Открийте ни и в

Вашето здраве

Ново изследване: Сладководната риба е вредна и опасна за консумация

Изяждането на само една риба, уловена в река или езеро, е равносилно на пиенето за един месец на вода, замърсена с токсични вечни химикали

публикувано

на

Ново изследване: Сладководната риба е вредна и опасна за консумация

Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е равносилно на пиенето за един месец на вода, замърсена с токсични “вечни химикали”, се казва в ново изследване.

Невидимите химикали, наречени PFAS, са разработени за първи път през 40-те години на миналия век, за да устояват на вода и топлина, и сега се използват в изделия като незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни.

Но заради неразрушимостта на PFAS, пер- и полифлуороалкилните вещества се натрупват с течение на времето във въздуха, почвата, езерата, реките, храните, питейната вода и дори в телата ни.

Принц Хари: Прошката определено е нещо, което може да се случи (СНИМКИ)

Нарастват призивите за по-строго регулиране на PFAS, които са свързани с редица сериозни здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, висок холестерол, намалени имунни реакции и няколко вида рак.

За да установи замърсяването с PFAS в местно уловена риба, екип от изследователи анализира над 500 проби от реки и езера в САЩ в периода 2013-2015 г. Според новото проучване, публикувано в списание Environmental Research, средното ниво на PFAS в рибата е било 9500 нанограма на килограм. Близо три четвърти от откритите “вечни химикали” са PFOS – един от най-разпространените и опасни от хилядите PFAS.

Изчисленията на изследователите показват, че изяждането само на една сладководна риба се равнява на пиене на вода с PFOS в концентрация 48 части на трилион в продължение на един месец.

"Бос на всички босове": Кой е Матео - най-издирваният мафиот в света?

Миналата година Американската агенция за опазване на околната среда понижи нивото на PFАS в питейната вода, което смята за безопасно, до 0,02 части на трилион.

Общото ниво на PFАS в сладководната риба е 278 пъти по-високо от това, което е установено в продаваните в търговската мрежа риби, се казва в проучването.

Дейвид Андрюс, старши научен сътрудник в нестопанската организация Environmental Working Group, която ръководи изследването, заяви пред АФП, че е израснал, като е ловил и ял риба.

“Вече не мога да погледна риба, без да си помисля за замърсяването с PFAS”, каза Андрюс, един от авторите на изследването, цитиран от БГНЕС.

Констатациите са “особено тревожни поради въздействието върху общностите в неравностойно положение, които консумират риба като източник на протеини или по социални или културни причини”, добави той.

Николай Стоилов: Минотавърът в гейм хита Call of Duty (ВИДЕО)

“Това изследване ме кара да бъда невероятно ядосан, защото производствените компании, които използват PFAS, са замърсили земното кълбо и не са подведени под отговорност.”

Патрик Бърн, изследовател в областта на замърсяването на околната среда в британския университет “Ливърпул Джон Мурс”, който не участва в изследването, заяви, че PFAS са “вероятно най-голямата химическа заплаха, пред която е изправена човешката раса през 21-ви век”.

“Това проучване е важно, защото предоставя първите доказателства за широко разпространено прехвърляне на PFAS директно от рибата към хората”, каза той пред АФП.

Андрюс призова за много по-строго регулиране, за да се сложи край на всички несъществени употреби на PFAS.

Проучването идва, след като в петък Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия и Швеция представиха предложение за забрана на PFAS пред Европейската агенция по химикали на ЕС.

Предложението, което е “едно от най-широкообхватните в историята на ЕС”, идва, след като петте държави установиха, че PFAS не се контролират адекватно и е необходима регулация в целия блок.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено