Открийте ни и в

Здраве

Ново лекарство помага успешно при рак на гърдата

bgvoice

публикувано

на

Ново лекарство драстично подобрява степента на оцеляване на младите жени с най-често срещаната форма на рак на гърдата. За откритието съобщиха изследователи, цитирайки резултати от международно клинично изпитание. Констатациите, представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго, показаха, че добавянето на лекарство, известно като cyclin inhibitors, повишава процента на преживяемост до 70 на сто.

Смъртността е с 29% по-малка, отколкото при пациентите, получавали лекарства с плацебо ефект. Водещият автор на проучването д-р Сара Хоруиц заяви пред AFP, че изследването се фокусира върху рака на гърдата, представляващ две трети от всички случаи на рак сред по-младите жени и в миналото обикновено се е лекувал с терапии, които блокират производството на естроген.

Лечението е по-малко токсично от традиционната химиотерапия, защото по-селективно се насочва към раковите клетки, блокирайки способността им да се размножават. Изследването, което е разгледало повече от 670 случая, е включвало само жени под 59-годишна възраст, които са имали напреднал рак – в четвърти стадий, за който не се получава хормоно-блокираща терапия.

„Това са пациенти, които са склонни да бъдат диагностицирани по-късно, на по-късен етап от заболяването си, защото нямаме големи възможности за скрининг за младите жени“, каза Хоруиц.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Учени не изключват COVID-19 да е създаден в лаборатория

„Все още е нужно разследване, което да определи произхода на пандемията“, казва 18 известни учени

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Синхуа/БТА

Произходът на новия коронавирус все още е неясен и теорията, че е изпуснат от лаборатория трябва да бъде възприемана сериозно, докато не бъде оборена от задълбочено разследване, смятат водещи учени, цитирани от Ройтерс.

COVID-19, който се появи в края на 2019 г. в Китай, отне живота на повече от 3,34 милиона души по света, причини щети за трилиони долари и обърка нормалния живот на милиарди хора по света.

„Все още е нужно разследване, което да определи произхода на пандемията“, казва 18 известни учени, сред които са Равиндра Гупта, клиничен микробиолог от университета Кембридж и Джеси Блум, който изследва еволюцията на вирусите в Центъра за изследване на рака „Фред Хъчисън“.

САЩ искат разследването на СЗО за произхода на COVID-19 да продължи

„Теориите за случайно изпускане от лаборатория и разпространение на зооноза си остават актуални“, казват в писмо до сп.“Science“ учените, сред които е и Дейвид Релман, преподавател по микробиология в Станфорд.

Според авторите разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на вируса не е направило „балансиран преглед“ на теорията, че пандемията може да произхожда от лабораторен инцидент.

В окончателния си доклад, писан съвместно с китайски учени, екипът на СЗО, който прекара четири седмици в района на Ухан през януари и февруари, посочва, че вирусът вероятно се е разпространил сред хората от прилепи чрез друго животно и че изтичане от лаборатория е „крайно невероятна“ причина за разпространението му.

„Трябва да приемем хипотезата и за естествен, и за лабораторен произход сериозно, докато не разполагаме с нужната информация“, казват учените и призовават за задълбочено и безпристрастно разследване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Изследване: COVID-19 може да доведе до проблеми с ерекцията

Изследването показва още, че нивата на ензим, участващ в задействането на ерекция, е в по-ниски нива при пациентите с COVID-19

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

COVID-19 може да доведе до еректилна дисфункция месеци, след като мъжът се е възстановил от болестта. 

Това показва изследване на университета в Маями, публикувано в World Journal of Men’s Health.

Изследването е на база тъкан от пениса на двама мъже, прекарали заболяването на възраст 65 и 71 години, които имат проблем с ерекцията.

Добрата ерекция зависи от много фактори. Кои са те?

Става ясно, че шест месеца след преболедуването вирусът все още се намира в пенисите на мъжете.

Единият от мъжете е изкарал COVID-19 доста тежко, като дори се е стигнало до хоспитализация, а другият е прекарал вируса леко. 

Известно е, че вирусът може да увреди кръвоносните съдове и вътрешните органи и това изследване предполага, че може да блокира притока на кръв към гениталиите, което затруднява ерекцията при мъжете.

Д-р Ранджит Рамазами, уролог и извършил малкото проучване, каза: „Установихме, че мъжете, които преди това не са се оплаквали от еректилна дисфункция, развиват доста тежка такава след началото на заболяването с COVID-19“.

Според него това предполага, че мъжете, които се разболеят от вируса, трябва да са наясно, че той може да има неблагоприятен ефект към сексуалната функция.

Той призова мъжете веднага да отидат на лекар, ако получат еректилна дисфункция. 

Все още не е ясно дали вирусът навлиза в пениса при всеки, който се е разболял от COVID-19. 

Изследването показва още, че нивата на ензим, участващ в задействането на ерекция (eNOS), е в по-ниски нива при пациентите с COVID-19.

Изследвания в Италия миналия месец са установили, че еректилната дисфункция може да се се появи при всеки трети мъж, който се е заразил с COVID-19.

Учените в Рим са се допитали до 100 мъже, които са се възстановили от COVID-19 на средна възраст около 33 години, дали страдат от подобен проблем с ерекцията. 28% са заявили, че страдат. За сравнение процентът на мъжете, които не са боледували от вируса и имат този проблем е 9.

Експертите също така посочват като и други причини – възпалението по време на боледуването, което ограничава притока на кръв, както и намалените нивата на тестостерон след прекарване на болестта.

Какво е еректилна дисфункция?

Еректилната дисфункция при мъже се дефинира като постоянна невъзможност за постигане и поддържане на ерекция, достатъчна, за да позволи едно задоволително сексуално удовлетворение при сексуална активност.

При еректилна дисфункция притокът на кръв и нейното задържане в пениса е „блокирано“. Позната е още като „импотентност“, термин който в наши дни бива рядко използван за дефиниране на това състояние.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Наличието на неврологични заболявания увеличават риска от смърт от COVID-19 шест пъти

В изследването са взели участие 3 744 пациенти с COVID-19, като при 82 процента от тях се наблюдавали неврологични проблеми, в това число главобол, загуба на обоняние или вкус

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Наличието на неврологични заболявания увеличава шест пъти риска от летален изход на COVID-19, установиха учени от Питсбъргския университет в щата Пенсилвания, пише изданието на Американската медицинска асоциация.

В изследването са взели участие 3 744 пациенти с COVID-19, като при 82 процента от тях се наблюдавали неврологични проблеми, в това число главобол, загуба на обоняние или вкус.

При половината от пациентите била регистрирана остра енцефалопатия, която е довела до инсулт и кома.

„Наличието на всякакви форми на неврологични състояния , като поражения на мозъка, на гръбначния стълб и заболявания на нервната система, сред които хронична мигрена, деменция, болестта на Алцхаймер и др. представляват предпоставка за усложнения при COVID-19. Те повишават шест пъти неговата летална опасност, изтъкват американските учени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
С кои спортове най-бързо се влиза във форма

Лятото е вече тук и все по-често мнозина се спират пред огледалото, критично оглеждайки тялото си, мислейки за банския костюм,...

Затвори