Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е бил с положителен тест за коронавирус три дни преди президентския дебат с Джо Байдън, разкрива нова книга, цитирана от „Гардиън“. Изданието е имало достъп до копие от мемоарите "The Chief’s Chief" на бившия шеф на кабинета на Тръмп, Марк Медоус, които се очаква да излязат следващата седмица.

Според книгата Тръмп е бил с позитивен тест на 26 септември 2020 година. Дебатът се състоя на 29 септември.

На 26 септември в Белия дом е имало и събитие в чест на Ейми Кони Барет, която Тръмп току-що бил номинирал за Върховния съд. Сбирката впоследствие бе окачествена като вероятно събитие на „суперразпространение“ на коронавируса.

Шест дни по-късно, на 2 октомври, Тръмп обяви, че той и Първата дама са дали положителен тест за коронавирус предната нощ и ще се карантинират.

Самият Тръмп направи изявление, в което нарече твърденията на Медоус „фалшиви новини“.

„Всъщност един тест показа, че съм нямал COVID преди дебата“ - заяви експрезидентът.

Медоус също посочва, че Тръмп е имал и антигенен тест с негативен резултат малко след положителния. Според него обаче тестът е бил BinaxNOW, чиято точност на положителния резултат, по данни от CDC, е 84,6% - много по-ниска от PCR теста с орална или назална проба.

Запитан за мнение по случая с теста на Тръмп, сегашният президент Байдън каза, че не мисли за предшественика си на поста.

По същия въпрос медицинският съветник на президента д-р Антъни Фаучи заяви, че не е знаел какъв е резултатът от теста на Тръмп – негативен или положителен. Той обаче подчерта, че винаги е препоръчвал хората с положителен резултат за коронавирус да се самоизолират.

Авторът Медоус пък бе призован като свидетел от специалната комисия към Камерата на представителите, разследваща събитията от 6 януари. Преди ден председателят на панела съобщи, че бившият началник кабинет е започнал да сътрудничи и се очаква да даде показания.