Открийте ни и в

САЩ

Новата заплаха в САЩ: Самоубийство чрез ченге

„Застреляйте ме, искам да умра“, чуват все по-често US полицаите
Avatar

публикувано

на

Въоръжен младеж размахва нож пред полицая, отзовал се на сигнал за наръгване. „Хвърли ножа, хвърли ножа!“, вика му полицаят. Младежът не хвърля оръжието, нито напада полицая, а отвръща също с крясъци: „Застреляй ме! Убий ме!“. Може да е шокиращо, но това не е просто проява на безразсъдна смелост, а много от онези, които го изричат, наистина искат да се самоубият чрез полицейския изстрел.

Това поведение си има и термин – suicide by cop. То представлява провокация към полицая, която да го предизвика да стреля смъртоносно. Феномен, който все повече се превръща в проблем за полицията в Америка. Медиите в САЩ го наричат още „синьо самоубийство“ – от цвета на полицейската униформа.

От близо 1000 фатални полицейски стрелби в Щатите всяка година 100 са самоубийства с помощта на ченге, смятат експертите, цитирани от dir.bg. Полицейските управления нямат указания как да се справят в такива случаи. Затова през октомври водещата полицейска организация в САЩ предложи по време на годишната среща на Международната асоциация на началниците на полицията в Чикаго ръководство за обучение. Някои от шефовете на управленията в големи градове веднага приеха предложението като добър начин за намаляване на случаите, при които се налага стрелба.

В него е заложено, че служителите на реда трябва първо да мислят за собствената си безопасност и тази на околните хора. Да не насочват оръжието си към въпросния човек, да се отдалечат на безопасно разстояние и да участват в разговор, а не да крещят команди.

„Ако насочиш пистолет към някого и кажеш:

Тук съм, за да ви спася“

това има двусмислено послание. Трябва да направим всичко възможно, за да сведем до минимум използването на сила и да увеличим максимално шанса за спасяването на живот“, смята шефът на полицията в Лос Анджелис Мишел Мур.

Указанията не важат в случаите, когато потенциалният самоубиец има пистолет. Тогава служителят трябва да се прикрие и да извика подкрепление. Ако човекът има нож, униформеният трябва да поддържа безопасно разстояние и да използва превозно средство или друг голям предмет, за да запази дистанцията. Полицаите в САЩ отдавна се обучават да установяват 21-футова зона между себе си и човек с нож, но те са достатъчно бързи, за да успеят да извадят оръжието си и да стрелят, дори ако предполагаемият нападател е по-близо.

„Когато човек има смъртоносно оръжие и използва някакъв вид животозастрашаваща сила, е малко вероятно всички инциденти да бъдат успешно разрешени без използване на сила. Можете да контролирате себе си, но не можете да контролирате своя противник изцяло“, коментира Джим Паско от друга полицейска организация.

Джош Хилинг, патрулен полицай в Глендейл, Охайо, който неотдавна застрелял мъж, който го нападнал с нож на магистрала, разказа какво е преживял.

„Единственото, което ми беше в главата, беше да крещя: „Хвърли ножа, хвърли ножа!“. Извиках го около 100 пъти. Но нямаше ефект. Всички общуват по различен начин. Явно понякога трябва да се намери друг начин да се отправи посланието.“

Полицейският отдел за психично оценяване разполага със специално обучени психически стабилни служители за справяне с инциденти, при които субектите или устно декларират, че желаят да бъдат убити от полицията, или са действали агресивно, за да насърчат разстрела. Протоколът включва и обучение на диспечерите на тел. 911, които да разпознават сигналите, които дава потенциалният самоубиец, така че да могат да пратят именно тези обучени служители на мястото. Проучване показва, че от 419 такива инцидента в Лос Анджелис за пет години, от 2010 г. до 2015 г., служители са използвали смъртоносна сила само седем пъти

убивайки петима от хората

Ранен е един офицер.

„По-малко смъртоносна сила“, като зашеметяващи оръжия или гумени куршуми, е използвана 71 пъти. Никаква сила не е използвана в останалите 341 пъти, или 81%. Причината е, че в отдела за психично оценяване в местната полиция има 70 добре обучени служители, готови да реагират на подобни инциденти 24 часа в денонощието.

Полицейската организация обаче отбелязва, че невинаги шоковите пистолети, лютите спрейове или подобни средства са достатъчни да се справи служителят със ситуацията, дори е възможно тя да ескалира. Електронните контролни оръжия не успяват да деактивират обекта в около 40% от случаите, показват официални данни. При инцидент тази година полицията използва три зашеметяващи пистолета, лют спрей, светкавично взривно вещество и гумени куршуми в опит да спре мъж с два ножа, но в крайна сметка не успява и се налага да бъде застрелян.

Има и случаи, в които полицаи успяват да избегнат стрелбата, когато заплахата срещу тях не е голяма. Видео от миналата година показва как млад мъж буквално призовава униформените: „Застреляйте ме! Не ми се живее повече!“. Спасява го това, че не е въоръжен, така че служителите на реда просто го арестуват.

През 2017 г. пък полицията в град Форт Колинс в щата Колорадо разпространява запис, заснет от камера, прикрепена към тялото на униформен служител. Тогава 24-годишен мъж е прострелян при инцидент, който по-късно е определен от властите като опит за самоубийство. Остин Снодграс се обадил в полицията и съобщил, че нападател е наръгал съквартиранта му. Когато ченгетата се приближили до къщата, той ги посрещнал с

пистолет, който по-късно се оказал играчка

и продължил да върви към тях, въпреки че многократно му било наредено да хвърли оръжието си. Тогава единият униформен го прострелва.

Малко по-късно, когато качват ранения млад мъж в линейката, той казва: „Това беше фалшиво обаждане, аз се обадих, никой друг не беше пострадал“. Заради действията си обаче той е осъден. А разследването заключава, че служителят, който е стрелял по него, е действал напълно правомерно, дори, по думите на районния прокурор – „професионално и смело“.

Статистиката включва и друг тип провокация, която самоубийци предизвикват полицаи не с насочено срещу тях оръжие, а срещу друг цивилен, чрез извършване на някакво престъпление или задействане на бомба – истинска или предполагаема.

В полицията в САЩ вече идентифицират и втори тип suicide by cop – когато човек, който е извършил престъпление, е преследван от полицията и е така притиснат, че разбира, че ще бъде заловен. Тогава решава, че по-скоро ще умре, отколкото да бъде арестуван – животът просто вече не си струва да се живее, ако ще е в затвора. Така решава да провокира полицаите да го убият.

След официалното признаване на феномена двама изследователи – Марк Линдзи и Дейвид Лестър, започват да ровят в стари случи, някои отпреди десетилетия. Един от тях е още от 1 август 1966 г., когато 25-годишният Чарлз Джоузеф Уитман – бивш морски пехотинец, убива 16 души от университетска кула в Тексаския университет в Остин, преди да бъде застрелян от двама полицаи. Според авторите единият от тях – Хюстън Маккой, вярва, че Уитман e можел да убие него и колегата му Рамиро Мартинес, но „той ни чакаше и искаше да бъде застрелян“.


Кой иска да се самоубие чрез полицай

Американската асоциация по суицидология вече има статистика за профила на потенциалните самоубийци, които са искали да бъдат убити от полицаи:

 • 95% мъже, 5% жени
 • Средната възраст – 35 г. при мъжете и 40 г. при жените
 • 41% от мъжете са били от европеиден произход, 26% – латиноси, а 16% – афроамериканци
 • 50% от жените са били европеидни, а 25% – латиноси
 • 37% от мъжете и 42% от жените са били несемейни
 • 29% от мъжете и 50% от жените са имали деца
 • 54% от мъжете са били безработни
 • 29% от мъжете не са имали жилища
 • 62% от мъжете и 100% от жените са имали потвърдено или вероятно психично заболяване
 • 80% от мъжете са били въоръжени – от тях 60% с огнестрелно оръжие, 26% са притежавали ножове
 • 100% от жените са били въоръжени – 50% са имали огнестрелно оръжие, 50% са имали нож
 • 19% са използвали фалшиво оръжие или са симулирали притежание на оръжие
 • 36% са били под въздействието на алкохол

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

САЩ

BREAKING: Втори случай на китайския вирус в Чикаго – в Хофман естейтс

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

Втори случай на болен от мистериозния китайски вирус, потвърдиха власите в чикагското предградие Хофман естейтс където живеят много българи.

Пациентът е изолиран в St. Alexius Hospital и под наблюдението на Центъра за превенция на болестите (CDC) и илинойските здравни власти.

Всички хора и медицински персонал, които може да са били в контакт с болния се издирват и преглеждат, съобщи говорител на AMITA Health.

Китайският вирус стигна в Чикаго. Вече има първи заразен!

По-рано властите потвърдиха за 60-годишна жена от Чикаго, която също е хванала коронавируса докато е била в Китай.

Поне 26 души са починали в резлутат на вируса, а над 830 са заразените по целия свят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Осъдиха на 19 години затвор за липиец, нападал американски обекти в Бенгази

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Американски съд наложи присъда от 19 години затвор на либиец, обвинен в участие в извършено през 2012 г. нападение срещу американски дипломатически комплекс и сграда на ЦРУ в Бенгази, предаде Франс прес. Той беше заловен в Либия и през 2017 г. отведен САЩ, за да бъде изправен пред правосъдието.

Нападението, което шокира САЩ, беше извършено на 11 септември 2012 година. При атентата загинаха американският посланик в Либия Джон Стивънс, служител на Държавния департамент и двама агенти на ЦРУ.

Съд във Вашингтон определи вчера присъдата на 47-годишния Мустафа ал Имам, който беше признат за виновен по обвинението в тероризъм още през юни 2019 година. Според прокурорката Джеси Лиу, той е изиграл важна роля при нападението и присъдата му „е напомняне, че сигурността на американците – у дома или в чужбина, цивилни или не – винаги ще бъде наш приоритет“.

„Ако извършите терористичен акт, ще ви намерим“, обеща още тя.

„Присъдата, произнесена срещу Ал Имам изпраща силно послание на тези, които биха опитали да извършат подобно отвратително престъпление“, подчерта в изявление държавният секретар Майк Помпейо.

Американската прокуратура обвинява Ал Имам, че по време на нападението е поддържал контакти с либиеца Абу Хатала, който беше заловен от американски сили през 2014 г. и изправен пред американски съд. През 2018 г. той получи присъда от 22 години затвор за ролята си в нападението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Двама шофьори на камиони загинаха в Атланта след катастрофа, причинена от жена

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
CDL Life.com

Жена от Джорджия е изправеан пред няколко съдебни обвинения, след като причини смъртоносна катастрофа с два камиона по-рано днес на магистрала I-85, недалеч от градчето Суани, предградие на Атланта.

Катастрофата е станала около 1:30 ч. Когато полицаите пристигат на местопроизшествието, откриват, че два камиона и пътническо превозно средство са се сблъскали в южната лента на магистралата.

От полицията съобщават, че въз основа на предварителното разследване, доказателства на местопроизшествието и показания на свидетели, изглежда, че инцидентът е започнал, когато Лия Нокс, на 28 години и шофьор на лекия автомоби, е загубила контрол над колата и се удря в мантинелата от дясната страна на пътното платно. Нокс е шофирала сиво Митцубиши Еклипс модел 2009 г. Колата отскача от мантинелата и се връща на платното. Изпречва се на пътя на един от камионите. От своя страна камионът не успява да избегне удара и се блъска в митцубишито. Заради дългия спирачен път на тежката машина, тя продължава да се носи попътя и след удара и се забива в стената по разделителната линия с платното в обратна посока.

Траекторията на втория камион все още се разследва. Вероятно той се е сблъскал с колата на жената или другия камион, но в крайна сметка и този тежкотоварен превозвач е станал участник в мелето пред него. Единият шофьор на камион е на 63 години, а другият на 50. Двамата са починали в следствие на катастрофата.

Полицията твърди, че след освобождаването си от болницата, Нокс е арестувана и обвинена в убийство с превозно средство, неспазване на движението в пътната лента и шофиране с висока скорост.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada