Открийте ни и в

България

Николай Денков: Не се справихме, само 30% от учителите са ваксинирани

Ваксинираните ученици са едва около 2%

публикувано

на

„Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19“, заяви пред bTV образователният министър Николай Денков. 

Ваксинираните ученици са едва около 2%. 

„Не се справихме с ваксинирането на учители, защото има недоверие в обществото. Това е очевидно за всеки. Направихме кампания, аз самият винаги призовавам всички да се ваксинират, но за съжаление има хора, които говорят други неща“, каза Денков по повод провала на ваксинационната кампания в образованието. 

Четири варианта за училищата при нова COVID вълна, онлайн ще се учи в краен случай

На въпрос дали Денков одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове, той отговори, че напълно одобрява изискването. 

„Основната грижа на медицинските университети е да осигурят здравето и безопасността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш лекар, ако не вярват на медицинската наука“, категоричен е Денков. 

Учебната година стартира присъствено 

„Учебната година ще стартира присъствено навсякъде. Между учениците обаче трябва да има дистанция, ако присъстват родители – също. Нужни са и маски“, каза образователният министър.

Денков внесе и яснота за противоепидемичните мерки, които ще се прилагат тази година. 

Той обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от местната епидемичната картина.

Учениците в България започват училище присъствено

„МОН не предоставя тестове за децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица“, уточни Денков.

В момента тече и кампания за скрийнинг на учителите преди старта на учебната година. „До момента 20 хиляди учители са заявили, че искат да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна“, каза още Денков. 

Около 5% от децата не са обхванати от дистанционното обучение 

„Около 5% от децата не са обхванати от образователната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% – този по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8. клас“, коментира Денков. 

Според последните разчети на МОН около 20 хиляди деца няма да започнат учебната година. „Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани“, смята образователният министър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА