Открийте ни и в

САЩ

Демократите обещаха значително увеличение на минималното заплащане в Илинойс

2020-та година приключи с над 250 нови държавни закони – най-големият е легализацията на марихуаната

публикувано

на

Сн: БТА

2020-та година приключи с над 250 нови държавни закони – най-големият е легализацията на марихуаната.

“Имахме повече от милиард долара продажби на дребно, когато това стана законно”, потвърди Дейвид Грейс.

Пролетната заседателна сесия на законотворците, обаче, бе прекъсната заради пандемията от коронавирус. В резултат на това те приеха само няколко нови закона, които да влязат в сила през идващата година

С липсата на много нови закони през 2020 г., вероятно ще има и промени през 2021 г. Също през 2021-та основната задача на губернатора Прицкер ще бъде да помогне на бюджета на щата да се възстанови – вероятно за целта ще трябва да се вдигнат данъците и да се съкрати персонал.

Какво влиза в сила в Илинойс от 1 януари?

Наскоро Демократите от Сената публикуваха техният списък с нови интересни закони, които влизат в сила през новата година. Те са свързани с безопасността на пътя, учебните програми в училищата и увеличението на минималната заплата.

До 2025 г. се планира увеличение на минималното заплащане до 15$ на час. Това означава, че през тази година минималното заплащане ще се увелици до 11$ на час за обикновените работници. 6,60$ пък ще бъде за хората с бакшиш, а 8,50$ за лицата под 18 години, които работят по-малко от 650 часа на година.

Това, обаче, ще е поредната трудност за търговците, които се опитват да спасят бизнеса си без да съкращават.

„Това ще направи много по-трудно за търговците на дребно да останат на крака, да си върнат служителите, които трябваше да съкратят, това просто ги затруднява много“, каза Роб Кар, президент на Асоциацията на търговците на дребно в Илинойс.

През 2020-та бизнесът на дребно получи удар, тъй като пандемията от COVID-19 първо предизвика строга заповед за оставане у дома, а след това драстично промени начина, по който може да работи търговията с ограничения на капацитета и допълнителни предпазни мерки.

Докато федералното правителство спореше за финансовата помощ за националната пандемия, Илинойс установи спешни безвъзмездни средства за малкия бизнес и помощ за заем.

Държавната програма за безвъзмездно прекъсване на бизнеса, която е най-голямата държавна програма за икономическа подкрепа, създадена в отговор на пандемията, разпредели милиони долари, за да помогне за стабилизирането на затруднените малки предприятия през тази година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено