Открийте ни и в

България

Новата COVID вълна идва, предупреждава експерт

Намираме в „подножието“ на поредната COVID вълна и отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро. Това посочва проф. д-р Георги Момеков

публикувано

на

Новата COVID вълна идва

Намираме в „подножието“ на поредната COVID вълна и отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро.

Това посочва проф. д-р Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра “Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичен факултет на Медицинския университет – София в интервю за кампанията „Плюс мен“, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

 

Кампанията е организирана от МЗ и е с цел популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Всички научни данни показват, че поставянето на бустер намалява риска от хоспитализации и смърт.

Когато говорим за най-важните ползи – предотвратяване на тежка болест, хоспитализация или смърт, ваксините срещу COVID-19 остават високо ефективни, добавя експертът.

Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте, казва още проф. Момеков. Съдейки по данните за повишаващото се разпространение на SARS-CoV-2 в другите европейски страни, не можем да очакваме, че тази поредна вълна ще подмине България, предупреждава той. По думите му втори бустер е препоръчителен и за хората, при които има по-голям риск от заразяване –  работещите в системата на здравеопазването и на образованието, както и за тези със съпътстващи заболявания.

"Pfizer" и "Moderna" вдигат цените на ваксините си срещу COVID в ЕС

Към момента в страната има около 30 процента ваксинирани граждани срещу COVID, казва още проф. Момеков. Въпреки че вариантът „Омикрон“ протича по-леко в сравнение с „Делта“, не трябва да се забравя, че това е  вирусно заболяване, при което рискът от хоспитализация и смърт е многократно по-висок от този при сезонния грип.

В бъдеще ще разполагаме с адаптирана ваксина срещу COVID.

Но не е ясно точно кога и по тази причина хората, които попадат в рисковите групи, не трябва да отлагат своята ваксинация, допълва той.

Проф. Момеков посочи, че според Американската агенция по храните и лекарствата на този етап поставянето на подсилваща доза с ваксините срещу COVID, с които разполагаме, създава адекватна защита срещу хоспитализация и смърт. По думите му популацията, която все още не си е поставила ваксина, не трябва да забравя, че сме общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания, а при страдащите от хронични заболявания рискът от тежко боледуване, налагащо болнично лечение, от последващи усложнения за здравето, а дори и от летален изход е в пъти по-висок, казва още той и препоръчва на хората да се ваксинират.

По думите му в световен мащаб има над 12 милиарда поставени ваксини срещу COVID-19, което е достатъчно доказателство за безопасността им.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА