Открийте ни и в

Здраве

Ново лекарство за отслабване не се задържа по рафтовете

Хиляди са полудели по лекарството, което води от намаляване на телесното тегло с 15% за една година

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Пациенти полудяха по ново лекарство за отслабване, дело на производителя Novo Nordisk A/S. Наскоро одобреното от FDA лекарство за отслабване, което според някои експерти е „game changer”, отбеляза трето силно тримесечие.

Медикаментът, одобрен по-рано това лято, не се задържа дълго по рафтовете на аптеките и много пациенти не могат да се доберат до него.

Датската фармацевтична компания, създала лекарствтоо, съобщи, че продажбите й за третото тримесечие са нараснали с 15% спрямо миналата година и голяма част от това се дължи на Wegovy, както и на инжекциите им за диабет тип 2.

„В САЩ търсенето на Wegovy значително надхвърли очакванията ни“, каза Ларс Фруергаард Йоргенсен, президент и главен изпълнителен директор на Novo Nordrisk.

Сн.: АП/БТА

Според клиничните проучвания Wegovy намалява средното телесно тегло на хората, страдащи от затлъстяване, с около 15% за една година. Подобни резултати не са отчетени при други по-стари лекарства против затлъстяване.

Активната съставна на Wegovy, наречена семаглутид, е същата, която се намира в съществуващите лекарства за диабет Ozempic и Rybelsus.

Семаглутидът е синтетична версия на GLP-1, хормон, важен за регулирането на глада и метаболизма.

Резултатите от клиничните тестове на Wegovy бяха достатъчни, за да убедят FDA да одобри лекарството през юни, което го превърна в първото ново лекарство против затлъстяване от почти десетилетие. Много изследователи се надяват, че Wegovy ще въведе до нова ера в медицината.

Проучване на Novo Nordisk показва, че хората, които спират да приемат Wegovy, възстановяват част от загубеното си тегло.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА