Открийте ни и в

Коронавирусът

Нидерландия отчита 150 случая на тромбози след ваксина с AstraZeneca

Ваксините на “AstraZeneca” за хора под 60 години бяха спрени миналия месец

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Изследване в Нидерландия изнесе информация, че броят на хората, получили различни тромбози след първата доза Covid ваксина на „AstraZeneca“, са повече от обявеното досега.

Агенцията цитира Центъра за проучване на страничните ефекти Lareb, според който, освен установената връзка между ваксината и комбинацията от кръвни съсиреци с нисък брой тромбоцити, се получават все повече съобщения за случаи на дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия.

За това пише сайтът Nl Times, посочвайки, че според данните от направени четири милиона ваксинации, броят на съобщенията за странични ефекти сред хората, ваксинирани с “AstraZeneca“, е 1,5 един пъти по-висок от очакваното.

41 човека във Великобритания са починали след ваксинация с AstraZeneca

Според Lareb това не е достатъчно, за да се потвърди връзка между ваксината и някои случаи на тромбози, тъй като е възможно по-високият процент да се дължи на здравословни проблеми при хората, които са ваксинирани първи – лица в напреднала възраст и хора със затлъстяване.

В Нидерландия са поставени около един милион дози от ваксината “AstraZeneca“. Докладвани са общо 150 инцидента с тромбози, от които 136 се смятат за сериозни.

До 14 април при четири от случаите е имало летален изход, 42-ма пациенти са получили инсулт, 38 са случаите на белодробна емболия, а 24 на дълбока венозна тромбоза.

Регистрирани са други 63 тромбоемболични случаи, при 9 от които става въпрос за рядка комбинация от кръвен съсирек с нисък брой тромбоцити, което се смята за ефект от имунния отговор от ваксината.

В проучването на Lareb за развитие на тромбоза без нисък брой тромбоцити се говори за 399 съобщения за тромбоза при ваксинираните.

Health Canada: Ползите от AstraZeneca надвишават рисковете

Ваксините на “AstraZeneca” за хора под 60 години бяха спрени миналия месец поради възможна връзка между ваксината и тромбозата с нисък брой тромбоцити. Тази реакция на ваксината е открита при общо 12 души в Нидерландия, като при всички от тях става въпрос за жени на възраст между 23 и 65 години, една от които е починала.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА