предоставят разбивка по етническа принадлежност или доходи на починалите. По данни на CDC самоубийствата са втората водеща причина за смърт сред хората на възраст 10-34 години.

Неотдавна Съединените щати въведоха по-опростена трицифрена телефонна линия за помощ (988) за хора в беда, която замени предишния 10-цифрен номер.

“Много сме щастливи от 988, която е новата линия за кризисни ситуации в областта на психичното здраве, защото това ще даде възможност за избор на хората, които се чувстват толкова отчаяни и изпитват такава болка”, казва Харкави-Фридман.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено