Открийте ни и в

България

Никола Минчев: Няма да бойкотираме 3 март, но няма и да благодарим на освободителите

Парламентарният шеф няма да се качва на връх Шипка за тържествата там, а ще участва в честванията в столицата

публикувано

на

Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините. Това каза председателят на Народното събрание Никола Минчев пред Нова телевизия.

В социалните мрежи се появиха призиви за отказ да се чества годишнината от Освобождението и да се отдава почит на руската армия освободителка, докато тя превзема Украйна.

Вървят и призиви България да промени националния си празник и вместо 3 март за такъв да бъде обявен например 24 май.

Парламентарният шеф няма да се качва на връх Шипка за тържествата там, а ще участва в честванията в столицата, обясни той.

Никола Минчев обяви още, че подкрепя демонтирането на Паметника на съветската армия и преместването му от центъра на София. Лично на мен никога не ми е носил позитивни емоции, ако застана пред него, обясни той.

Даде обаче да се разбере, че не вижда в спешен порядък да се реализира инициативата за премахването, подета от кмета на район “Средец” Трайчо Трайков.

Самостоятелни санкции срещу Русия България не планира, ние сме част от реакцията на ЕС, посочи още Минчев. Той отново увери, че няма пряка военна заплаха за България. А ако буферите бюджета, направени преди да избухне войната, не могат да поемат нуждата от компенсации на засегнатите бизнеси и хора, той ще влезе в парламента за актуализация.

Към момента има финансови буфери, които да се ползват за пострадалия туристически бизнес у нас заради отмяната на резервациите на руските туристи, смята председателят на НС.

“Това е една човешка трагедия. България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна”, заяви още Минчев, коментирайки напливът от бежанци по границите на Украйна.

По думите му това е предвидено в бюджета, гласуван през седмицата в парламента. „Точен план за предоставяне на хуманитарната помощ аз лично не знам да има. Може би се работи по него, но това зависи и какво ще поиска засегната страна. България няма да бъде страна, която е изоставила Украйан или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО”, посочи той.

Минчев подчерта, че страната ни няма да се опитва да заеме някаква „по-балансирана” позиция, каквато е имало в предишни години спрямо Запада и Русия.

„Интересът на България е Западът. В случая Западът е солидарен с Украйна – такива сме и ние”, коментира Минчев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено