Открийте ни и в

КОЛИ

Новият Mercedes Benz V-класа – просторна лимузина

Със своите атлетични форми, той наистина привлича погледа
bgvoice

публикувано

на

Качете се във V-класата и ще се насладите на всеки километър. Както семейства, така и бизнесмени пътуват с нея още по-спокойно. Почитателите на приключенията изживяват още по-интензивно всеки миг, а пътниците, ползващи трансферен превоз, достигат до целта си толкова удобно и с толкова много стил, както никога досега.

Със своите атлетични форми V-класата наистина привлича погледа и се разпознава – особено с AMG Line. Нейното високо качество се проявява и вътре в купето: гъвката концепция за пространството, интелигентните асистиращи системи и системи за безопасност, както и отлично свързаните мултимедийни системи са образцови в сегмента. С нов двигател и ново задвижване от най-висока класа V 300 d със 176 кВт (239 к.с.).

46 Mercedes (7)
46 Mercedes (6)
46 Mercedes (5)
46 Mercedes (4)
46 Mercedes (3)
46 Mercedes (2)
46 Mercedes (1)

V-класата расте със своите задачи: на двата задни реда седалки могат да бъдат комбинирани единични седалки, както и двойни и тройни седалки в най-разнообразни варианти. Серийно отзад са разположени 4 комфортни единични седалки. По желание дори при компактните автомобили могат да бъдат монтирани две тройни седалки, което

прави V-класата 8-местна

Ако са достатъчни 7 места, първият ред на задните седалки може да бъде оборудван или с една двойна, или с 3 единични седалки. Луксозните седалки на първия ред от задните седалки се отличават с абсолютен комфорт. Практични детайли, като например системата за релси за седалката, върху която едноместните и многоместните седалките могат да бъдат премествани надлъжно, или позиционирането лице в лице, също отговарят на взискателните изисквания за индивидуален комфорт.

С асистиращите системи и системите за безопасност V-класата помага в много ситуации на пътя, за да достигате целта си безопасно, без напрежение и уверено.

До 8 лица и багаж – V-класата превозва и двете по най-добрия начин. Ако е необходимо допълнително пространство, седалките могат да бъдат изцяло свалени. С максимална дължина за товарене от 2565 мм при екстрадългите автомобили (дълги: 2335 мм, компактни: 2090 мм) обемистите предмети също могат да бъдат събрани. При изцяло свалени седалки в задната част разполагате с до 5010 л (дълги: 4630 л, компактни: 4200 л) за багаж и оборудване за отдих.

Mercedes-Benz V-класа се предлага в 3 различни дължини на автомобила.

Типичните за AMG елементи и висококачествените детайли в екстериора и интериора подобряват спортния външен вид и индивидуалността.…

С Mercedes me connect вие, вашият смартфон и вашият Mercedes-Benz влизате в една очарователна връзка. Независимо дали човек е на път или у дома – с Mercedes me connect може лесно да проверят

онлайн важни данни на автомобила

като пробег в км, налягане в гумите и напълване на резервоара през Mercedes me Portal или в приложението Mercedes me App. Теледиагностиката, техническото обслужване и асистирането при авария и произшествия, както и системата за спешни повиквания на Mercedes-Benz предлагат свързани в мрежа мерки за безопасност. Можете удобно да изпратите крайните цели на пътуването от вашия смартфон до вашия Mercedes-Benz. С Live Traffic Information можете да получите информация за трафика почти в реално време. Прогнозата за времевата продължителност на пътуването ви предупреждава за задръствания и ви предлага по-оптимален час за отпътуване.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

КОЛИ

Внос на автомобил от САЩ в България: Какво трябва да знаете?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Искате да карате Dodge Challenger, Chevrolet Aveo, Ford Mustang GТ, Mercedes-Benz или луксозна американска лимузина на по-сносна цена, внос от САЩ, в България? Тогава трябва да знаете някои неща, които ще са ви полезни при вноса. На първо място, какви документи ще са ви нужни при евентуален внос и ще може ли да ползвате автомобила си?

И най-същественото – какво дължите като данъци и такси?

Защото в крайна сметка от това зависи дали ще направите изгодна покупка.

От Агенция „Митници“ обясниха пред СБА какво точно е нужно.

При внос на автомобил, независимо дали е от САЩ, Канада, Русия или друга страна извън Европейския съюз, на българската митница се подава митническа декларация. Към нея трябва

да бъдат приложени всички документи

отнасящи се до митническия режим, включително:

– договор за покупко-продажба;

– транспортни документи (ако автомобилът е превозван не на собствен ход, а в контейнер или на автовоз, за превоза също се заплащат такси, застраховки, които се прилагат и впоследствие влизат в митническата стойност, върху която се начислява мито);

– фактура (в зависимост от конкретния случай: например ако автомобилът се купува от физическо лице, няма кой да издаде фактура и тогава стойността на сделката е в договора за покупко-продажба. Ако обаче се купува от юридическо лице, ще има и фактура за плащането) за определяне на митническата стойност.

Митническата декларация за допускане за свободно обращение и крайна употреба на автомобил, закупен от трета страна, следва да се придружава и от

талон за полицейска регистрация

на автомобила от държавата, в която е закупен. Това се отнася само за автомобилите втора употреба.

Какви мита, данъци, такси се заплащат и кога?

Дължимите мита се определят в зависимост от тарифното класиране на даден артикул в комбинираната номенклатура (КН) на ЕС и съгласно таблицата със ставките на митата, включена в част втора на КН. Това може да се види на интернет страницата на Агенция „Митници“: www.customs.bg.

За нови и употребявани автомобили от позиция 8703 на КН ставката на митото от трети страни е 10%.

За нови и употребявани автомобили от позиция 8704 на КН ставката на митото от трети страни зависи от максималното общо тегло на автомобила и от работния обем на двигателя – 10 или 22%.

 Плащане на ДДС

 По отношение на данъка върху добавената стойност (ДДС) следва да се има предвид, че внос на автомобил е въвеждането на несъюзен автомобил на територията на страната. Ставката на данъка е в размер на 20%.

При внос на автомобил освен мито се начислява и ДДС, като в данъчната основа за начисляване на ДДС е включено и дължимото мито. При внос на автомобил от трета страна ДДС се начислява дори когато не се начислява мито, например поради преференция.

Митническите органи разрешават освобождаването на автомобилите след заплащане или обезпечаване на митническото задължение и начисления ДДС. В общия случай те са дължими от вносителя, т. е. от физическото или юридическото лице, което придобива автомобила, и могат да бъдат платени лично или чрез пълномощник. Плащането се извършва по банков път.

При внос на автомобил от САЩ или друга страна извън ЕС освобождава ли се лицето от такси, когато представи документ, че там возилото е било негова собственост?

Когато автомобилите са лична собственост, при внос те се освобождават от мито и ДДС в случаите, когато собственикът се установява в България и отговоря на следните условия:

– да е пребивавал най-малко 12 последователни месеца в трета за ЕС държава;

– да премества обичайното си място на пребиваване в Република България;

– МПС трябва да е било в негово владение и да е използвано ефективно в предишната държава, в която е пребивавал,

най-малко шест месеца преди датата

на която е напуснал. Гражданинът е задължен да докаже този факт, като представи: регистрационен талон, договор за покупко-продажба, фактура или друг подобен документ;

– ако не иска да плаща мито и ДДС, собственикът трябва да ползва автомобила по начин, по който го е ползвал в предишната държава на пребиваване. Не трябва да възникват никакви съмнения, че се готви да продава автомобила.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КОЛИ

След 17 години: Ford Puma се завръща в играта (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
39 Ford Puma (1)
39 Ford Puma (2)
39 Ford Puma (3)
39 Ford Puma (4)
39 Ford Puma (5)
39 Ford Puma (6)
39 Ford Puma (7)
39 Ford Puma (8)
39 Ford Puma (9)

След цели 17 години отсъствие Puma се завръща в играта с нова визия и много технологични подобрения.

Първата генерация на малкото триврато купе споделяше много прилики с Fiesta, като традицията е продължена и сега. И двата автомобила споделят една основа и сходни визуални характеристики.

Интериорът на автомобила също има познати черти. Разликата с Fiesta можем да открием в багажника. 456 литра пространство и доста интересен подход към багажната функционалност правят новата Puma доста практична.

Колата идва оборудвана с адаптивен круиз контрол, система за аварийно спиране,

засичане на пешеходци, запазване на лентата

 и камера за задно виждане, предлагаща 180-градусово зрително поле.

Всичко се управлява от 8-инчов тъчскрийн, а зад волана виждаме 12,3-инчов дисплей, който заменя традиционните аналогови скоростомер и оборотомер, представя автомобила TopGear. За максимален комфорт и удоволствие се предлагат опционални масажни седалки и стереосистема с 10 говорителя.

Трицилиндровият 1-литров EcoBoost с мек хибрид пристига в два варианта – 125 к.с. или 155 к.с. и задвижването е единствено на предните колела.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КОЛИ

Corvette C8. Като един тлъст стек

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Дами и господа, моля да станем на крака. Новият 2020 Chevrolet Corvette C8 е пред очите ви. Очакван 60 години, най-накрая той вече е тук. Средно разположен двигател, задно предаване и 8 скоростна кутия с двоен съединител. А ако по случайност не сте наясно с обичаите при американските автомобили досега, най-после ще се светнете. Стартова цена от малко под $60 000 по първоначални данни стъписа всички. 0-60 mph за под 3 секунди – понякога мечтите се сбъдват.

Стайлингът е типичен за GM и не е далеч от нормалния Corvette. Има силно подчертан остър вид, като тук липсват модерните европейски тенденции за извънземност. Дизайнът е всъщност консервативно-модерен, като линиите са „перати”. Все едно се перчи. И това е един от силните козове на Corvette по принцип. Предницата се разпознава от пръв поглед, докато задната част е леко напомняща всекидневното Camaro. Таванът се сваля в тип тарга и не се прибира автоматично, а се поставя в задното багажно отделение.

За хората от

българската и другите балкански общности

които са заклети фенове на немските традиционни спортни автомобили, този Corvette би будил може би смях първоначално. Но, меко казано, явно нямат идея какво представлява Corvette. На кулинарен език ще обясня: зелена салата с репички и органик магданоз е хем полезна, хем модерна. Една нормална сочна телешка пържола би била отхвърлена с лека ръка от модерните тенденции. Е, това е Corvette. Един сочен дебел стек. При около $60 000 стартова цена – моментално се подиграва с Audi R8 или кое да е Porsche 911. За 60 хил. долара от Mercedes може най-много да си купите C 43 AMG купе. Посмешище спрямо Corvette и потенциала му.

Моля не забравяйте, че Corvette е центърът на вселената за милиони пенсионери от средната класа. Не е нужно той да е с мощност колкото Bugatti Chiron, за да го купуват. Нужна е адекватна мощност и проста рецепта. Толкова.

Също така е с огромни възможности за тунинг, който има желание. Подсолена с ниската цена, Corvette е евтин и вкусен стек, както вече се разбрахме. Надеждността на всички досегашни „корвети” смазва немските и особено италианските и английските спортни коли, така както динята смачква хлебарката. Да, няма космически „технологии”, а нормални комфортни опции, но те почти

винаги са само за украса

2020 Chevrolet Corvette Stingray

И да, не очаквайте кожа в салона с качество на Rolls Royce, имайки предвид цената. Също така това не е ниско качествен продукт. От първото десетилетие насам всички американски автопроизводители извървяха бърз и дълъг път към много по-добро качество на материалите.

Заради задно разположения двигател и силно намалена видимост задното огледало е дисплей от камера. Багажното отделение е не само отпред, но и отзад – предостатъчно дори за цял сет от стикове за голф и няколко чанти.

Кокпитът на машина е силно шофьоро-центристки с голям дисплей зад волана и втори отстрани. В дясната страна има най-дългия ред бутони от който и да е автомобил. Cool. Воланът е нетипичен кръгъл квадрат. Смяната на предавките е зад волана, но селекторът е с бутони. Според дизайнерите той е максимално близо до нормалния лост-селектор. За традиционна ръчна скоростна кутия засега не се споменава и най-вероятно няма да има. И без това мнозинството „Корвети” са автоматици.

Двигателят  недвусмислено е само v8. Кодово наименование LT2 6.2 литра работен обем с 495 к.с. в базовия z51 модел. Разбира се,

скоро ще последват по-мощни версии

Но ще има и по-слаба версия само с 5 к.с. по-малко, дължащи се на липсата на спортен ауспух. Все тая. Още по-важен е фактът, че не е с принудително пълнене. Няма турбо или компресор, а традиционно атмосферно пълнене. Има обаче директно впръскване на горивото. Заради оборудваната система dry oil sump двигателят има малък картер и стои максимално ниско, което пък води до много място над двигателя. Идеалното място за компресор при идните мощни версии. През 2019 г. е почти немислимо да намерим друг производител, който може да покрие вредните емисии без турбо и даунсайзинг. Но GM успява да се вмъкне в изискванията. Браво.

Звукът на LS поколението двигатели е силно характерен буботещ. В Corvette общностите най-честата модификация е т.нар. cam shaft swap. Т.е. разпределителен вал, който забавя тайминга и работи леко неравномерно. Има начин да възпроизведем звука на LS   двигателя чрез четене. Четете на глас колкото може по-бързо думите: potato, potato, potato, potato, potato, patato. Традиционно LS двигателите са силно надеждни. В случая LT2 разновидността тепърва трябва да се докаже. Моля, побързайте да си резервирате!

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada