Открийте ни и в

САЩ

Новата заплаха в САЩ: Самоубийство чрез ченге

„Застреляйте ме, искам да умра“, чуват все по-често US полицаите

публикувано

на

Въоръжен младеж размахва нож пред полицая, отзовал се на сигнал за наръгване. „Хвърли ножа, хвърли ножа!“, вика му полицаят. Младежът не хвърля оръжието, нито напада полицая, а отвръща също с крясъци: „Застреляй ме! Убий ме!“. Може да е шокиращо, но това не е просто проява на безразсъдна смелост, а много от онези, които го изричат, наистина искат да се самоубият чрез полицейския изстрел.

Това поведение си има и термин – suicide by cop. То представлява провокация към полицая, която да го предизвика да стреля смъртоносно. Феномен, който все повече се превръща в проблем за полицията в Америка. Медиите в САЩ го наричат още „синьо самоубийство“ – от цвета на полицейската униформа.

От близо 1000 фатални полицейски стрелби в Щатите всяка година 100 са самоубийства с помощта на ченге, смятат експертите, цитирани от dir.bg. Полицейските управления нямат указания как да се справят в такива случаи. Затова през октомври водещата полицейска организация в САЩ предложи по време на годишната среща на Международната асоциация на началниците на полицията в Чикаго ръководство за обучение. Някои от шефовете на управленията в големи градове веднага приеха предложението като добър начин за намаляване на случаите, при които се налага стрелба.

В него е заложено, че служителите на реда трябва първо да мислят за собствената си безопасност и тази на околните хора. Да не насочват оръжието си към въпросния човек, да се отдалечат на безопасно разстояние и да участват в разговор, а не да крещят команди.

„Ако насочиш пистолет към някого и кажеш:

Тук съм, за да ви спася“

това има двусмислено послание. Трябва да направим всичко възможно, за да сведем до минимум използването на сила и да увеличим максимално шанса за спасяването на живот“, смята шефът на полицията в Лос Анджелис Мишел Мур.

Указанията не важат в случаите, когато потенциалният самоубиец има пистолет. Тогава служителят трябва да се прикрие и да извика подкрепление. Ако човекът има нож, униформеният трябва да поддържа безопасно разстояние и да използва превозно средство или друг голям предмет, за да запази дистанцията. Полицаите в САЩ отдавна се обучават да установяват 21-футова зона между себе си и човек с нож, но те са достатъчно бързи, за да успеят да извадят оръжието си и да стрелят, дори ако предполагаемият нападател е по-близо.

„Когато човек има смъртоносно оръжие и използва някакъв вид животозастрашаваща сила, е малко вероятно всички инциденти да бъдат успешно разрешени без използване на сила. Можете да контролирате себе си, но не можете да контролирате своя противник изцяло“, коментира Джим Паско от друга полицейска организация.

Джош Хилинг, патрулен полицай в Глендейл, Охайо, който неотдавна застрелял мъж, който го нападнал с нож на магистрала, разказа какво е преживял.

„Единственото, което ми беше в главата, беше да крещя: „Хвърли ножа, хвърли ножа!“. Извиках го около 100 пъти. Но нямаше ефект. Всички общуват по различен начин. Явно понякога трябва да се намери друг начин да се отправи посланието.“

Полицейският отдел за психично оценяване разполага със специално обучени психически стабилни служители за справяне с инциденти, при които субектите или устно декларират, че желаят да бъдат убити от полицията, или са действали агресивно, за да насърчат разстрела. Протоколът включва и обучение на диспечерите на тел. 911, които да разпознават сигналите, които дава потенциалният самоубиец, така че да могат да пратят именно тези обучени служители на мястото. Проучване показва, че от 419 такива инцидента в Лос Анджелис за пет години, от 2010 г. до 2015 г., служители са използвали смъртоносна сила само седем пъти

убивайки петима от хората

Ранен е един офицер.

„По-малко смъртоносна сила“, като зашеметяващи оръжия или гумени куршуми, е използвана 71 пъти. Никаква сила не е използвана в останалите 341 пъти, или 81%. Причината е, че в отдела за психично оценяване в местната полиция има 70 добре обучени служители, готови да реагират на подобни инциденти 24 часа в денонощието.

Полицейската организация обаче отбелязва, че невинаги шоковите пистолети, лютите спрейове или подобни средства са достатъчни да се справи служителят със ситуацията, дори е възможно тя да ескалира. Електронните контролни оръжия не успяват да деактивират обекта в около 40% от случаите, показват официални данни. При инцидент тази година полицията използва три зашеметяващи пистолета, лют спрей, светкавично взривно вещество и гумени куршуми в опит да спре мъж с два ножа, но в крайна сметка не успява и се налага да бъде застрелян.

Има и случаи, в които полицаи успяват да избегнат стрелбата, когато заплахата срещу тях не е голяма. Видео от миналата година показва как млад мъж буквално призовава униформените: „Застреляйте ме! Не ми се живее повече!“. Спасява го това, че не е въоръжен, така че служителите на реда просто го арестуват.

През 2017 г. пък полицията в град Форт Колинс в щата Колорадо разпространява запис, заснет от камера, прикрепена към тялото на униформен служител. Тогава 24-годишен мъж е прострелян при инцидент, който по-късно е определен от властите като опит за самоубийство. Остин Снодграс се обадил в полицията и съобщил, че нападател е наръгал съквартиранта му. Когато ченгетата се приближили до къщата, той ги посрещнал с

пистолет, който по-късно се оказал играчка

и продължил да върви към тях, въпреки че многократно му било наредено да хвърли оръжието си. Тогава единият униформен го прострелва.

Малко по-късно, когато качват ранения млад мъж в линейката, той казва: „Това беше фалшиво обаждане, аз се обадих, никой друг не беше пострадал“. Заради действията си обаче той е осъден. А разследването заключава, че служителят, който е стрелял по него, е действал напълно правомерно, дори, по думите на районния прокурор – „професионално и смело“.

Статистиката включва и друг тип провокация, която самоубийци предизвикват полицаи не с насочено срещу тях оръжие, а срещу друг цивилен, чрез извършване на някакво престъпление или задействане на бомба – истинска или предполагаема.

В полицията в САЩ вече идентифицират и втори тип suicide by cop – когато човек, който е извършил престъпление, е преследван от полицията и е така притиснат, че разбира, че ще бъде заловен. Тогава решава, че по-скоро ще умре, отколкото да бъде арестуван – животът просто вече не си струва да се живее, ако ще е в затвора. Така решава да провокира полицаите да го убият.

След официалното признаване на феномена двама изследователи – Марк Линдзи и Дейвид Лестър, започват да ровят в стари случи, някои отпреди десетилетия. Един от тях е още от 1 август 1966 г., когато 25-годишният Чарлз Джоузеф Уитман – бивш морски пехотинец, убива 16 души от университетска кула в Тексаския университет в Остин, преди да бъде застрелян от двама полицаи. Според авторите единият от тях – Хюстън Маккой, вярва, че Уитман e можел да убие него и колегата му Рамиро Мартинес, но „той ни чакаше и искаше да бъде застрелян“.


Кой иска да се самоубие чрез полицай

Американската асоциация по суицидология вече има статистика за профила на потенциалните самоубийци, които са искали да бъдат убити от полицаи:

 • 95% мъже, 5% жени
 • Средната възраст – 35 г. при мъжете и 40 г. при жените
 • 41% от мъжете са били от европеиден произход, 26% – латиноси, а 16% – афроамериканци
 • 50% от жените са били европеидни, а 25% – латиноси
 • 37% от мъжете и 42% от жените са били несемейни
 • 29% от мъжете и 50% от жените са имали деца
 • 54% от мъжете са били безработни
 • 29% от мъжете не са имали жилища
 • 62% от мъжете и 100% от жените са имали потвърдено или вероятно психично заболяване
 • 80% от мъжете са били въоръжени – от тях 60% с огнестрелно оръжие, 26% са притежавали ножове
 • 100% от жените са били въоръжени – 50% са имали огнестрелно оръжие, 50% са имали нож
 • 19% са използвали фалшиво оръжие или са симулирали притежание на оръжие
 • 36% са били под въздействието на алкохол

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Губернаторът на Охайо с COVID-19 преди срещата с Тръмп

Той е трябвало да поздрави Тръмп на летището

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: AP

Губернаторът на Охайо Майк Деуайн даде положителна проба за COVID-19 преди уговорена среща с Доналд Тръмп. Той трябваше да участва в протоколна процедура по поздравяването на президента, докато слиза от летището в Кливланд.

От кабинета на Деуайн заявиха, че в момента той няма симптоми.

Губернаторът заяви, че ще спази всички разпоредби и ще се карантинира в дома си през следващите 14 дни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

BREAKING: Главният прокурор на Ню Йорк иска да закрие организацията на оръжейното лоби

Директори от NRA отклонявали пари от благотворителност за частни самолети и пътувания до Бахамските острови

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: insurancejournal.com

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс завежда дело, с което иска да разформирова оръжейното лоби NRA (Националната оръжейна асоциация).

То е за предполагаеми нарушения на държавното законодателство и е свързано със средства за благотворителност.

Джеймс обвинява NRA в отклоняването на милиони долари от благотворителност за лична употреба на висшето ръководство.

Делото, което се очаква да бъде заведено във Върховния съд в Манхатън ще се води и срещу дългогодишния изпълнителен директор на NRA Уейн ЛаПьер и трима други изпълнителни директори – Джон Фрейзър, Уди Филипс и Джошуа Пауъл.

Прокуратурата настоява за отраняването им от длъжност и забраната за заемане на подобен пост в Ню Йорк.

„Тези ръководителите са използвали милиони и милиони долари от бюджета на NRA за пътувания до Бахамските острови, частни самолети, скъпи вечер и какво ли още не“, казва Джеймс и настоява цялата организация да бъде разпусната, тъй като проблемите там са „от 150 години“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Тръмп с нова дата за ваксината: Ще ще е готова преди изборите

Това е далеч по-оптимистична прогноза от тази, която дават собствените му здравни експерти в Белия дом

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доналд Тръмп заяви днес, че САЩ може би ще разполагат с ваксина срещу коронавируса преди президентските избори през ноември, предаде Ройтерс.

Това е далеч по-оптимистична прогноза от тази, която дават собствените му здравни експерти в Белия дом.

Запитан в радио предаването на Хералдо Ривера, кога ваксината може да бъде готова, Тръмп заяви: „По-рано от края на годината, а може би и по-скоро“.

Президентът бе запитан: „По-рано от 3 ноември, ли?“

„Смятам, че при определени обстоятелства е възможно да е по-рано, но ще е някъде по това време“, отговори Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено