Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

„Никой не знае къде са“: За родителите на 545 деца, разделени от Тръмп

Някои от тях вероятно са се скрили, но други може и да са били убити

публикувано

на

Никой не знае къде са“, казва Ерика Пинейро, директорка на неправителствената организация „Al Otro Lado“ в Лос Анджелис, която дава безплатна правна помощ на мигранти, които се опитват да преминат границата на САЩ. Родителите на 545 деца бежанци са неоткриваеми.

„Много от тях навярно са някъде из Мексико и отчаяно се опитват да видят отново децата си в САЩ, макар това да е невъзможно. Други навярно са се скрили в Хондурас, Гватемала или Ел Салвадор, а сигурно има и такива, които са били убити“, казва Пинейро.

Политика на „нулева толерантност

Президентът Тръмп обичаше да се хвали, че ще намали до минимум имиграцията от Мексико. Пинейро е на противоположна позиция – тя защитава хората, които искат да преминат през тази граница. По време на управлението на Тръмп това беше една битка между Давид и Голиат, която с всяка изминала година изглеждаше все по-неравна.

При администрацията на Обама горната граница за прием на бежанци от Мексико беше фиксирана на 110 000 души годишно. Тръмп я понижи до рекордно ниското ниво от 18 000. Той се погрижи и за това от юли 2018-а насам никой повече да не може да подава молба за убежище, освен ако не пристига направо от родната си страна в САЩ.

С други думи, процедурата беше отворена само за мексиканци, а Тръмп обяви политика на „нулева толерантност към нелегалните мигранти“, която не се спираше дори пред това да отделя деца от родителите им. Майките и бащите чакаха решението на имиграционните служби в специални затвори, а някои от децата дори бяха държани в клетки.

Събирането на семействата понякога

се оказва непосилна задача

След остри протести в страната и чужбина Тръмп прекрати тази недостойна практика, продължила 6 месеца. Но не всички семейства след това можаха да бъдат издирени и събрани. Това никак не е чудно, като се знае, че близо 5500 деца са били отделени от родителите им – факт, изнесен от „Ню Йорк таймс“.

Да се издирят сега тези майки и бащи е като да се открие игла в купа сено. Включително и поради това, че американските имиграционни власти много често изобщо не документират кои са били родителите на децата бежанци.

Правозащитни организации като „Al Otro Lado“ („Другата страна“) подават жалби срещу подобно разделяне на семейства. Те си сътрудничат и с американски организации като „American Civil Liberties Union“ в Ню Йорк. „Станалото преди две години е срамно петно в историята на САЩ и едно от най-позорните действия на това правителство“, казва техният адвокат Ли Гелернт.

Той апелира отговорните за това престъпно разделяне на семейства да бъдат подведени под съдебна отговорност. 60 от децата са били на по-малко от шестгодишна възраст, когато са отделени от родителите им. „Няма да спрем да издирваме техните семейства, докато не ги намерим, без значение колко дълго ще продължи това“, уверен е той.

 Ще реформира ли Байдън системата?

 Дали Джо Байдън ще промени имиграционната политика? Той беше обявил, че ако бъде избран за президент, ще положи усилия за събирането на семействата, разделени по границата между Мексико и САЩ, като създаде за целта специална експертна група.

„Байдън със сигурност ще промени имиграционната политика, но ще са нужни концентрираните усилия на много експерти, за да се поправят щетите, нанесени от правителството на Тръмп“, казва Ерика Пинейро. „Не съм сигурна дали Байдън има политическа воля за подобно нещо“, съмнява се тя.

„Най-голямото щастие за мен е, когато успея да събера някое разделено семейство“, казва Ерика и кани Джо Байдън да се обади лично в организацията, която тя ръководи, за да му даде съвет как да се справи с проблема.

„Бих събрала всички неправомерно разделени семейства и бих им дала политическо убежище в САЩ. А всички, които носят отговорност за това брутално нарушаване на човешките права, бих изправила на съд“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Нов удар срещу Тръмп: съдия забрани депортацията на деца имигранти

Заповедта на окръжния съдия Съливан забранява само експулсирането на деца, които преминават границата непридружени от родител

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

В сряда федерален съдия нареди на администрацията на Тръмп да спре експулсирането на деца имигранти, които сами преминават южната граница, като спря политика, довела до хиляди бързи депортации на непълнолетни по време на пандемията от коронавирус.

Съдия Емет Съливан издаде предварителна заповед, поискана от правни групи, които внесоха иск от името на деца, които правителството се опита да изгони, преди те да могат да поискат убежище или друга защита съгласно федералния закон.

Администрацията на Тръмп експулсира най-малко 8 800 непридружени деца от март насам, когато издаде извънредна декларация, като цитира коронавируса като основание за забрана на повечето хора, преминаващи границата, да останат в Съединените щати.

Граничните агенти принудиха много хора да се върнат веднага в Мексико, като същевременно задържаха други в места за задържане или хотели, понякога за дни или седмици.

Заповедта на Съливан забранява само експулсирането на деца, които преминават границата непридружени от родител. Правителството експулсира над 147 000 души от март, включително възрастни, както и родители и деца, пътуващи заедно.

„Тази политика изпращаше хиляди малки деца обратно към опасност без изслушване“, каза Лий Гелърнт, адвокат на Американския съюз за граждански свободи. „Както много други административни политики на Тръмп, той беше жесток и действаше незаконно.“

Резултатът от президентските избори дава чувство за надежда на получателите по програмата DACA, чийто статут в тази страна е бил застрашен по времето на президента Доналд Тръмп.

Федерален съд обяви новите правила на програмата DACA за невалидни

Министерството на правосъдието не съобщи веднага дали ще обжалва. Те обаче обжалваха заповедта на друг федерален съдия, забраняваща използването на хотели за задържане на деца.

Идващата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън не заяви директно дали ще продължи да се опитва да изгони имигрантите под предлог опазване на общественото здраве. Очаква се Байдън да отмени няколко политики на администрацията на Тръмп, ограничаващи убежището, като част от по-широка промяна в имиграцията.

Администрацията на Тръмп твърди в съда, че трябва да изгони деца, които наскоро са преминали границата – независимо дали са имали разрешение или не – за да се предотврати заразяването на гранични агенти и други лица, задържани в имиграционните центрове. Декларацията за извънредна ситуация е направена от д-р Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, а Министерството на правосъдието на 2 октомври цитира решението на „най-висшия държавен служител в областта на общественото здравеопазване“, призовавайки Съливан да не спира експулсирането на деца.

Асошиейтед прес съобщи на 3 октомври, че висши служители на CDC се противопоставят на издаването на декларацията, тъй като тя няма за основа общественото здраве, но че вицепрезидентът Майк Пенс е наредил на Редфийлд да продължи напред.

Противниците на политиката обвиняват администрацията, че използва пандемията като претекст за ограничаване на имиграцията и казват, че агентите могат безопасно да проверяват непълнолетни за COVID-19, без да отричат ​​защитата съгласно федералния закон за борба с трафика и съдебното споразумение, което урежда лечението на деца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Федерален съд: Вътрешният министър е назначен незаконно, няма право да спира DACA

DACA защитава близо един милион души, които не познават друга родина освен САЩ, защоо са доведени тук без тяхно знание или съгласие от родителите им

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Федерален съд в Ню Йорк постанови в събота, че министърът на вътрешните работи Чад Уолф е назначен незаконно на този пост и заради това неговото решение да спре прогарамата, която защитава имигранти, докарани в САЩ като деца (DACA) е невалидно.

Още през август Службата за правителствена отчетност заяви, че Чад Уолф и Кен Кучинели  (и.д. шеф на имиграционната служба USCIS) са поели тези длъжности без да са спазени правилата –  по реда на наследяването, след министъра, който сам нямаше правомощия да заема този пост. Това беше Кевин МакАйлън, който пое поста след подаването на оставка от последния министър, утвърден от Сената, Кристен Нилсен. Министрите в президентския кабинет първо трябва да бъдат утвърдени от Сената. Времонно изпълняващите длъжността също трябва да идват от позиция, която преди това е била одобрена от Сената.

Върховният съд през юни отсъди, че администрацията на Доналд Тръмп погрешно е спряла защитата за децата-имигранти, наричани  дриймари. Програмата DACA беше въведена от бившия президент Барак Обама. Въпреки това Чад Уолф я спря на 28 юли докато министерството я преразгледа. Това обаче не е законно според федералния съд в Ню Йорк, защото Чад Уолф незаконно е заемал поста на и.д. вътрешен министър тогава. Кандидатурата на Уолф за вътрешен министър все още не е гласувана в Сената и едва ли това ще стане в оставащите седмици до края на мандата на сегашния президент.

Имиграционните на Тръмп пуснаха нов, по-труден тест за US гражданство

DACA защитава близо един милион души, които не познават друга родина освен САЩ, защоо са доведени тук без тяхно знание или съгласие от родителите им. Тръмп се опитва да я спре вече четири години, но безуспешно.

В събота National Immigration Law Center нипас в Twitter: „ПОБЕДА!“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните на Тръмп пуснаха нов, по-труден тест за US гражданство

Тестът вече ще е от 128 въпроса, вместо от сегашните 100. Те ще засягат теми, засягащи конкретни изменения в Конституцията, законодателни промени, както и отворени въпроси

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Имиграционните служби, които са все още под контрола на действащия президент Доналд Тръмп, пуснаха нов и по-труден тест за придобиване на американско гражданство.

USCIS ревизира действащия до момента тест и направи редица актуализации към него. Според администрацията на Тръмп той ще гарантира, че тестът остава иструмент, който ще оценява изчерпателно знанията на кандидатите, които искат да получат американски паспорт.

Те ще бъдат препитвани по историята на Щатите, правомощията и действията на правителството, както и гражданските права и ценностите, които изповядва американското общество.

Съдът спря новите, по-високи такси за имиграционни услуги

Тестът вече ще е от 128 въпроса, вместо от сегашните 100. Те ще засягат теми, засягащи конкретни изменения в Конституцията, законодателни промени, както и отворени въпроси, започващи със „защо“.

На тест ще бъдат подложени всички кандидати, които искат да получат гражданство. Той е едно от законовите изисквания за натурализиране. Всички желаещи, които искат да получат паспорт след 1 декември 2020-а година, ще бъдат подлагани на аткуализираната версия на теста. Тези, които кандидатстват преди тази дата, ще бъдат изпитвани на старата версия.

Новият тест включва повече въпроси, които проверяват знанията за историята на САЩ и гражданските свободи и начин на живот в страната, в съответствие със законовите изисквания. Кандидатите трябва да отговорят на 12 от 20 въпроса, за да преминат успешно.

„Това, което се вижда, е да се забави процеа по даване на гражданство“, каза Аарон Райхлин-Мелник, юрист в American Immigration Council. По думите му, администрацията на Тръмп е заета в безкраен цикъл по затрудняване на имигрантите. Идеята й е да ги откажат от опити, както и да ги скъсат на тестовете.

През последните години все повече притежатели на зелени карти решиха да направят следващата стъпка и да станат натурализирани американски граждани. През 2019-а година 843 593 имигранти са получили гражданство,. Това е най-големия брой за последните 11 години.

По време на управлението на Доналд Тръмп, таксите за кандидатстване за гражданство бяха увеличени почти двойно – от 640 на 1160 долара. Той се опита и да въведе други изисквания, които да попречат на мигрантите да получат така желаната натурализация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, Джо Байдън, Доналд Тръмп
Путин бил болен не само от Паркинсон, но и от рак (СНИМКИ)

Според публикацията, той е бил опериран по спешност през февруари

Затвори