Нова разновидност на COVID-19 отключи втора вълна в Южна Африка

СЗО заяви, че поддържа връзка с изследователите, открили новия щам

От: bgvoice 09:40 | 19 декември 2020 г.

Втората вълна на пандемията в Република Южна Африка, която започна този месец, се дължи на нова разновидност на коронавируса, твърди официалното изявление на министъра на здравеопазването Звелини Мкидзе.

"Имаме убедителни научни доказателства, че втората вълна на пандемията е породена от нов вариант на коронавируса", заяви Мкидзе на брифинг. Според него епицентърът на тази разновидност на вируса е районът Нелсън Мандела бей в провинция Източна Капска. Оттам тя е започнала да се разпространява в провинция Квазулу-Натал. За последното денонощие в Република Южна Африка са регистрирани 184 смъртни случая, свързани с Ковид-19. Броят на новозаразените за последните 24 часа е цели 9100. Властите се надяваха, че с приближаването на лятото и идването на горещото време броят на заболелите ще намалее значително. Първоначално надеждите се оправдаха, но през декември неочаквано за мнозина броят на заболелите нарасна отново. В момента в Република Южна Африка има най-голям брой заразени и починали от всички страни на континента. Общо потвърдените случаи са над 900 000, а жертвите - 24 011. Световната здравна организация заяви днес, че поддържа връзка с изследователите, открили новия щам и добави, че няма признаци за промени в поведението на вируса. Южноафриканските здравни власти заявиха, че новият вариант изглежда се разпространява по-бързо от предишния, но е прекалено рано да се определи колко е тежък и дали сегашните ваксини ще работят срещу него.
"Във Великобритания също откриха нов вариант" и между двата има много прилики, отбеляза професор Тулио де Оливейра, член на правителствения геномен консорциум.

Не пропускайте