Открийте ни и в

Българи в САЩ

Новият български посланик затваря консулството във Вашингтон след изборите

Никое друго консулство обаче няма да прекъсва работа в понеделник, което прави това решение озадачаващо

публикувано

на

Новият посланик затваря консулството във Вашингтон след изборите

Безпрецедентно затваряне на българското консулство в столицата на САЩ веднага след изборния ден предизвика учудване. Според съобщение във Facebook страницата на посолството, на 3 октомври, понеделник, “консулската служба към посолството във Вашингтон няма да работи с граждани”. Дадени са телефон и имейл за контакти при необходимост.

Причината – “реорганизация на помещенията след провеждане на изборите за народни представители” – е странна, защото очевидно тази реорганизация е проблем за работата само там, въпреки че това консулство разполага с по-големи ресурси и възможности от другите консулски служби в САЩ.

Новият български посланик затваря консулството във Вашингтон след изборите

Никое друго консулство обаче няма да спира работа в понеделник: няма съобщения от САЩ, Канада или по света за затваряне в деня след изборите, камо ли по такава тривиална причина. На този фон затварянето на консулството във Вашингтон изглежда най-малкото озадачаващо. Там работят и най-много хора от всички наши консулства в САЩ.

Радев се бие в гърдите: Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа

Българите плануват дългосрочно когато трябва да пътуват до някое от генералните ни консулства, за да получат услуга. Много от тях взимат почивни дни, купуват самолетни билети, за да стигнат до конслуството.

Такова затваряне не се е случвало в последните години, а няма данни да е ставало и още по-рано нито в САЩ, нито където и да е по света. Консулството ни в Одеса спря работа след 4 дни война в Украйна.  Вероятно по-подробно обяснение за това решение би могъл да даде новият български посланик в САЩ Георги Панайотов. Той беше назначен на поста с едно от последните решения на второто служебно правителство на Румен Радев. Временният кабинет не оставя това важно назначение на идващото редовно правителство, а взима решението на последното си заседание на 10 декември 2019 г. Тогава Панайотов е втори мандат служебен министър на отбраната.

Президентът подписва указа за назначаването му на 22 март т.г. и необичайно спешно прибира предишния ни посланик Тихомир Стойчев в София.

Преди това Георги Панайотов е посланик на България в постоянното ни представителство в ООН в Ню Йорк (2016 – 2021), а съпругата му работи в посолството ни във Вашингтон.

Посланикът предизвика смущение и с пост в своя Facebook профил по време на кампанията, в което коментира кандидатът за депутат от “Продължаваме промяната” Ицо Хазарта. Подобен род коментари са изключени в дипломатическата практика, защото хората във Външното министерство би трябвало да изпълнянат външната политика на страната и да не участват в политическите надпревари.

В Съединените щати, например, държавният секретар обикновенно е в чужбина по време на партийната конференция на партията, ако президентът, в чийто кабинет служи, се кандидатира за втори мандат. Идеята е да се покаже дистанция между последователната външна политика на страната от политическите боричкания на деня.

Още преди да пристигне във Вашингтон пък посланикът нападна с коментар генералният консул в Чикаго Светослав Станков по повод церемонията по вдигането на българското знаме за 3 март. Той коментира пост на бившия генерален консул в града Иван Анчев, който критикуваше наследника си. Тогава Панайотов написа –  „Рибата мирише откъм главата, Ванка! Много ще е грозно да изпадам в подробности, но едно от последните ми действия като постоянен представител на България в ООН, бе да предупредя официално (тоест писмено) ръководството на МВнР за абсурдното им решение да назначат за генерален консул в Чикаго сегашния титуляр. Тъй като той в продължение на години бе служител на ПП към ООН, Ню Йорк, чийто ръководител бях аз, аргументирано, документирано и с примери от работата му призовах МВнР да обмисли дали въобще да продължава да го ползва.

След моята писмена интервенция обаче той бе назначен за генерален консул в Чикаго като политическо назначение на партията, която управляваше преди служебните правителства (да не й казвам името)“, пише Панайотов в това, което изглежда като координирана атака срещу Станков. Самият Панайотов е също назначение на тази партия като ръководител на мисията ни в ООН – по предложение на бившия външен министър Даниел Митов и назначен от бившия премиер Бойко Борисов и бившия президент Росен Плевнелиев.

Оказва се, че Панайотов и Станков имат стара вражда. Станков е пуснал писмено оплакване срещу Панайотов в Инспектората на МВнР, което изглежда е потулено, след като той става служебен министър. Сигналът бил за злоупотреба със служебно положение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено