Открийте ни и в

КРИМИ

Новият живот на Ел Чапо – час разходка в… бетонна яма

bgvoice

публикувано

на

Ел Чапо, един от най-свирепите наркобарони в света, бе осъден на доживотен затвор в началото на април. Дребният мексиканец замени луксозния живот, на който би завидял и Пабло Ескобар, с един от най-зловещите затвори в света, Florence Supermax в Колорадо, наричан още “Алкатраз на Скалистите планини”.

Страховитият бос на мексиканския наркокартел Синалоа Ел Чапо беше признат за виновен по всичките 10 престъпления, в които го обвини прокуратурата в Ню Йорк. Присъдата му ще бъде официално оповестена през юни. В Мексико наркобосът бе в затвор с максимална сигурност, но успя да избяга два пъти.

От “Алкатраз на Скалистите планини” обаче досега не е избягал никой. Описван като “Ад на Земята”, затворът е построен през 1994 г. в отдалечена местност край миньорско градче на 2 часа път южно от Денвър. В него излежават присъдите си някои от най-известните престъпници в САЩ като терориста Тед Качински, познат като Юнабомбър, единия от организаторите на терористичния акт на Бостънския маратон Джохар Царнаев и участвалия в подготовката на атентата от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк Закариа Мусауи.

Свикнал на разкоша в огромното си имение в Гуадалахара, днес Ел Чапо е недоволен от живота си зад решетките. Толкова недоволен, че в началото на месеца адвокатите му опитали да му издействат малко повече време навън. Сега като един от най-закоравелите престъпници той има право само на час разходка в… бетонна яма.

В писмото си, с което искат промяна на това, защитниците му пишат, че в сегашните условия на дребния бос му липсва физическа активност, че „няма достъп до чист въздух, слънчева светлина и е принуден, да

слага тоалетна хартия в ушите си

за да заглуши шума на затвора”.
Но единственото място, където Гусман може да се препича на слънце и да вдишва чист въздух, е на покритият с мрежа покрив. А охранителите в затвора все още помнят деня, в който един от затворниците за малко да избяга. Отвлечен хеликоптер се опита да среже преградната мрежа и да го качи на борда. Е, не успя…

Но като се има предвид миналото на Ел Чапо и това, че е успявал да избяга от цели два строгоохраняеми затвора, съдиите веднага разбрали за какво става дума и отказали на Гусман достъпа до слънчева светлина. Мотивите им са, че е възможно той отново да се опита да избяга, но не през тунели, както при предишните пъти, а през покрива.
“В този случай активността на открито е невъзможна. Затворникът вече успешно е планирал две бягства от строгоохранявани сгради, като едно от тях е включвало сложното прокопаване на тунел с вентилация, дълъг повече от миля. Да избяга през покрива ни ще е елементарно за него”, пишат в отговор властите.

Как се живее в „Ада на Земята“

Затворът, в която се намира Ел Чапо, е наричан „Адовата дупка“. Затворниците рядко го напускат, а контактът им с външния свят или с други човешки същества е максимално ограничен, дори почти не съществува.

Откакто Supermax е отворен през 1994 година, никой не е избягал.

Робърт Худ, бивш надзирател, казва, че да си пратен там, означава “да живееш живот след смъртта“ и дори “е по-зле от това да умреш“.

Осъдените се откарват там с автобуси, бронирани коли и дори бронирани хеликоптери. Дузина високи оръжейни кули опасват стените на сградата, които са построени от подсилени тухли и обвити в режеща тел. Около тях 24/7 обикалят силно въоръжени охранители заедно с тренирани кучета. В кулите се помещават снайперисти, готови да стрелят всеки момент.

Сградите почти нямат прозорци. Всички врати са от стомана и се контролират дистанционно. Охранителите могат да затворят и да заключат по всяко време която и да е от тях. Навсякъде има сензори за движение и камери, които се следят от охранителите в контролната зала.

Във Florence Supermax има 490 килии. По-голямата част от тях вече са запълнени. Сред съседите на Ел Чапо ще бъдат освен Джохар Царнаев и Юнабомбър, руският шпионин Робърт Хансен, италианският мафиот Винсент Баскиано и много, много други опасни престъпници.
Условията на живот за всички тях са еднакви – изключително малки стаи, но защитени с

дебели стени и врати от стомана

Миниатюрен прозорец пропуска почти нищожна светлина. През него може да се види само небето, за да не могат затворниците да преценят какво е разположението на килията им. А в нея има само един стол, който не може да се премести, мивка, която едновременно е и тоалетна, автоматичен душ и бетонна плоча, върху която е поставен тънък матрак. Ако затворникът се държи добре, може да получи и черно-бял телевизор с развлекателни и образователни програми, но не и новинарски канали.

Дебелите стени служат, за да не могат затворниците да комуникират помежду си през тях. Те също така дори не могат да видят милиметър от коридорите.
В самия център на затвора се намира “Черната дупка“ място, където има най-високо ниво на охрана. Там се пратени наистина най-лошите престъпници. Те нямат прозорци, нямат светлина, леглото им е от бетон и е опасано с ограничители.

Животът в Supermax е самотен. Затворниците получават само това, което им е нужно да оцелеят – храна, вода и покрив. От тези, които влязат там, малцина ще видят дървета, планини и дори трева отново.

 

10 крачки в права линия или 31 в кръг

В килиите затворниците прекарват по 23 часа. Само 1 час им е позволен за разходка в бетонна яма, която описват като празен плувен басейн. За тези, които са били добри, има и малка “рехабилитационна стая“. Там пазилите прилично поведение могат да видят небето и да подишат чист въздух, докато правят 10 крачки в права линия или 31 крачки в кръг.
На затворниците им е позволено да се къпят само три пъти в седмицата, като душът им се управлява с автоматичен таймер. Храната се сервира през малка дупка в стоманената врата, а приборите са така подбрани, че да не бъдат използвани като оръжие. От време на време тези с прилично поведение получават бонбони и книги, с които да разнообразяват деня си, който иначе е изпълнен с правене на лицеви опори или просто със съзерцаване на малкото късче небе.
Най-тежка обаче е изолацията. Затворниците имат нулев или изключително малък контакт с близките си. В случай че такава среща се състои, тя се случва с бронирано стъкло между престъпника и посетителя.

Зад решетките в Мексико – омари и отлежало вино

Трудно е да си представиш Ел Чапо, който седи сам в почти празната стая, без да има с кого да поговори, без да знае къде е, без дори да има една линия кокакин. Обстановка, крайно различна от тази, на която е свикнал в мексиканските затвори. Там той живял като лорд благодарение на подкупните надзиратели.

За вечеря получавал омари и отлежало вино. Управлявал бизнеса си по телефона, хапвал виагра “като бонбончета” и се радвал на компанията на проститутки.
Supermax със сигурност ще представлява шок за Ел Чапо, който е едва на 61 години и със сигурност ще прекара остатъка от този живот в “Ада на Земята“ без право на обжалване.

 

Най-ужасните затвори в света

Алкатраз

Florence Supermax в Колорадо не е единственото място, приютило ада на земята. Има още няколко строго охранявани затвори, чиито обитатели са извършили толкова тежки престъпления, че за тях храната е рядък лукс, а условията са брутални.

Един от тях е “Диарбекир”, който се намира в Югоизточна Турция и е построен през 1980 г. Той събира най-жестоките престъпници на турската нация. Затворът не само е известен с физическо мъчение, което се прилага на лишените от свобода, но и с причиняването на психическа болка.

Сред най-бруталните изправителни учреждения в Южна Америка е затворът “Сабанета” във Венецуела. Вътре има стотици заболявания, а за болните затворници не се полагат никакви здравни грижи. Инструментът за изтезания в този затвор е пълното игнориране на нуждите на затворниците.

В пустинята на Сирия се намира затворът „Тадмор“. Той е на около 200 км от Дамаск. Президентът Хафез ал Асад нареди вътре да бъдат екзекутирани 2400 затворници. Затворът веднъж е затварян през 2001 г., но отново е отворен през 2011 г.

Затворът Caradnuri е отворен през 1920 г. и се намира в Сан Пауло, Бразилия. Той е закрит през 2002 г. Известен е със случилата се там масова безредица и масово клане от 1992 г.

Централният затвор Gitarama в Африка е известен с това, че за да останат живи, на затворниците им се налага да ядат един от друг. През 90-те години той помещава близо 7000 затворници, като първоначално е бил проектиран да побира само 400 души.

Rikers Prison Island, централният затвор в Ню Йорк, също попада в тази класация. Той е популярен с това, че в него работа намират най-бруталните пазачи в целите Американски щати.

Един от най-старите щатски затвори в Калифорния е „Сан Куентин“. Отворен е през 1852 г. и разполага със собствена газова камера. До момента над 4000 души са били убити в нея.

Безспорно един от най-известните затвори в света е “Алкатраз“ разположен в Сан Франциско, Калифорния. За това място се твърди, че е с най-тежък режим за лишените от свобода.

 

Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

КРИМИ

Вижте как мъже бутат труп, натъпкан в пазарска количка в Харлем (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Сн: New York Post

Двама мъже с пазарска количка на веригата магазини „Таргет” бутат труп. Абсурданата случка е записана от охранителна камера, съобщава „New York Post”.

На видеото се виждат двамата, които носят бейзболни шапки, докато бутат по тротоара количката в 2,30 ч. след полунощ из квартал Харлем, Ню Йорк.

Мъжът, който върви отпред, постоянно се обръща, за да направлява правилната посока. Часове по-късно, минувач, който отивал на фитнес, забелязал тялото, понеже от килима стърчали два крака.

Свидетелят се обадил на полицията. Пристигнала и линейка. Медиците установили, че все още неизвестният мъж е мъртъв, а причината за смъртта е травма на главата. Полицията в Ню Йорк издирва мъжете от записа.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Оправдаха мажоретка, убила и закопала бебето си (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Съдът в Охайо оправда мажоретка, която убила и закопала бебето си. 20-годишната Брук Скайлар Ричардсън чу „невинна“ от журито за зверството от преди две години.

Смята се, че тя разбила черепа на новороденотоо си, а след това положила трупа му в задния си двор.

Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer via AP

Трейси Джонсън, баба на убитото бебе и майка на баща му. (Сн: Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer via AP)

Очакваше се Брук да получи доживотна присъда, тъй като беше обвинена в предумишлено убийство, извършено, докато била тийнейджърка.

В заседателната зала обаче момичето се разплака от облекчение, когато разбра, че съдебните заседатели я оневиняват за убийството, което е прецедент за законодателството на щата.

Адвокатът на Брук – Чарлс Ритгерс я поздравява, след оправдателната присъда. (Сн: Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer via AP)

Единственото обвинение, което остана висящо, е за гавра с труп. За него бившата мажоретка може да получи присъда от 1 година, но не е изключено и да се отърве само с пробация.

Нейните родители също се разплакаха, след като чуха оправдателната присъда „Обичаме те, скъпа”, каза майка й.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Четирима българи арестувани за източване на банкомати на о-в Бали

bgvoice

публикувано

на

от

Четирима българи са арестувани на о-в Бали за поставяне на скимиращи устройства на няколко туристически точки на острова. Полицията съобщава само инциалите на арестуваните. Те са мъже на възраст от 37 до 54 години.

Един от задържаните е заловен докато монтирал устройство и скрита камера на банкомат. Записващото устройство било, за да запише въвеждания ПИН-код от картата, докато скимиращото устройство служи за дублиране на картата, за да бъдат изтеглени пари. С парите, българите си купували дрехи и часовници, обясниха от полицията.

Останалите трима били арестувани в Денпасар. Там полицията получила сигнал от банка, когато подозрително нараснал броя на броя транзакции,  извършвани от чужденци на острова.

При претърсване на къщите, обитавани от българите, са намерени  пластики за дебитни карти. Иззети са още девет телефона, четири камери за вграждане, рутер, 20 фалшиви кредитни карти и други вещи за осъществяване на престъпната дейност.

Жертвите на българите са били основно чужди туристи, съобщиха от полицията.

Въпреки че българите са използвали един и същи начин за източване на банкомати, засега полицията не е открила връзка между тях. Пред съда те са потвърдили, че не се познават. Те били на остров Бали с шестмесечни туристически визи. Ако бъдат осъдени ги очакват до 8 години затвор.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada