Открийте ни и в

Общество

Новият посланик на САЩ в България: България е стратегически партньор и съюзник на САЩ

Кенет Мъртън е служил като посланик в Хаити, а след това и в Хърватия

публикувано

на

Новият посланик на САЩ в България: България е стратегически партньор и съюзник на САЩ

“България е стратегически партньор и съюзник на Съединените щати”, заяви новият посланик на САЩ в България Кенет Мъртън. 

По време на изслушването си от Сената

Мъртън каза, че от присъединяването си към НАТО през 2004 г. България последователно демонстрира ангажираност към Алианса. “Тя предостави сили и понесе жертви в Ирак и Афганистан“.

Той допълни, че ще продължи да подкрепя усилията на България за борба с руското вредно влияние.

Мистерия с тресавище: Ни вест, ни кост от Палчо Техниката. Само джипът му е открит

По думите му заради непредизвиканата война на Русия координацията с България е още по-наложителна.

„България е домакин на многонационална бойна група на НАТО, която включва американски войски. Тя е регистрирала повече от 145 000 бежанци от Украйна за временна закрила, напълно подкрепи санкциите срещу Русия, а през ноември българският парламент гласува с огромно мнозинство в подкрепа на военната помощ за Украйна“.

Мъртън приветства

придобиването на България на втори транш F-16 и каза, че това е значителна стъпка към това България да изпълнява нужните разходи за отбрана.

Две жени убити и изнасилени в Торонто: Обинение за мъж 39 години след зверството

Като една от основните задачи на посланика ще бъде разширяването и диверсификацията на икономическите връзки с приемащата държава.

„Съществува огромен потенциал за активизиране на отношенията ни и за разширяване на търговската дейност на САЩ в ключови области като технологии и иновации, селско стопанство, образование и предприемачеството, инфраструктурата и особено енергетиката“, каза той и отбеляза положителните стъпки на София към енергийна диверсификация. „Завършването на интерконектора Гърция-България, който улеснява вноса на природен газ от Азербайджан, беше голямо постижение в това отношение. Остава да се направи още, като се започне от осигуряването до снабдяването с ядрено гориво, което не зависи от руски суровини.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено