Открийте ни и в

КРИМИ

Новият живот на Ел Чапо – час разходка в… бетонна яма

публикувано

на

Ел Чапо, един от най-свирепите наркобарони в света, бе осъден на доживотен затвор в началото на април. Дребният мексиканец замени луксозния живот, на който би завидял и Пабло Ескобар, с един от най-зловещите затвори в света, Florence Supermax в Колорадо, наричан още “Алкатраз на Скалистите планини”.

Страховитият бос на мексиканския наркокартел Синалоа Ел Чапо беше признат за виновен по всичките 10 престъпления, в които го обвини прокуратурата в Ню Йорк. Присъдата му ще бъде официално оповестена през юни. В Мексико наркобосът бе в затвор с максимална сигурност, но успя да избяга два пъти.

От “Алкатраз на Скалистите планини” обаче досега не е избягал никой. Описван като “Ад на Земята”, затворът е построен през 1994 г. в отдалечена местност край миньорско градче на 2 часа път южно от Денвър. В него излежават присъдите си някои от най-известните престъпници в САЩ като терориста Тед Качински, познат като Юнабомбър, единия от организаторите на терористичния акт на Бостънския маратон Джохар Царнаев и участвалия в подготовката на атентата от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк Закариа Мусауи.

Свикнал на разкоша в огромното си имение в Гуадалахара, днес Ел Чапо е недоволен от живота си зад решетките. Толкова недоволен, че в началото на месеца адвокатите му опитали да му издействат малко повече време навън. Сега като един от най-закоравелите престъпници той има право само на час разходка в… бетонна яма.

В писмото си, с което искат промяна на това, защитниците му пишат, че в сегашните условия на дребния бос му липсва физическа активност, че „няма достъп до чист въздух, слънчева светлина и е принуден, да

слага тоалетна хартия в ушите си

за да заглуши шума на затвора”.
Но единственото място, където Гусман може да се препича на слънце и да вдишва чист въздух, е на покритият с мрежа покрив. А охранителите в затвора все още помнят деня, в който един от затворниците за малко да избяга. Отвлечен хеликоптер се опита да среже преградната мрежа и да го качи на борда. Е, не успя…

Но като се има предвид миналото на Ел Чапо и това, че е успявал да избяга от цели два строгоохраняеми затвора, съдиите веднага разбрали за какво става дума и отказали на Гусман достъпа до слънчева светлина. Мотивите им са, че е възможно той отново да се опита да избяга, но не през тунели, както при предишните пъти, а през покрива.
“В този случай активността на открито е невъзможна. Затворникът вече успешно е планирал две бягства от строгоохранявани сгради, като едно от тях е включвало сложното прокопаване на тунел с вентилация, дълъг повече от миля. Да избяга през покрива ни ще е елементарно за него”, пишат в отговор властите.

Как се живее в „Ада на Земята“

Затворът, в която се намира Ел Чапо, е наричан „Адовата дупка“. Затворниците рядко го напускат, а контактът им с външния свят или с други човешки същества е максимално ограничен, дори почти не съществува.

Откакто Supermax е отворен през 1994 година, никой не е избягал.

Робърт Худ, бивш надзирател, казва, че да си пратен там, означава “да живееш живот след смъртта“ и дори “е по-зле от това да умреш“.

Осъдените се откарват там с автобуси, бронирани коли и дори бронирани хеликоптери. Дузина високи оръжейни кули опасват стените на сградата, които са построени от подсилени тухли и обвити в режеща тел. Около тях 24/7 обикалят силно въоръжени охранители заедно с тренирани кучета. В кулите се помещават снайперисти, готови да стрелят всеки момент.

Сградите почти нямат прозорци. Всички врати са от стомана и се контролират дистанционно. Охранителите могат да затворят и да заключат по всяко време която и да е от тях. Навсякъде има сензори за движение и камери, които се следят от охранителите в контролната зала.

Във Florence Supermax има 490 килии. По-голямата част от тях вече са запълнени. Сред съседите на Ел Чапо ще бъдат освен Джохар Царнаев и Юнабомбър, руският шпионин Робърт Хансен, италианският мафиот Винсент Баскиано и много, много други опасни престъпници.
Условията на живот за всички тях са еднакви – изключително малки стаи, но защитени с

дебели стени и врати от стомана

Миниатюрен прозорец пропуска почти нищожна светлина. През него може да се види само небето, за да не могат затворниците да преценят какво е разположението на килията им. А в нея има само един стол, който не може да се премести, мивка, която едновременно е и тоалетна, автоматичен душ и бетонна плоча, върху която е поставен тънък матрак. Ако затворникът се държи добре, може да получи и черно-бял телевизор с развлекателни и образователни програми, но не и новинарски канали.

Дебелите стени служат, за да не могат затворниците да комуникират помежду си през тях. Те също така дори не могат да видят милиметър от коридорите.
В самия център на затвора се намира “Черната дупка“ място, където има най-високо ниво на охрана. Там се пратени наистина най-лошите престъпници. Те нямат прозорци, нямат светлина, леглото им е от бетон и е опасано с ограничители.

Животът в Supermax е самотен. Затворниците получават само това, което им е нужно да оцелеят – храна, вода и покрив. От тези, които влязат там, малцина ще видят дървета, планини и дори трева отново.

 

10 крачки в права линия или 31 в кръг

В килиите затворниците прекарват по 23 часа. Само 1 час им е позволен за разходка в бетонна яма, която описват като празен плувен басейн. За тези, които са били добри, има и малка “рехабилитационна стая“. Там пазилите прилично поведение могат да видят небето и да подишат чист въздух, докато правят 10 крачки в права линия или 31 крачки в кръг.
На затворниците им е позволено да се къпят само три пъти в седмицата, като душът им се управлява с автоматичен таймер. Храната се сервира през малка дупка в стоманената врата, а приборите са така подбрани, че да не бъдат използвани като оръжие. От време на време тези с прилично поведение получават бонбони и книги, с които да разнообразяват деня си, който иначе е изпълнен с правене на лицеви опори или просто със съзерцаване на малкото късче небе.
Най-тежка обаче е изолацията. Затворниците имат нулев или изключително малък контакт с близките си. В случай че такава среща се състои, тя се случва с бронирано стъкло между престъпника и посетителя.

Зад решетките в Мексико – омари и отлежало вино

Трудно е да си представиш Ел Чапо, който седи сам в почти празната стая, без да има с кого да поговори, без да знае къде е, без дори да има една линия кокакин. Обстановка, крайно различна от тази, на която е свикнал в мексиканските затвори. Там той живял като лорд благодарение на подкупните надзиратели.

За вечеря получавал омари и отлежало вино. Управлявал бизнеса си по телефона, хапвал виагра “като бонбончета” и се радвал на компанията на проститутки.
Supermax със сигурност ще представлява шок за Ел Чапо, който е едва на 61 години и със сигурност ще прекара остатъка от този живот в “Ада на Земята“ без право на обжалване.

 

Най-ужасните затвори в света

Алкатраз

Florence Supermax в Колорадо не е единственото място, приютило ада на земята. Има още няколко строго охранявани затвори, чиито обитатели са извършили толкова тежки престъпления, че за тях храната е рядък лукс, а условията са брутални.

Един от тях е “Диарбекир”, който се намира в Югоизточна Турция и е построен през 1980 г. Той събира най-жестоките престъпници на турската нация. Затворът не само е известен с физическо мъчение, което се прилага на лишените от свобода, но и с причиняването на психическа болка.

Сред най-бруталните изправителни учреждения в Южна Америка е затворът “Сабанета” във Венецуела. Вътре има стотици заболявания, а за болните затворници не се полагат никакви здравни грижи. Инструментът за изтезания в този затвор е пълното игнориране на нуждите на затворниците.

В пустинята на Сирия се намира затворът „Тадмор“. Той е на около 200 км от Дамаск. Президентът Хафез ал Асад нареди вътре да бъдат екзекутирани 2400 затворници. Затворът веднъж е затварян през 2001 г., но отново е отворен през 2011 г.

Затворът Caradnuri е отворен през 1920 г. и се намира в Сан Пауло, Бразилия. Той е закрит през 2002 г. Известен е със случилата се там масова безредица и масово клане от 1992 г.

Централният затвор Gitarama в Африка е известен с това, че за да останат живи, на затворниците им се налага да ядат един от друг. През 90-те години той помещава близо 7000 затворници, като първоначално е бил проектиран да побира само 400 души.

Rikers Prison Island, централният затвор в Ню Йорк, също попада в тази класация. Той е популярен с това, че в него работа намират най-бруталните пазачи в целите Американски щати.

Един от най-старите щатски затвори в Калифорния е „Сан Куентин“. Отворен е през 1852 г. и разполага със собствена газова камера. До момента над 4000 души са били убити в нея.

Безспорно един от най-известните затвори в света е “Алкатраз“ разположен в Сан Франциско, Калифорния. За това място се твърди, че е с най-тежък режим за лишените от свобода.

 

КРИМИ

$20 млн. гаранция предлага братът на Ружа Игнатова на съда в Ню Йорк

публикувано

на

от

НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

Арестуваният в САЩ лидер на OneCoin Константин Игнатов е поискал от съда да бъде освободен под гаранция, докато трае делото срещу него по обвинение в сговор за извършване на измама. Това става ясно от писмо до съдията, подадено от неговите адвокати на 17 юни и видимо в американската електронна съдебна система PACER. Предложението на брата на Ружа Игнатова – създателката на OneCoin, която според щатските прокурори е измамна схема, е да осигури 20 млн. долара гаранция и да се съгласи на 24-часова въоръжена защита, за която той да плаща.

Адвокатите на Игнатов изтъкват, че той не е задържан за престъпление, включващо насилие, и изреждат други казуси, в които съдът е позволил на обвиняеми домашен арест, сред които и създателят на най-голямата „Понци схема“ в света Бърни Мейдоф. В подкрепа на българина с германски паспорт са приложени и 23 писма от близки – родителите на Игнатов, бременната му приятелка и нейните родители, негови партньори в бойните спортове и др.

 Как се стигна дотук

Константин Игнатов бе арестуван на 6 март в Лос Анджелис на летището, когато се готвел да напусне САЩ. Той пристига на 27 февруари, като е провел редица срещи с местни лица, промотиращи OneCoin. Два дни след ареста му САЩ официално обявяват, че той е обвиняем, както и сестра му Ружа, която е в неизвестност. Докато Константин е обвинен само в сговор за извършване на измама, за което го грозят до 20 години затвор, тя има общо пет обвинения още от 2017 г., за които сумарно може да лежи 85 години.

След задържането му Игнатов е преместен в Ню Йорк, тъй като обвиненията са повдигнати от прокуратурата на Southern District of New York, която се занимава с повечето случаи на големи финансови измами. Понастоящем той се намира във федералния арест Manhattan Metropolitan Correctional Center, като съдът първоначално през март прецени, че не подлежи на освобождаване под гаранция, тъй като има висок риск да се укрие. Това е малко или повече стандартна политика за чужди граждани (Игнатов е с германски паспорт).

Като аргумент срещу това адвокатите на Игнатов изтъкват, че той е влязъл в САЩ, знаейки за разследванията срещу OneCoin. Шест месеца преди пристигането му за пране на пари от OneCoin е арестуван американският адвокат Марк Скот, който в писмото е наречен “служител на OneCoin”. При арестуването му от OneCoin отрекоха пред “Капитал” да имат взаимоотношения с него, а самият Скот, чието изслушване е насрочено за октомври, иска делото да бъде прекратено, като настоява, че обвинението не е показало факти, че той е знаел за евентуална криминална дейност на OneCoin.

Според защитата на Игнатов е важно да се отчете, че той не е опитал да избяга, когато на влизане в страната са претърсени телефонът и лаптопът му, а е тръгнал да излиза от САЩ седмица по-късно, когато е приключил пътуването си. Невярно декларираната пред имиграционните власти цел на пътуването му се обяснява също с притеснение около разследванията на OneCoin. Въпреки че е състезател по MMA, адвокатите му пледират, че той не е обществена заплаха – няма криминално досие и обвиненията не са свързани с насилие или оръжия. Друг аргумент е, че в ареста той ще бъде затруднен да подготви защитата си.

В началото на юни на предварително изслушване Игнатов не се призна за виновен и предстои да се насрочи разглеждане на обвиненията по същество.

 Офертата на Игнатов

 Предложението към съда е Константин Игнатов да наеме жилище в Ню Йорк, което да обитава с приятелката си Кристина. То ще бъде охранявано денонощно от посочен от властите въоръжен екип, който ще има право да използва сила, в случай че реши да напуска имота без разрешение. Там той ще бъде под домашен арест, като ще се допускат само одобрени посетители. Няма да се допуска контакт с другите обвиняеми по делото без присъствие на адвокати, с известни жертви или свидетели. Няма да ползва интернет и компютър, освен за да се запознава с материали по делото и да си подготвя защитата, както и телефон. Освен това Игнатов се ангажира да няма връзки със служители на OneCoin, да предаде паспорта си, да бъде следен с електронна гривна и по-всяко време жилището му да може да бъде претърсвано.

Към това се добавя и 20 млн. долара гаранция, зад която да застанат с подписите си пет финансовоотговорни лица. Освен това тя ще е подплатена и с 1.5 млн. долара под формата на имоти на приятели в САЩ и 8.5 млн. долара кеш.

В писмото са посочени сходни казуси, където от обвиняеми са предложени аналогични или дори по-леки мерки, които съдът е приел. Вероятно в близките дни прокуратурата ще изтъкне своите възражения и чак след това съдията ще прецени дали да уважи искането. Техни аргументи вероятно биха били, че основният обвиняем – Ружа Игнатова, все още не е задържана и се укрива, вероятно в държава без споразумение за екстрадиция със САЩ. При по-леки условия Константин Игнатов би могъл да опита да се свърже с нея и да продължат твърдяната престъпна дейност, все още не всички средства от нея са проследени и може да се направи опит те да се пренасочат и прикрият, тя да помогне евентуален негов опит за бягство и т.н.

 Всички обичат Константин

Другата линия на защита на адвокатите на Игнатов е да изградят образа му на човек, който не би се укрил от правосъдието му. За целта са представени 23 различни писма в негова подкрепа, които го обрисуват като добър приятел, любител на животните, защитник на различни благородни каузи, грижовен син и очакващ скоро да стане баща.

С писма зад него застават майка му Веска (в ранните години на OneCoin тя е собственик и управител на основните български дружества, свързани с криптовалутата) и баща му Пламен, приятелката му Кристина и нейни роднини, а също и множество сподвижници от тренировките му бойни изкуства, включително и трикратният световен шампион по самбо Росен Димитров, брат му Румен и техните родители. Писма от колеги от OneCoin обяснимо няма, като единственото свързано с криптовалутната компания лице е адвокатка, правеща част от вписванията по партидите на българските дружества. Писмо от Ружа Игнатова също няма.

 

Още една българска съучастничка

Междувременно от друг документ по делото става ясно, че разследването на САЩ е разглеждало и още един български съучастник. Това личи от следствените материали, на база на които е издадена съдебната заповед за претърсване на жилищата на Марк Скот и изземване на документи и техника от тях. Тя не е назована по име, а като CC-3 (co-conspirator 3), но е посочена като Head of Legal and Compliance на OneCoin. С такава титла до 2017 г. се представяше Ирина Дилкинска. В документа е посочена и фирма “Би енд Ен консулт”, през която са минавали суми от OneCoin. До 2017 г. Дилкинска е управител и краен собственик на дружеството. Скот не е разкрил информация за връзките на CC-3 с OneCoin на финансова компания, наета да управлява създадени от него фондове, които според прокуратурата са използвани за пране на пари. Вместо това тя е представена като изобретател на технология, а “Би енд Ен консулт” я е предоставяла за ползване на свързани с OneCoin компании. Засега не е известно Дилкинска да има повдигнати обвинения.

 

Продължете по-нататък

КРИМИ

7 доживотни присъди за кипърския сериен убиец с корени от BG

публикувано

на

от

Седем доживотни присъди – по една за всяка от жертвите – получи серийният убиец от Кипър, чиито престъпления потресоха страната и света. Това е най-тежката присъда, произнасяна досега от кипърски съд.

35-годишният Никос Метаксас бе осъден за убийството на 5 жени от Филипините, Непал и Румъния и дъщерите на две от тях. Възможно е да има и неразкрити жертви. Престъпленията са извършени между 2016 и 2018 г. С жертвите убиецът се свързвал чрез сайтове за запознанства.

Метаксас заяви разплакан пред съда, че поема цялата отговорност за извършените от него „ужасяващи” престъпления. Той изрази съжаление и поиска извинение от душите на неговите жертви и от техните семейства. Метаксас се извини и на своето семейство и на цялото кипърско общество.

Според Нова тв Метаксас има български корени – майка му е от Стара Загора. Кипърски медии съобщават, че родителите му са разделени и той е израснал с баща му. Служител е в армията.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Рускиня и децата й бяха открити мъртви в Ню Йорк

публикувано

на

от

Рускиня и двете й деца бяха открити мъртви в апартамент в Стейтън Айлънд, Ню Йорк.

Алла Аушева и децата й, на две и три години, се преселили в САЩ със зелена карта. Задържан по подозрение за убийство е приятелят на жената, съобщи „Ню Йорк Пост“.

Според доклад, публикуван в уебсайта на градската полиция, екипът е пристигнал на адреса вчера сутринта след повикване на 911, информира АФП.

“При пристигането си полицията е открила задименото жилище. Пристигнали са пожарникари от Ню Йорк, които са угасили малък пожар. При влизането в жилището били открити телата на 36-годишна жена, тригодишно дете и двегодишно дете”, се казва в доклада на пожарникарите.

Според „Ню Йорк Пост“, 37-годишната Аушева е намерена легнала с лицето надолу на легло, като имала сериозни наранявания по главата и лицето. Предполага се, че децата ѝ са били удавени.

Полицията обвини за убийствата баща им, 36-годишният Шон Уокър, служител на американските военновъздушни сили. Той беше задържан на магистрала с мобилен телефон и личната карта на Аушева в ръцете му.

Полицията разполага с данни за домашно насилие в семейството и от миналото.

Алла Аушева се е преместила в САЩ през 2011 г. Тя се присъединила към Националната гвардия на САЩ, след което е била прехвърлена във военновъздушните сили на Националната гвардия. През 2012 г. е получила американско гражданство.

“Ние сме на ранен етап от разследването, което е в ход. Медицинският експерт ще установи причината за смъртта, но ние считаме, че става дума за убийство”, заявиха от полицията.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено