Открийте ни и в

Политика в САЩ

Нови закони в САЩ могат да препънат гласоподавателите на междинните избори

Единадесет щата са наложили по-строги изисквания за идентификация на гласоподавателите

публикувано

на

Нови закони в САЩ могат да препънат гласоподавателите на междинните избори

САЩ въведоха повече от 30 нови ограничения за гласуване от 2020 г. насам, от изисквания за самоличност на гласоподавателя до ограничения за гласуване по пощата, подклаждайки напрежението между републиканци и демократи преди междинните избори на 8 ноември.

Републиканците, които до голяма степен приеха фалшивите твърдения на бившия президент Доналд Тръмп за измама на изборите през 2020 г., казват, че мерките са необходими, за да се гарантира почтеността на изборите. Демократите твърдят, че целта им е да затруднят избирателите, които традиционно подкрепят Демократическата партия, да дадат гласа си.

Повечето от мерките бяха подкрепени от републиканските щатски законодатели и срещнаха съпротивата на демократите, но разделението не е чисто червено и синьо. Понякога дебатът за всеки закон се свежда до дребния шрифт на детайлите.

Най-голямата измама в тв формат: Майор печели „Стани богат“, но завършва в ареста

Документи за самоличност

Единадесет щата са наложили по-строги изисквания за идентификация на гласоподавателите от 2020 г. насам според Центъра за правосъдие „Бренън“ и Voting Rights Lab, които проследяват законодателството за гласуване в цялата страна.

Противниците на мерките не възразяват срещу изискването гласоподавателите да потвърждават самоличността си, когато гласуват – което вече е стандарт във всеки щат – а по-скоро срещу средствата, използвани за проверката им.

За разлика от много европейски демокрации, където издадените от правителството документи за самоличност са по-разпространени, проучвания са установили, че милиони избиратели в САЩ нямат документ за самоличност със снимка.

Два от най-противоречивите закони от 2021 г. промениха правилата за документите за самоличност при неприсъствено гласуване и гласуване по пощата.

Сега Джорджия изисква гласоподавателите, които нямат шофьорска книжка или щатска лична карта, да включат в заявлението си за неприсъствено гласуване фотокопие на друга издадена от правителството лична карта, която много избиратели може да не са в състояние лесно да представят.

Карпов изтрезня и излезе от кома. Бил типичен умерен пияч

Законът на Тексас позволява на избирателите да използват по-широк набор от документи за самоличност, когато кандидатстват и гласуват по пощата. Той обаче автоматично ги отхвърля, ако гласоподавателят използва идентификационен номер, различен от този, който е предоставил при регистрацията си за гласуване.

Гласуване по пощата

Законите за гласуване по пощата са особено сложни в Съединените щати. Само 11 държави в света не изискват от гласоподавателите да представят извинение за гласуване по пощата според базирания в Стокхолм Международен институт за демокрация и изборна помощ (IDEA).

Законите на някои щати ограничиха гласуването по пощата по един начин, докато го облекчиха по друг. Законодателният орган на Кентъки, контролиран от републиканците, прие закон, който позволява на гласоподавателите да коригират бюлетините за неприсъствено гласуване, ако допуснат грешки, но също така ограничава периода за кандидатстване за такива бюлетини.

Поддръжниците на ограничаването на гласуването по пощата посочват, че то увеличава разходите за провеждане на избори и създава повече възможности бюлетините да бъдат прихванати от нежелани получатели, които биха могли да извършат измами с тях.

Привържениците на разширяването на гласуването по пощата отбелязват, че ограничаването му затруднява гласоподавателите, които не могат да отидат да гласуват на място.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено