Премиерът на Квебек Франсоа Лего съобщи, че правителството му ще обяви нови обществени здравни мерки в близките дни поради сегашния скок в случаите на коронавирус в провинцията и по света.

Той публикува съобщението в социалните медии и не даде много подробности.

Както навсякъде по света, настоящото покачване на броя на случаите е притеснително. Нека бъдем предпазливи“ - писа Лего.

Той подкани хората да си направят пълна ваксинация.

Нарастването на случаите в град Троа-Ривиерс, Квебек, принуди два бара и ресторант да затворят временно. Градът сега има най-големият брой заразени на 100 000 души от цялата провинция. Усредненият им брой за Квебек е 14,7, а в Троа-Ривиерс, на 140 км източна от Манреал, те са 75 на 100 000.

Въпреки че броят на случаите в провинцията остава нисък в сравнение с пика от третата вълна, според специалисти сегашната тенденция е притеснителна и та показва, че вирусът продължава да се предава възходящо в обществото.

Тази седмица Квебек ще разпредели последните 600 000 ваксини, доставени от Pfizer, между здравните съоръжения. От следващата седмици пратките ваксини, които провинцията получава, ще се държат като резерв. Провинцията обяви, че вече разполага с достатъчно дози, за да имунизира всички, които отговарят на условията, до края на август.

В момента в Квебек има около два милиона дози ваксина на склад. Излишъците ще бъдат в крайна сметка препратени обратно в Отава, за да ги преразпределят към други държави.