Открийте ни и в

Хай-тек

Нова Мета със стария Зукърбърг

Facebook опитва да отвори нова страница, ще успее ли да се промени?

публикувано

на

Скандалът Facebook Papers е толкова голям, че поставя под въпрос бъдещето на Facebook, пишат медиите от двете страни на Атлантика, че и отвъд. Този път социалната мрежа е на фокус заради свидетелствата на една бивша служителка – Франсис Хаугън.

Тя заяви в свои изяви пред медиите и в комисия в Сената, че Facebook не е направила нужното, за да намали разпространението на дезинформация

във връзка с щурма на Капитолия

от 6 януари тази година, че улеснява престъпни картели в дейността им и че чрез една от платформите – Instagram, влияе негативно върху развитието на момичетата в тийнейджърска възраст.

Франсис Хаугън

За Зук, както той самият обича да се представя, медийното внимание не е нещо ново, то го следва още от зората на неговия успех. В материалите той често е упрекван за това, че Facebook не държи на поверителността на личните данни, че предпочита печалбата пред ограничаването на дезинформацията, че навлиза грубо в интимния свят на хората.

В същото време как можем да искаме поверителност и самоограничения от човека, измислил Facebook, който за добро или за лошо се ползва от милиарди потребители по целия свят.

За да я има социалната мрежа, тя лежи на заложен от самия Зукърбърг компромис между личното пространство и ползата от общуването с другите, които невинаги са там, за да ни предоставят надеждна информация или някаква друга положителна емоция. От този компромис създателите на Facebook генерират своите приходи, но и удари, като той съпътства социалната мрежа още от преди нейното съществуване и ще продължи, докато я има.

Точно преди 18 години, в късната есен на 2003 г., в кампуса на Харвардския университет се случва нещо непознато досега. Един малко по-дръпнат студент решава да се избудалка с колегите си и да им сложи снимките, с които влизат в общежитията си, в сайт и да даде възможност на всички останали да ги съпоставят и оценяват.

Ражда се Facemash

но за да се случи това, Зукърбърг взима снимките на колегите си от сървъри с ограничен достъп и едва не е изключен от университета. Като още тук може да се види сянката на компромиса, за когото говорихме по-горе.

Впоследствие през 2004 г. ентусиазмът му прераства в нов проект – (The) Facebook, който и до ден-днешен, макар отскоро и с променено име, е причината Зукърбърг да бъде един от най-влиятелните хора на планетата.

С малки изключение всичко минава относително гладко за Facebook до началото на 2018 г, когато избухва

 скандалът Cambrige Analitica

който разкри механизми, използвани от партньори на управляваната от Зукърбург компания да влияят на потребителите на Facebook при взимането на политически решения. Социалната мрежа бе разкъсана за това, че е спомогнала да се случат такива събития като избирането на Доналд Тръмп на власт, както и успешният референдум за излизане на Великобритания от ЕС.

Тогава думата взима друг разобличител – Кристофър Уайли, който работи за базираната във Великобритания CA, която чрез приложение си е осигурила тайно достъп до профилите на десетки милиони души, облъчвайки ги с целенасочена дезинформация.

Уайли казва „Facebook вече не е просто някаква си компания, това е преддверие към умовете на американския народ – и Марк Зукърбърг остави вратата му отворена за Cambrige Analitica, за руснаците и за кой знае още колко други“.

2018 г. е първата, в която акциите на FB завършват с понижение спрямо котировките им от началото на годината. Компанията плаща през следващата година глоба в САЩ от 5 млрд. долара заради пробиването на профилите на 50 млн. души. Във Великобритания наказанието е 500 хил. паунда (около 650 хил. долара).

В месеците след нея Facebook прави редица промени и така стигаме до септември тази година, когато Wall Street Journal и други влиятелни медии започват да публикуват документи от т.нар.

Facebook Files и Facebook Papers

разпространени от бивш служител на компанията, който на 3 октомври в популярното предаването „60 minutes „ по CBS се разкрива. Това е Франсис Хауган, която до май е била продуктов мениджър в CID на Facebook.

В документите, които представляват чатове между служители в компанията, отделни откъси от проведени вътрешни проучвания и др., се вижда взаимодействието между служителите, отговарящи за неразпространението на информацията, и по-висшия мениджмънт на Facebook.

Една от темите, засегнати в разкритията, е отговорът и справянето на Facebook със събитията от 6 януари, когато Конгресът на САЩ беше атакуван от крайно десни привърженици. Те бяха провокирани от твърденията на загубилия проведените през ноември 2020 г. избори Доналд Тръмп, че вотът е бил манипулиран и формулиран в кампанията Stop the Steal (Спрете кражбата).

Няколко дни преди атаката, в края на 2020 г., създаденият по-рано департамент за контрол на дезинформацията във Facebook е разформирован, като от компанията посочват, че служителите му ще продължат да работят в други отдели.

Часове след атаката на Капитолия главният технологичен директор на Facebook Майк Шрьопфер публикува във вътрешния чат на компанията: „Продължавайте да удържате позиции. Facebook трябва да продължи да позволява умерените коментари по повод атаката на Конгреса, но да не подкрепя призивите за насилие“.

Съобщението му обаче е посрещнато с гняв и недоволство от служителите, които тогава са виждали последиците от действията и бездействията на компанията. Един от служителите пише: „В огромна трудност съм да съотнеса моите ценности с тези на компанията. Дойдох тук, за да допринеса за развитието на обществото, но всичко, което виждам, е атрофия и отказ от поемане на отговорност“.

Своя гняв от това, че Facebook е могла да предотврати по-голямото разпространение на твърдението, че изборите са манипулирани, изразява и друг служител, който пише, че оперативните мениджъри не са действали, за да спрат нарастващия брой групи, призоваващи към отпор на резултатите от изборите. Това е било така, защото те са разглеждали всяка една новосъздадена група в социалната мрежа за себе си, но не са виждали по-голямата картина, пише NBC, позовавайки се на документите.

В материал на New York Times се посочва, че нищо не е било предприето след доклад от служител, че всеки един на всеки 10 поста, свързани с политика, са отчитали изборите като измама.

Най-вероятно именно тук

моралът на служителите на компанията

се пропуква и въпреки високото възнаграждение, някои от тях започват да напускат, други като Франсис Хауган дори събират смелост да влязат в сблъсък с Facebook.

Въпреки всичко тя заявява по време на проведено през октомври изслушване в Сената, че прави всичко това, за да развие потенциала на социалната мрежа да прави добро, ако се справи със своите големи предизвикателства. В началото на тази седмица обаче тя призова от Португалия Марк Зукърбърг да си подаде оставката от ръководството на Facebook. Сред поредната порция обвинения в средата на миналата седмица Марк Зукърбърг, чрез профила си във Facebook, за първи път коментира лично обвиненията срещу компанията си и обяви някои новини, които бяха определени от публиката като опит да отклони вниманието от Facebook Papers.

В поста, който препредава разговора на Марк с инвеститорите по-рано през деня, той обръща внимание на факта, че каквото и да прави екипът на социалната мрежа, не може да разреши сам проблеми, които са широко застъпени в обществото. „Поляризацията на мненията в САЩ е започнала да нараства още преди аз да се родя“, допълва Зукърбърг. Той дава пример с други (неназовани – бел. ред) държави, където употребата на Facebook e висока, но степента на обществено противопоставяне е ниска или дори намаляваща.

Зукърбърг казва и че милиардите хора, използващи платформата, го правят, за да бъдат свързани с близките си, да намират места, където да срещнат хора със сходни интереси, или да развият малкия си бизнес.

Само ден по-късно той обяви промяна в името на компанията, стояща зад социалната мрежа, и

Facebook стана Meta

като метавселената Meraverse, в която иска да ни потопи с виртуалната реалност на очилата и контролерите Quest, може би давайки сигнал, че ще му е по-лесно да управлява въображаем свят, измислен от него, сътрудниците и партньорите му, отколкото да направлява социалния и политически дискурс в реалността.

Часове след като обяви новото име, потребители от Израел и други точки на света, говорещи иврит, започнаха да пускат майтапи във връзка с новото име на компанията, което на техния език означава смърт.

На шега или не, Facebook Inc вече не съществува. Само бъдещето ще покаже дали Meta и Марк Зукърбърг ще намерят работещия компромис между виртуалното и реалното, както и правилния баланс между фалшивите профили, бълващи омраза и дезинформация, и истинските общочовешки търсения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Хай-тек

Известна банка предупреди: „Крипто- и технологичният балон се пукат“

Финансовите одитори работят върху регулации, които са подходящи за индустрията

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В доклада, който публикуваха, стратезите на Bank of America обявиха, че балоните в технологичните акции и криптовалутите, които отбелязаха голям ръст през последната година, започват да се пукат.

Според банкови стратези, включително Майкъл Хартнет, главен инвестиционен стратег в Bank of America, втората по големина банка в САЩ, рисковият балон в активи като криптовалути и дългосрочни технологични акции започна да се спуква едновременно.

Според доклада, изготвен от стратези, увеличаването на темпа на затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ (ФЕД) накара инвеститорите да се оттеглят от спекулативните зони.

Кошницата от технологични акции на Goldman Sachs Group падна след година на печалби, като индексът падна с 35 процента от най-високите си стойности.

Индексът Nasdaq Biotech, който изброява биотехнологичните компании, загуби 6,5 процента през първата седмица на новата 2021 година и изживя най-лошото си петдневно представяне от средата на март 2020 г.

Под влияние са и криптовалутите. Биткойнът падна с близо 40 процента от рекордния връх от около 69 000 долара през ноември. Ethereum, втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, е надолу с близо 35 процента от най-високото си ниво през ноември.

Джей Хатфийлд, портфолио мениджър в инвестиционната консултантска фирма Infrastructure Capital Advisors, заяви, че ограничаването на ликвидността от Фед ще доведе до повишаване на премии за риск от акции и лихвени проценти, което ще окаже влияние върху технологичните акции, акциите на феномена и отчасти върху крипто активите.

През 2021 г. обаче незаконните транзакции с криптовалути нараснаха с 80 процента до 14 милиарда. Въпреки увеличението делът на незаконните дейности в обема на търговията с криптовалути намалява от 0,60% на 0,15% поради увеличаването на обема на транзакциите с криптовалути.

Миналата година бяха откраднати крипто пари на стойност 3,2 милиарда долара, което е увеличение от 516 процента в сравнение с предходната година.

Криптовалутите се произвеждат чрез изключително сложни компютърни изчисления и не се контролират от централните банки, за разлика от традиционните валути като долара и еврото.

Ето защо регулаторите по света засилват своите предупреждения за измами, докато финансовите одитори работят върху регулации, които са подходящи за индустрията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Автомобили

Mercedes-Benz Vision EQXX – седалки с гъби и 1000 км с едно зареждане на батерията

Специално внимание е обърнато и на гумите с ултра ниско съпротивление, разработени съвместно с Bridgestone

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Mercedes-Benz

Това е Mercedes-Benz Vision EQXX – еталонът за автомобилна ефективност. Най-интересното е, че на хоризонта се задава и сериен модел.

Впечатляващата ефикасност на EQXX му позволява да измине 1000 км с едно зареждане на батерията. Това би било достатъчно да се стигне от Берлин до Париж, без да се налага да чакате за зареждане на станциите по продължение на маршрута. От компанията твърдят, че средностатистическият американски водач ще има нужда от едва две зареждания на автомобила в месеца.

Mercedes не разкрива капацитета на батерията на EQXX, но казва, че той е под 100 kWh. От компанията хвърлят в „ефира” още няколко впечатляващи цифри: пакетът батерии е с 50% по-малък обем и е 30% по-лек от този в EQS. Максималното напрежение на системата е 900 волта. Батерията и рамката, която я носи тежи около 495 кг.

Мощността идва от електрически мотор с мощност 150 kW. Mercedes твърди, че задвижващият тракт е толкова ефикасен, че 95% от енергията отива към колелата.

На покрива има слънчев панел със 117 клетки, който захранва много от електрическите системи на борда на автомобила, като вентилаторът на системата HVAC, светлините и инфотейнмънт системата. Отделна литиево-желязно-фосфатна батерия съхранява енергията. В идеални условия тази технология може да гарантира 25 км пробег.

Макар да не става ясно от снимките, но EQXX е много компактен като размери. Дълъг е 4,63 м, а междуосието му е 2,8 м. Това ще рече, че той е по-компактен от настоящата С-класа (дължина 4,74 м, междуосие 2,87 м). той е и много лек за стандартите на електромобилите. Говорим за 1750 кг, което е малко повече от Mercedes-Benz C300 (1675 кг).

Специфичната форма на автомобила е подчинена единствено на аеродинамичната ефективност, заради което не е изненада, че коефициентът на челно въздушно съпротивление е едва 0,17. Самото купе е във формата на капка, а предната част на модела е по-ниска от моделите на Smart. Отзад най-интересен е дифузьорът, който се активира при високи скорости, но остава интегриран в купето.

Специално внимание е обърнато и на гумите с ултра ниско съпротивление, разработени съвместно с Bridgestone.

Акцентът в интериора е дисплеят с диагонал от 120,6 м, минаващ между предните А-колони на автомобила. Резолюцията му е 8к. В купето са използвани много рециклируеми материали, включително тапицерия, изработена от мек като коприна материал Biosteel, веган кожа от гъби, кожа от фибри на кактус, килими на бамбукова основа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Tesla изтегля 475 000 коли заради сериозни технически проблеми

Изтеглят се електромобили от Model 3 и Model 3

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Американската компания Tesla изтегля 475 000 електромобила заради проблем с предния багажник, който може да се отвори по време на движение и неизправности в камерата за задно виждане, показват документи, публикувани от Националната пътна администрация на САЩ.

Според информацията, на изтегляне подлежат над 356 хиляди Model 3 и повече от 119 хиляди Model S. Годината на производство на автомобилите варира от 2014 до 2021 г. в зависимост от модела. Не е ясно кои са държавите, засегнати от това решение.

Регулаторът твърди, че неизправността при автомобилите Model 3 е свързана с възможна повреда на окабеляването на камерата за задно виждане при затваряне на задния багажник, което може да попречи на сигнала от камерата, изпращан към монитора. 

Мъск продаде свои акции в Tesla за $1 млрд. 

Неизправностите при седаните Model S могат да бъдат причинени от повреда на системата за заключване на предния багажник. Според регулатора този дефект може да доведе до отваряне на багажника по време на движение.

Отбелязва се, че в сервизните центрове на компанията ще бъде възможна безплатна подмяна на дефектните части.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА