Открийте ни и в

Български истории

Николай от Казанлък – българинът на най-висок пост в испанската публична администрация

Чувствам се повече испанец с български произход, казва Николай

публикувано

на

Сн.: БТА

Николай Йорданов е българинът, който заема най-висок пост в испанската публична администрация. Той е генерален директор за младежта към Съвета (министерството) за семейството, младежта и социалната политика в правителството на Мадридска автономна област, съобщава за БТА Йосиф Давидов от редакцията на “Нова дума”.

Сн.: БТА

33-годишният мъж е роден в Казанлък. Той пристига в иберийската държава през ноември 2002 г. Установява се в родния град на Сервантес – Алкала де Енарес, където завършва гимназия. Учи в Мадридския публичен университет “Рей Хуан Карлос” и се дипломира с две висши образования: “Право” и “Администрация и управление на компании”. Днес Николай Йорданов живее в Мадрид и има ранг на заместник-министър в кабинета на най-богатия регион на Испания. Той ръководи 164 служители.

Ето какво сподели испанският политик с български корени пред “Нова дума”:

С какво ви привлече политиката?

С това, че можеш да помогнеш на много хора чрез инициативи и конкретни решения. Разбрах, че Народната партия (консервативна формация, управляваща Мадридска област непрекъснато от 1995 г. досега – бел “Н.Д.”) най-добре представя моите идеи и защитава интересите на всички граждани на Испания. Бях 20-годишен, когато се включих в младежката организация на партията и станах активен партиен член. Участвал съм в различни работни екипи в партията, повечето свързани с комуникацията. Образованието – право и администрация на компании – ми помогна много за развитието на моята дейност.

Как минава един ваш работен ден?

Трудно е да опиша точно един мой ден, защото всички са много различни. Винаги има административна работа и много документи за подписване, но се опитвам всеки ден да се срещам с младежки организации. Посещавам различните общини в областта, за да разговарям с кметовете и партийните отговорници и да науча от какво се нуждаят и какво изискват. Участвам в различни конференции, на които се говори за младежта. Един път месечно се явявам на изслушване в Комисията за младежта в автономния парламент, където отговарям на въпроси на депутатите от различните партии. Най-щастлив съм, когато се запознавам с младежи от Мадридска област. Споделят своите нужди и как може да им помогнем.”

Как се чувствате? Испанец с български произход или българин с испанско гражданство?

Чувствам се повече испанец с български произход. Вече почти 20 години съм в Испания. Тук израснах, тук получих по-голямата част от образованието си. Мисля, че българският ми произход е един плюс, а не проблем в моите отговорности. Той ми дава възможност да имам по-широк хоризонт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА