Открийте ни и в

Коронавирусът

Нови приложения ще служат като COVID-паспорти, за да направят пътуването възможно отново

Как обаче ще бъдат защитени личните ни данни?

публикувано

на

Сн.: Архив

В момент, в който ваксините срещу коронавируса се разпространяват в САЩ и другите държави по света, много хора вече си мечтаят за деня, в който могат да пътуват, пазаруват или да отидат на кино.

Но, за да се стигне дотам, първо ще се нуждаете от ваксинационен паспорт. Няколко компании и технологичните групи започнаха да разработват приложения или системи за смартфони, на които хората трябва да качат подробности за своите тестове и ваксинации, създавайки цифрови данни, които могат да бъдат показвани на влизане в концертна зала, стадион, кино, офис или дори в друга държава.

Организацията с нестопанска цел The Common Trust Network и Световният икономически форум си партнират с няколко авиокомпании, включително Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines и Virgin Atlantic, както и стотици здравни системи в САЩ и правителството на Аруба.

Защо трябва да носим маска дори и след ваксина срещу COVID-19?

Създаденото от групата приложение CommonPass позволява на потребителите да качват медицински данни като резултат от теста си за COVID-19 или доказателство за ваксинация от болница или медицински специалист. След това генерираният здравен сертификат или пропуск под формата на QR код може да се покаже на властите, без да се разкрива чувствителна информация.

Ако пътувате, приложението ще изброи изискванията за съответните държави.

„Можете да бъдете тествани всеки път, когато преминавате граница. Не можете да бъдете ваксинирани всеки път“, каза Томас Крамптън, главен маркетинг и комуникационен директор на The Commons Project, пред CNN Business.

Той подчерта необходимостта от прост и лесно преносим набор от информация, които да бъдат показвани на властите.

Големите технологични фирми също се намесват. IBM разработи собствено приложение, наречено Digital Health Pass, което позволява на компаниите и местата да персонализират показателите, които ще им бъдат необходими за влизане, включително тестове за коронавирус, температурни проверки и записи за ваксинация.

Учени посочиха причинителят на алергични реакции във ваксините срещу COVID

След това идентификационните данни, съответстващи на тези индикатори, се съхраняват в мобилен портфейл.

В усилията си да се справят с едно предизвикателство около връщането към нормалния живот след широко разпространение на ваксините, разработчиците сега може да се наложи да се изправят пред други предизвикателства, вариращи от проблемите на неприкосновеността на личния живот до представянето на различната ефективност на различните ваксини.

В началото на пандемията Apple и Google загърбиха съперничеството си със смартфони, за да разработят съвместно система, базирана на Bluetooth, за да уведомяват потребителите, ако са били изложени на някой с COVID-19.

Много държави и държавни правителства по света също разработиха и използваха свои собствени приложения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Какво гласят новите правила за пътуване до САЩ в условията на COVID-19

Ето какво трябва да знаете за новите правила, преди да предприемете пътуване:

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Центровете за превенция и контрол на заболяванията са разпоредили, че всички пътници, летящи до САЩ от чужбина, ще трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавируса, преди да се качат на самолета. Мярката влиза в сила от 26 януари.

Ето какво трябва да знаете за новите правила, преди да предприемете пътуване:

Кого засягат?

Байдън ще иска отрицателен PCR и карантина за пристигащите в САЩ от чужбина

Новата заповед засяга всички, пътуващи до САЩ и с международни полети, включително граждани на САЩ. Пътниците ще трябва да покажат отрицателен резултат от теста, дори ако идват с частен самолет или с чартърен полет. Изключения ще се правят за деца под 2 години, екипажи на авиокомпании и федерални агенти на реда и военни, пътуващи по служба.

За кои държави важи?

Новата заповед е в сила за пътуващите от всички държави, извън САЩ. Пътниците трябва да покажат доказателство за отрицателен тест, когато пътуват до САЩ от която и да е държава, включително Мексико и Карибите.

Изискването не се отнася за американски територии, като Пуерто Рико.

Заповедта влиза в сила от 26 януари. Хората, пристигащи от Обединеното кралство, вече бяха обхваната от подобни изисквания за тестване, които влязоха в сила през декември след появата на новия щам там.

Авиокомпании въвеждат ваксинационен паспорт за пътуване

Какъв тест е нужен и кога? Какво ще стане, ако резултатите не са излезли?

Пътуващите към САЩ трябва да се тестват не по-късно от три дни преди полета и да носят на хартиен или електронен носител резултатите си. Авиокомпаниите ще признават PCR или антигенни тестове. Ако пътникът не носи документ, авиокомпаниите няма да го допуснат на борда.

Авиокомпаниите все още разработват точните протоколи, които ще използват за проверка на резултатите. Пътниците, идващи от Обединеното кралство в United Airlines, трябва да покажат резултата от теста преди проверката за сигурност.

А ако сте ваксинирани?

Дори, ако сте ваксинирани за коронавируса, пак ще трябва да покажете отрицателен тест.

Ако скоро сте боледували?

Ако сте имали положителен тест за Covid-19 през последните три месеца, но вече нямате симптоми, CDC не препоръчва да се изследвате отново.

Байдън връща ограниченията за пътуване заради COVID-19 веднага след встъпване в длъжност

Ако сте в тази група и сте изпълнили критериите за прекратяване на изолацията, CDC казва, че можете да пътувате, стига да имате писмено разрешение от доставчик на здравни грижи или служител на общественото здравеопазване.

Означава ли това, че САЩ са премахнали забраните за повечето пътувания от Европа, Великобритания и други страни?

Не в този момент.

Авиокомпаниите настояват правителството да отмени тези забрани, особено сега, когато изискванията за тестване влизат в сила. Правителството обаче не е предприело никакви действия по тази линия, така че хората, които не са американски граждани или постоянно пребиваващи, не могат да идват в САЩ от по-голямата част от Европа, Великобритания, Бразилия, Китай и Иран.

По същия начин много страни не позволяват на американски граждани да влизат на тяхна територия или налагат продължителна карантина след пристигане.

Нужно ли е да се тествате отново и да бъдете под карантина, когато се влезете в САЩ?

CDC препоръчва на хората да направят втори тест три до пет дни след пътуването и да останат вкъщи в продължение на седем дни (или 10 дни без втори тест).

Тестването само по себе си не е заместител на социалното дистанциране и носенето на маска, казаха служители на CDC.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

В Канада те получиха здравни грижи и… един вирус

Един от седем пациенти в Канада се е заразил с коронавирус в болница

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: La Presse

Един от седем пациенти, хоспитализирани с коронавирус в Канада, е тестван за първи път позитивно за заразата повече от седем дни след свой престой в болница. Той е считан от Националния институт по здравни и социални грижи в Канада като вътреболничен случай, тоест – вероятно е бил заразен в лечебното заведение.

От доста месеци тази цифра е постоянна – около 15 на сто от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, са заразени в болницата. В абсолютна стойност тези пациенти представляват около двайсетина на ден например в Квебек. Там между 2000 и 3000 души са хоспитализирани всеки ден.

„Следователно, рискът да се заразите с коронавирус, когато отидете в болница, остава нисък“, смята директорът на отдела за клинични данни в Националния институт Майк Бенижери.

„Не съм убеден, че рискът от заразяване в болницата е по-голям, отколкото където и да е другаде извън нея“, споделя още той. И допълва, че освен всичко останало няма гаранция, че обявените за заразени наистина са се заразили в лечебните заведения.

Въпреки това Институтът използва данните, събирани от тази есен, за да направи своите прогнози за болничната среда, уточнява Матийо Майо-Жиру, изследовател в Университета МакЖил, който получи мандат от Института да направи модел на нуждите на сектора по време на пандемията.

„Винаги е имало вътреболнични инфекции от коронавирус“, споделя той и потвърждава, че през последните месеци

процентът им е постоянен

COVID-19 може да бъде разпространен по различни начини сред пациентите в болниците. „Нормално – вътреболничните инфекции се откриват именно в болниците. COVID-19 може да се окаже в който и да е пациент и той да я разпространи“, уточнява Бенижери.

Сн.: La Presse

Служителите в системата очевидно могат да бъдат разпространители на COVID-19 като вътреболнично заболяване. Заради тяхната работа, която ги поставя в тесен контакт с голям брой пациенти, те са едни от най-често заразените с коронавирус. Като цяло, 35 000 работещи в системата на здравеопазването са били инфектирани с вируса. Това означава около един от шест. „Това е огромен брой от гледна точка на това каква част от обществото са. Те наистина са изложени на голям риск“, казва още Бенижери.

Голям брой огнища на коронавирус наистина са избухнали в болниците. Така например към 15 януари е имало поне 37 огнища на заразата само в болниците в района на Монреал. За да се говори за огнище, трябва да има установени поне два случая на едно и също място.

„Разпространението на болестта сред пациентите е нещо, което персоналът на болниците се опитва на всяка цена да избегне“, подчертава Шантал Вале, шеф на отделението по специализирана медицина в болницата Шарл Лемоан.

„Трябва винаги да правим всичко, което е по възможностите ни, за да не се случва това. В един идеален свят това не се случва. Но няма такова нещо като нулев риск, имаме си работа с една много заразна болест“, категорична е Вале.

И все пак достатъчно бдителен ли е персоналът?

„Бих искала да ви кажа, че да, винаги. Но

истината е, че има пропуски

Опитваме се да се следим един друг. Наше задължение е да не се събираме на вечеря, да си мием ръцете, когато сваляме маската си, за да си почешем носа. Но когато си под натиск, предпазливостта се пренебрегва лесно“, казва тя. Мерките за избягване на инфекции не бяха много добри и преди COVID-19. Пандемията ни направи по-добри отпреди в тази сфера“, допълва тя.

Разбира се, пациентите, които имат нужда от болнично лечение, не трябва никога да се колебаят да го потърсят. „Болните хора трябва да идват. Един инфаркт, лечението на който е забавен, може да доведе до сериозни усложнения. Другите здравни проблеми не чакат заради коронавируса“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Здравният министър: 2 млн. българи могат да бъдат имунизирани с ваксина на Pfizer до края на 2021 г.

България ще получи от „Пфайзер“ приблизително 3,9 млн. дози., а с тях ще бъдат ваксинирани приблизително 2 млн. българи, каза проф. Ангелов

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

„Очакванията са 2 млн. българи да бъдат ваксинирани с препарата на „Пфайзер“ до края на годината“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на петъчния парламентарен контрол.

„До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини. На сайта на Министерството на здравеопазването са качени индикативни количества ваксини, за които до момента имаме договор. България ще получи от „Пфайзер“ приблизително 3,9 млн. дози., а с тях ще бъдат ваксинирани приблизително 2 млн. българи“, каза проф. Ангелов.

Здравният министър обясни, че са изпратени писма до личните лекари и вече е започнала организация по съставянето на списъци за масова ваксинация на населението. След което джипитата трябва да направят заявка за нужните им дози. Предстои и национална информационна кампания за предстоящото имунизиране.

Той обясни, че България участва в шест предварителни споразумения за закупуване на ваксини срещу COVID-19 за общо над 13 млн. дози, които чрез две дози гарантират достъп до тях на цялото население на страната.

Ще успеят ли здравните власти да убедят учителите да се имунизират?

Ресорният министър уточни, че е осигурен равен брой ваксини от всички производители на препарати срещу COVID-19 и твърденията, че към определени фирми има индивидуален подход, са спекулативни.

„Осигурили сме равни количества от всеки вид ваксина, видовете ваксини са три – с информационна РНК на „Пфайзер“/„Бионтех“, „Модерна“ и „Кюървак“, антигенните ваксини, на които доставчици на „Новавакс“ и още една фирма, и следващите са векторните ваксини – на „Янсен“ и „АстраЗенека“. От всички видове ваксини сме подходили с ясно съзнание, че трябва да осигурим приблизително еднакво количество дози, за да бъдат ваксинирани равен брой български граждани с всеки вид ваксина. Приблизително по 3 млн. български граждани могат да бъдат ваксинирани от трите отделни групи“, обясни здравният министър.

Той беше категоричен, че при нужда от още ваксини срещу COVID-19, Министерство на здравеопазването няма да се поколебае да предложи закупуването на ваксина извън ЕС, чиито документи са оценени като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от ЕК.

От 4 февруари може да се възстанови присъственият обучителен процес с връщане на до 40 на сто от класовете от 5. до 12., каза още Костадин Ангелов.

Заедно с Министерството на образованието и науката ще бъде изготвена такъв тип програма, така че тя да е съгласувана между двете министерства и да носи най-малък риск за преподавателите и другите граждани.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Ситуацията в САЩ – професори от Харвард са притеснени за демокрацията

Някои видни академични фигури, които изучават как страните залитат към диктатури, са дълбоко загрижени за това, което ще последва

Затвори