Открийте ни и в

България

Нинова: Правителството поиска от ЕК да отпадне акцизът върху газа и енергоносителите

София настоява да бъде изключена от петролното ембарго на ЕС срещу Русия и е готова да наложи вето, ако това не стане

публикувано

на

ninova

Българското правителство е поискало от Европейската комисия да отпадне акцизът върху газа и енергоносителите.

Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Ниова след среща на държавни институции и бизнеса в рамките на Съвета по горивата.

България настоява още да бъде изключена от петролното ембарго на Европейския съюз срещу Русия и ако това не стане, страната ще поиска налагането на вето.

В отговор на кризата след спрените доставки на природен газ от Русия, сред мерките, които правителството предвижда в помощ на бизнеса и домакинствата, са данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества, премахване на акциза върху газ и електроенергия, намиране на алтернативни доставки и компенсаторни механизми, съобщи по време на експертния консултативен съвет по горивата министър Корнелия Нинова.

Съветът е постоянно действащ съвещателен орган към министъра на икономиката, но не е свикван от 2 години.

На проведената среща са присъствали представители на министерствата на финансите и на енергетиката, Българската петролна и газова асоциация, Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, НАП, Агенция “Минтници”, “Държавен резерв”.

Участниците са разгледали и предложения за промени в Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА